Οι ασθένειες είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για τα μελίσσια. Υπάρχουν εμπειρίες που έζησαν μελισσοκόμοι, και όταν τις διηγούνται τις διηγούνται μόνο θλίψη μπορει να νιώσει κάποιος. Όμως συμβαίνουν συνεχώς γύρω μας, και δεν μπορούμε να έχουμε τα μάτια μας κλειστά. Σήμερα στην Ορεινή Μέλισσα, θα μιλήσουμε για τέτοια περιστατικά, που οδήγησαν μελισσοκόμους στην ολοκληρωτική καταστροφή. Ακόμη και αν φαίνεται τόσο παράξενο, οι ασθένειες μπορούν να μεταδωθούν πολύ γρήγορα, και να διαλυθεί όλο μας το όνειρο για μια ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ.
1η εμπειρία - Η απειλή της αμερικάνικης σήψης, κινδυνεύουμε απο το λάθος του διπλανού μας!
"Είχα κοντά στο μελισσοκομείο μου ένα νέο μελισσοκόμο. Επιθεωρούσε τα μελίσσια του, μέχρι που μια ημέρα διαπίστωσε σε αυτά την αρρώστια αμερικάνικη σήψη. Τα μελίσσια δε γνώριζε πως να τα θεραπεύσει, και στο τέλος πέθαναν. Ο μελισσοκόμος αντί να κάψει τις κυψέλες του, τις παράτησε έτσι ανοιχτές. Το αποτέλεσμα; Οι κυψέλες του λεηλατήθηκαν και η ασθένεια διασπάσθηκε σε όλα μου τα μελίσσια. Κόλλησαν αμερικάνικη σήψη μέχρι και τα πιο δυνατά τριόροφα μου μελίσσια, που έκανα τόσο κόπο να φτιάξω".
Είναι συνήθες φαινόμενο οι νέοι μελισσοκόμοι να απειλούν με τέτοιο τρόπο, την ακαιραιότητα της υγείας όλων των μελισσιών γύρω τους. Πολλές φορές απο άγνοια, άλλες φορές απο αμέλεια το αποτέλεσμα είναι η διασπορά άκρως επικίνδυνων ασθενειών, όπως για παράδειγμα η αμερικάνικη σήψη και η νοζεμίαση, δύο απο τις βασικότερες ασθένειες που μαστίζουν την μελισσοκομία σήμερα.
Υπο φυσιολογικές συνθήκες η Αμερικάνικη σήψη δεν είναι επικίνδυνη ασθένεια, αρκεί να επιθεωρούμε τις κυψέλες μας συχνά, και να εντοπίζουμε την ασθένεια όταν είναι νωρίς. Αν απο λάθος δικό μας δεν διασπίρουμε μόνοι μας την ασθένεια, τα μελίσσια μεταξύ τους δύσκολα θα κολλήσουν. Εκτός αν γίνει λεηλασία, όπου τότε είναι η χειρότερη περίπτωση. Αν διαπιστώσουμε αμερικάνικη σήψη στα μελίσσια πχ ο γόνος είναι σκόρπιος και σάπιος, μυρίζει το μελίσσι σα ψωφίμι, τότε καίμε το μελίσσι ζωντανό μαζί με τις κηρήθρες, και περνάμε τη κυψέλη με φλόγιστο μέχρι να μαυρίσει όλη η επιφάνεια. Το test της αμερικάνικης σήψης γίνετε με ένα ξυλάκι. Αν το βυθίσουμε μέσα σε ένα κελί γόνου δημιουργείτε μια κλωστή...
2η εμπειρία - Η απειλή της νοζεμίασης. Νεκρά μελίσσια χωρίς λόγο
Πολλοί μελισσοκόμοι έχουν χάσει τις περιουσίες τους με τέτοιο τρόπο. Όπως είπε χαρακτηριστικά στην Ορεινή Μέλισσα ένας ερευνητής στο χώρο της μελισσοκομίας "Η ασθένεια της νοζεμίασης αποδεκατίζει τους πλυθησμούς των μελισσιών, χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα. Ο μελισσοκόμος βλέπει άδειες τις κυψέλες και τους πλυθησμούς που μειώνονται δραματικά. Ο μόνος τρόπος να καταλάβουμε την ασθένεια είναι να παρατηρούμε τη μείωση στο πλυθησμό. Η διάγνωση της ασθένειας γίνετε μόνο σε εργαστήριο.
Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίζουμε πάντα την υγεία των μελισσιών μας είναι να έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις και να επιθεωρούμε συχνά τα μελίσσια μας. Και όταν λέμε επιθεώρηση δεν εννούμε απο μελίσσι σε μελίσσι, πλαίσιο πλαίσιο. Πολλές φορές η διάγνωση της ασθένεια γίνετε απο πάνω, ανοίγωντας το καπάκι. Ένα θέμα που θα αναλύσουμε χωριστά σε επόμενη ανάρτηση.
Διαβάστε επίσης:
Αποδεκατίζονται τα μελίσσια απο τη Νοζεμίαση: Συμβουλές για να σώσουμε τα μελίσσια!
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!