Widget Recent Post No.

Νάιλον για κηρόπανο: Είναι τόσο αποτελεσματικό; τι γίνεται με την υγρασία και το ξεχειμώνιασμα



Μελισσοκόμοι τοποθετούν νάιλον πάνω από τα μελίσσια και ισχυρίζονται ότι τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Τα μελίσσια δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με την υγρασία και το ξεχειμώνιασμα είναι επιτυχημένο. Το συνηθισμένο από τους μελισσοκόμους εδώ στην Ελλάδα είναι να βάζουν βαμβακερό κηρόπανο, που φτιάχνουν από παλιά ρούχα, παντελόνια, και άλλα ανθεκτικά υφάσματα. Γενικά το μυαλό μερικές φορές οργιάζει και έχω δει πολλούς να βάζουν ακόμη και διαφημιστικά φυλλάδια η εφημερίδες για extra μόνωση πάνω από τα πλαίσια.

Ποιά όμως είναι η καλύτερη επιλογή; Μπορεί ένα πλαστικό νάιλον να αντικαταστήσει το γνωστό πατροπαράδοτο τρόπο; Η αλήθεια είναι πως ναι. Γίνεται, αλλά χρειάζεται να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

Το σμήνος το χειμώνα κάνει μια ζεστή μπάλα στο κέντρο της κυψέλης. Η διαφορά θερμοκρασίας γύρω από αυτή τη μπάλα και η αναπνοή του σμήνος δημιουργεί υγρασία, και σταγόνες νερού. Αν το σμήνος είναι κλειστό με νάιλον επάνω δεν θα μπορεί να διώξει αυτή την υγρασία. Όμως οι έμπειροι μελισσοκόμοι που βάζουν νάιλον στα μελίσσια, υποστηρίζουν ότι αυτό το νερό που μαζεύεται οι μέλισσες το πίνουν και μάλιστα το χρησιμοποιούν και για να λιώσουν το ζυμάρι που τρώνε. Όσον αφορά αυτό το επιχείρημα η αλήθεια είναι πως στέκει, όμως μήπως μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία εγκυμονούν και άλλοι κίνδυνοι;

Η νοζεμίαση είναι ένας θανάσιμος εχθρός που παραμονεύει για μια καλή ευκαιρία, και ο τρόπος για να συμβεί αυτό είναι ένα μελίσσι με έχει πολύ υγρασία. Συνεπώς αν η κυψέλη είναι κλειστή, η τοποθεσία του μελισσοκομείου έχει υγρασία, και βάλουμε και νάιλον για κερόπανο δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη ασθενειών.

Σε συζήτηση που είχα με πανεπιστημιακό καθηγητή του ΑΠΘ πριν λίγο καιρό, πήρα το θάρρος να τον ρωτήσω πάνω στο θέμα. Τον ρώτησα λοιπόν αν οι μελισσοκόμοι μπορούν να βάλουν κηρόπανο στα μελίσσια, και αν αυτό μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα όπως ασθένειες. Η απάντηση που μου έδωσε ήταν οτι αν το μελίσσι έχει κλειστό πάτο, και επικρατεί υγρασία στο μελισσοκομείο τότε ναι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα. Ωστόσο αν ο πάτος είναι ανοικτός (αεριζόμενος) τότε τα μελίσσια αερίζονται εσωτερικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν αντί για βαμβάκι μπεί πλαστικό νάιλον επάνω.

Πριν καιρό ένας μελισσοκόμος με πολλά μελίσσια αντιμετώπιζε πρόβλημα και είχε πάρει πλαστικές κυψέλες. Για κάποιο λόγο σε μερικές έμπαινε νερό (δεν μπορώ να αναφέρω την εταιρία) και αποφάσισε να βάλει κερόπανο για να λύσει το πρόβλημα του. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Το πρόβλημα λύθηκε και επειδή οι κυψέλες είχαν αεριζόμενο πάτο δεν δημιουργήθηκε κανένα άλλο πρόβλημα. Έπειτα από λίγο καιρό η εταιρία κατασκευής πλαστικών κυψελών διόρθωσε το πρόβλημα. Το περιστατικό που σας λέω έχει κάποια χρόνια που έγινε.

Επίσης να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι μερικές φορές το βαμβακερό κερόπανο μουχλιάζει. Μετά απο βροχές είναι πολύ συχνό αυτό το φαινόμενο. Στις πλαστικές κυψέλες που δουλεύω τα τελευταία χρόνια δεν βάζω κηρόπανο, ούτε βαμβακερό ούτε πλαστικό, και τα μελίσσια πάνε σούπερ. Ξέρετε οι πλαστικές λόγω ενισχυμένης μόνωσης δεν έχουν ανάγκη από κάτι επιπλέον.

Επίσης πριν κλείσω την ανάρτηση να αναφέρω οτι ένα επιπλέον πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει το νάιλον με κλειστό πάτο στη κυψέλη,  είναι η μη ωρίμανση του μελιού στο σωστό χρόνο. Οι μέλισσες λόγω εγκλωβισμού της υγρασίας δεν θα μπορούν να αποβάλλουν την υγρασία απο το μέλι, και σε μια ανθοφορία όπως της κουμαριά οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι πολύ σοβαρές. (ξίνισμα εντός της κυψέλης, δυσεντερίες στις μέλισσες)  Γι αυτό μελισσοκόμοι αν θέλετε να πειραματιστείτε με νάιλον βάλτε το μόνο με σε κυψέλες με αποσπόμενο αεριζόμενο πάτο!

Δείτε και ένα βίντεο όπου μελισσοκόμος χρησιμοποιεί ναύλον για να αντιμετωπίσει τον βαρύ και κρύο χειμώνα....

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Πείτε στους αναγνώστες σας ότι η συγκεκριμένη Κυψέλη είναι DADANT και όχι η κλασική που δουλεύουμε στην Ελλάδα και ότι στη συγκεκριμένη Κυψέλη ενεργούμε διαφορετικά.Κανε και μια δημοσίευση αν μπορείς για την dadant

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!