Δυσάρεστα νέα. Μια ασθένεια των μελισσών που το τελευταίο καιρό έχει γίνει ο χειρότερος εφιάλτης των μελισσοκόμων. Όπως δηλώνουν οι παλιοί μελισσοκόμοι που γέρασαν μέσα στα μελίσσια ¨Εμείς δεν είχαμε ασθένειες στα μελίσσια. Αυτές τώρα ήρθαν. Παλιά δεν χάνοταν έτσι τα μελίσσια μας". Αυτό είναι απολύτως φυσικό, εφόσον η νέα νοζεμίαση που έχουμε στην Ελλάδα, δεν έχει που ήρθε πολύ καιρό, και οι συνέπειες στην ελληνική αλλά και στη παγκόσμια μελισσοκομία είναι ολέθριες! Εξαπλώνεται με ταχύτατο ρυθμό, αποδεκατίζει τα μελίσσια δίχως ο μελισσοκόμος να καταλάβει τίποτα, με κυριότερο μέσο μετάδοσης, την υγρασία και το βροχερό κερό.
Η νέα νοζεμίαση (nosema ceranae) απειλή εκτός των δικών μας μελισσών και τις αυτόχθονες φυλές μελισσών όπως βομβίνους, άγριομέλισσες και άλλους σημαντικούς επικονιαστές, που έχουμε στη πλούσια Ελληνική Πανίδα. Αυτό είναι μια πολύ άσχημη είδηση, εφόσον καταλαβαίνουμε πόσο ισχυρή είναι η ασθένεια, που μπορεί και καταλαμβάνει τόσο σκληροτράχυλες φυλές όπως αυτές που ζούν στα άγρια και απόκρυμνα βουνά της Ελληνικής φύσης.
Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο της Ουρουγουάης (Uruguay University) στην Αμερική, η νέα νοζεμίαση που θερίζει τις μέλισσες , επεκτάθηκε και στους ιθαγενείς πλυθησμούς μελισσών με αποκορύφωμα τους βομβίνους των οποίων η προσβολή ήταν τόσο εκτεταμένη που δεν έχει παρατηρηθεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου έκαναν πειράματα και συμπέραναν ότι η συνολική προσβολή από τη nosema ceranae ήταν 72% για το είδος Bombus atratus και 63% για το είδος Bombus bellicosus. Αυτά τα νούμερα όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές είναι πολύ ανησηχητικά εφόσον αν εξαπλωθεί η ασθένεια θα γίνει μάστιγα για τα χιλιάδες είδη μελισσών που υπάρχουν στην φύση και ευεργετούν τα φυτά με την επικονίαση που προσφέρουν. H νοζεμίαση είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια που οδηγεί σύντομα στη κατάρρευση της κοινωνίας των μελισσών.
Αν χαθούν οι μέλισσες ο χρόνος του πλανήτη θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των φυτών εξαρτώνται από την επικονίαση των μελισσών για να αναπαραχθούν και να δέσουν τους καρπούς τους. Συνεπώς χωρίς μέλισσες δεν θα υπάρχει τροφή!
Ορεινή Μέλισσα
1 Σχόλια
Δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα ακόμα δεν καταλάβαμε με τι έχουμε να κάνουμε. Και να σκεφτεί κανείς πως ακόμα δεν ξεμπερδέψαμε με την βαρρόα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πάντως είμαι σίγουρος πλέων πως ένας από τους κυριότερους λόγους που μυώνεται η παραγωγή μελιού τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι η νέα νοσεμίαση την οποία βοηθάει και η βαρρόα.
Το χειρότερο είναι πως δεν μπορεί να γίνει έγκαιρα αντιληπτή από τον μελισσοκόμο και δεν υπάρχει και φάρμακο.
Σε βαριά προσβολή μυώνει τον χρόνο ζωής της μέλισσας κατά 80%.
Το καλοκαίρι σε ανθοφορία οι μέλισσες που ζουν 35 μέρες σε ελαφριά προσβολή μπορεί να ζουν 30-32 μέρες. Μπορεί να γίνει αυτό αντιληπτό από τον μελισσοκόμο; Αυτό τι αντίκτυπο έχει στην συλλογή μελιού; Μήπως εκεί που το μελίσσι είναι να βάλει 20 κιλά βάζει 10 η και λιγότερα; Ο μελισσοκόμος μετράει την ανθοφορία με βάση το τι έρχεται μέσα στην κυψέλη. 4-5 παραπάνω μέρες ζωής των συλλεκτριών έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην συλλογή μελιού.
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!