Ένα σύγχρονο πρόβλημα για εμάς τους μελισσοκόμους είναι η τοποθέτηση των μελισσιών μας δίπλα σε κεραίες και πυλώνες της ΔΕΗ, από τις οποίες περνά ηλεκτρικό ρεύμα. Ως μελισσοκόμοι σίγουρα έχουμε ακούσει για τις αλόγιστες συνέπειες, της "ακτινοβολίας" στα μελίσσια μας, ότι οι μέλισσες αποπροσανατολίζονται, οι πλυθησμοί μειώνονται, όμως τι ισχύει στη πράξη; Ξέρω ψάχνοντας διαβάζοντας, αλλά κυρίως δουλεύοντας μέσα στα μελίσσια, ότι η θεωρία διαφέρει πολύ από την πράξη. Αυτά που διαβάζουμε απο τις έρευνες, δεν ίσχυουν απόλυτα εκεί που δουλεύει ο μελισσοκόμος, και τα συμπεράσματα που έχουμε σήμερα είναι αρκετά ανατρεπτικά!
Πρίν λίγο καιρό είχα επισκεφτεί το μικρό μελισσοκομείο, ενός συναδέλφου μελισσοκόμου. Ήταν σε ημιορεινή περιοχή, πάνω σε ένα ύψωμα. Μόλις έφτασα κοντά στα μελίσσια, ακριβώς δίπλα ήταν ένας τεράστιος πυλώνας της ΔΕΗ, απο αυτούς που μεραφέρουν ρεύμα σε υψηλή τάση και τροφοδοτούν ολόκληρες πόλεις! Το μελισσοκομείο ήταν τόσο κοντά στον πυλώνα, που πραγματικά αναρωτήθηκα τι μελίσσια μπορεί να ζούν εκεί! Για την ακρίβεια πρέπει να ήταν περίπου 10 μέτρα απόσταση, μπορεί και λιγότερο. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχα δεί μελίσσια τόσο κοντά, σε πυλώνα της ΔΕΗ. Τονίζω τη λέξη πυλώνα, επειδή είναι τελείως διαφορετικός απο τις απλές κολώνες της ΔΕΗ. Στον πυλώνα περνά τόσο πολύ ρεύμα, που υπάρχει ακτινοβολία στο γύρω περιβάλλον.
Μόλις πλησιάσαμε στα μελίσσια και κάναμε την επιθεώρηση, οι μέλισσες είχαν να μας πούν κάτι τελείως διαφορετικό. Η εικόνα των μελισσιών ήταν τόσο καλή, που όποιος έβλεπε αυτά που είδα, θα έλεγε ότι οι πυλώνες είναι μύθος ότι επηρεάζουν τις μέλισσες! Για την ακρίβεια η γνώμη μου είναι, ότι τις επηρεάζουν εφόσον έχει αποδειχθεί επιστημονικά, αλλά η επιρροή είναι μικρή έτσι ώστε να παρατηρήσουμε κάτι με το μάτι. Δηλαδή να χαθεί πλυθησμός που να είμαστε σε θέση να παρατηρήσουμε κοιτάζοντας σε μια απλή επιθεώρηση.
Άλλες εμπειρίες επαγγελματιών μελισσοκόμων που έχω συγκεντρώσει εδώ και αρκετά χρόνια μας λένε το ίδιο. Ότι δηλαδή οι πυλώνες υψηλής τάσης, δεν επηρεάζουν τα μελίσσια, αρκεί βέβαια να μην πάμε δίπλα, αλλά να τηρήσουμε μια απόσταση τουλάχιστον 30-50 μέτρα. Ο παραπάνω ο μελισσοκόμος μπορεί να μην είχε πρόβλημα που ήταν δίπλα, αλλά η συμβουλή μου είναι να μην γυρεύουμε και την τύχη μας. Αυτές οι τεράστιες κολλώνες ίσως έχουν επιπτώσεις και στα προϊόντα που παράγουμε, εφόσον ακτιβοβολούν διάφορα επικίνδυνα για την υγεία στοιχεία.
Ρωτώντας ο ίδιος τον διευθυντή της ΔΕΗ στη πόλη μου, υποστήριξε ότι οι πυλώνες δεν έχουν καμία επίπτωση για την υγεία στους ανθρώπους που ζούν δίπλα. Ωστόσο εγώ με αυτά που ήδη γνωρίζω δεν θα μπορούσα να το πιστέψω αυτό τόσο εύκολα. Πάνω στο συγκεκριμένο θέμα λοιπόν με τους πυλώνες, δεν εγκρίνω την τοποθέτηση μελισσιών δίπλα, η κοντά τους.
Όσον αφορά τις απλές κολώνες της ΔΕΗ που υπάρχουν παντού γύρω μας, στους δρόμους, και οι περισσότεροι μελισσοκόμοι τοποθετούν μελίσσια ακριβώς απο κάτω η δίπλα, έχω βγάλει άλλο συμπέρασμα. Δεν έχουμε πρόβλημα. Εκεί μπορούμε να βάλουμε τα μελίσσια, αρκεί φυσικά να τηρούμε την νομοθεσία, δηλαδή 50 μέτρα απο δρόμο και 30 μέτρα απο σπίτι. Ως προς την διαβίωση των μελισσιών δεν είδα ποτέ πρόβλημα. Ο ίδιος μάλιστα ξεχειμώνιαζα μελίσσια αρκετές χρονιές κοντά σε αστικές περιοχές με μεγάλη δραστηριότητα σε θέμα ακτινοβολίας.
Το πρόβλημα σε μέρη που υπάρχουν σπίτια, είναι το φώς το βράδυ, αλλά και το φώς στους δρόμους που μαζεύει τις μέλισσες το βράδυ και χάνουμε ένα μέρος του πλυθησμού. Όταν είχα μέλισσες κοντά σε οικισμούς έβλεπα στα φώτα μέλισσες, και ήξερα ότι αν βρίσκω σε ένα φώς 1-2 μέλισσες τότε πόσες μέλισσες θα υπήρχαν σε όλο το τετράγωνο που είχαν χαθεί; Μεγάλοι αριθμοί.
Το συμπέρασμα λοιπόν προτιμούμε πάντα απομονομένες μεριές, και αν τύχει να πέσουμε σε μια απο τις παραπάνω περιπτώσεις προσέχουμε αυτές λεπτομέρειες, για να έχουμε ακόμη καλύτερα μελίσσια!
1 Σχόλια
Η ΚΟΛΩΝΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΛΙΟ Ο.Τ.Ε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!