Η χειμωνιάτικη καταπολέμηση της βαρρόα έφτασε! Ήδη απο τα μέσα Δεκμεβρίου τα μελίσσια ξεγονιάζουν στις πιο βόρειες - ορεινές περιοχές, ενώ μέσα στο Δεκέμβριο στις πιο Νότιες. Απο μελισσοκόμους μαθαίνουμε ότι η βαρρόα είναι σε έξαρση, και η θεραπεία για τη καταπολέμηση της κρίνετε απολύτως απαραίτητη το συντομότερο δυνατό. Είναι γνωστό, ότι όσο πιο νωρίς ξελαφρώσουμε τα μελίσσια μας απο τη βαρρόα, τόσο πιο ζωηρά και υγιή μελίσσια θα έχουμε κατά τη διάρκεια του Χειμώνα. Επίσης αν θεραπεύσουμε απο νωρίς τα μελίσσια, ίσως μας μείνει ευκαιρία να εφαρμόσουμε μετά απο 1 μήνα και άλλη μια θεραπεία για ακόμη υψηλότερα αποτελέσματα.
Οι χρονιές που θεωρούμε ότι η βαρρόα έχει έξαρση, είναι όταν τα μελίσσια δεν ξεγονιάζουν το χειμώνα. Όπως είπε επαγγελματίας μελισσοκόμος στην Ορεινή Μέλισσα πρόσφατα "Αν δεν κάνει βαρύ χειμώνα, θα αντιμετωπίσουμε άσχημο πρόβλημα απο την Άνοιξη κιόλας με τη βαρρόα. Τα μελίσσια δε πρέπει να κρατάνε γόνο το χειμώνα, εφόσον αν έχουν δε μπορούμε να κάνουμε σωστή καταπολέμηση. Αν τα μελίσσια κρατάνε γόνο θέλουν 2-3 εφαρμογές έτσι ώστε να πούμε ότι έγινε η μέγιστη καταπολέμηση. Ο βαρύς χειμώνας ξεγονιάζει για μεγάλη περίοδο τα μελίσσια, μας βολεύει".
Οι θεραπείες που εφαρμόζονται απο τους περισσότερους μελισσοκόμους στην Ελλάδα αφορούν αυτοσχέδιες ταινίες και χρήση οργανικών οξέων. Όλοι οι μελισσοκόμοι προτιμούν αυτοσχέδιους τρόπους με πατέντες, προκειμένου να γλιτώσουν απο τα υπέρογκα έξοδα που κοστίζουν τα έτοιμα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά. Δύο απο τις πιο διάσημες μεθόδους αυτή τη στιγμή είναι το οξαλικό οξύ, όπως επίσης και το τακ τικ. Το τακ τικ είναι ένα μπουκαλάκι που κοστίζει 10 ευρώ και περιέχει τη δραστική ουσία amitraz, η οποία είναι εγκεκριμένη στην Ελλάδα. Οι μελισσοκόμοι ανακατεύουν 60ml τακ τικ σε 1 λίτρο ηλιαίλειο, και μετά εμποτίζουν στιπόχαρτα ή αυτοσχέδιες ταινίες απο χαρτόνι ή αυτοσχέδιες ταινίες απο λωρίδες σφουγγαρίστρας. Η αποτελεσματικότητα είναι αμφίβολη εφόσον η βαρρόα έχει αρχήσει να αποκτά ανθεκτικότητα στην ουσία αυτή.
Ωστόσο το φάρμακο tak tik δεν είναι εγκεκριμένο για μελισσοκομική χρήση, όμως έχει πολύ χαμηλή τιμή, διασπάται ταχύτατα και είναι αποτελεσματικό, πράγμα που κάνει τους μελισσοκους να το θεωρούν ως μια εύκολη και οικονομική λύση.
Στη πραγματικότητα όμως συνδέεται με απώλειες βασιλισσών και μελισσών, όπως και άλλες παρενέργειες. Μην ξεχνάμε ότι το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας με προτωπόρο την Δρ. Φανή Χατζήνα, έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να πείσει τους μελισσοκόμους να μη χρησιμοποιούν τέτοια επικίνδυνα και καρκινογόνα σκευάσματα, που δημιουργούν προβλήματα στις μέλισσες αλλά και στον άνθρωπο. Όπως έχει πεί η Δρ Φανή Χατζήνα οι μελισσοκόμοι πρέπει να στραφούν σε βιολογικές μεθόδους καταπολέμησης, διότι εκεί είναι το μέλλον της μελισσοκομίας.
ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ 95% ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΟΞΑΛΙΚΟ ΟΞΥ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ
Η δεύτερη πολλά υποσχόμενη μέθοδος είναι το οξαλικό οξύ. Πολλά χρόνια εφαρμόζεται απο μελισσοκόμους με ενστάλλαξη, και πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα. Και πλέον είναι γνωστή και μια δεύτερη μέθοδος, εμποτισμένων ταινιών με γλυκερίνη. Και οι δύο τρόποι έχουν πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα αποτελούν μια σίγουρη λύση!
Οι παρενέργειες στα μελίσσια σύμφωνα με πληροφορίες που έχει η σελίδα Ορεινή Μέλισσα...
Με το ΤΑΚ ΤΙΚ έχουμε απώλειες αποδεδειγμένα και απο δικά μας πειράματα, αλλά και απο πειράματα σε μελίσσια συνεργατών μελισσοκόμων. Έχουμε παρατηρήσει απώλειες σε βασίλισσες, αλλά και σε πλυθησμούς. Πολλοί μελισσοκόμοι θεωρούν την μέθοδο καλή, εγώ προσωπικά τη θεωρώ επικίνδυνη κυρίως για τα μελίσσια. Δεν είναι λίγοι οι μελισσοκόμοι που βρήκαν νεκρά μελίσσια, νεκρούς πλυθησμούς σωρούς μπροστά απο τις κυψέλες, και τα λέω με στοιχεία.
Με το οξαλικό οξύ...
Το οξαλικό οξύ όσον αφορά τη θεραπεία με ενστάλλαξη, για να μην υπάρξουν απώλειες πρέπει να τηρηθούν αυστηρώς οι δοσολογίες, και να εφαρμοστεί το χειμώνα ΜΟΝΟ 1 φορά χωρίς τη παρουσία γόνου. Οι ερευνητές τονίζουν πως εφαρμόζοντας έτσι τη μεθοδο τα μελίσσια ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΟ ΞΕΧΕΙΜΩΝΙΑΣΜΑ ΤΟΥΣ.
Με τις ταινίες οξαλικού οξέος - Γλυκερίνη...
Σύμφωνα με το πείραμα που έγινε στο πανεπιστήμιο δεν υπάρχουν απώλειες. Το μόνο που παρατήρησαν κατά την εφαρμογή της μεθόδου, είναι τις πρώτες μέλισσες να βρούν 30 περίπου νεκρές μέλισσες έξω απο τη κυψέλη. Καμία σημαντικήα απώλεια σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου, και τεράστια αποτελεσματικότητα 95% ακόμα και με παρουσία γόνου.
Για αυτή τη μέθοδο διαβάστε εδώ περισσότερα...
Μεγάλη ανατροπή στη καταπολέμηση της βαρρόα: Οξαλικό οξύ & γλυκερίνη σε ταινίες! Αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη απο 95%
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!