Έχουμε δει μέσα σε αυτό το blog πολλές μεθόδους για την αντιμετώπιση της βαρρόα. Ωστόσο όπως θα έχετε παρατηρήσει και εσείς οι ίδιοι διαβάζοντας, κυνηγάμε πάντα τις μεθόδους όπου δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε φάρμακα και είναι 100% φυσικές - βιολογικές.
Μια τέτοια μέθοδο έχουμε να σας παρουσιάσουμε σήμερα που σύμφωνα με εμπειρίες συναδέλφων είναι άκρως αποτελεσματική και τελείως ακίνδυνη εφόσον πρόκειται απλώς για φύλλα απο καρυδιά.
Θέλω πριν προχωρήσουμε στο ζουμί της υπόθεσης να αναφέρω την ιστορία αυτού του δέντρου στη μελισσοκομία αλλά και γενικότερα στην αντιμετώπιση παρασιτικών εντόμων και ακαρέων. Οι παλιοί έπαιρναν τα φύλλα απο τις καρυδιές και τα έβαζαν μέσα στα ρούχα έτσι ώστε να σκοτώνεται ο σκόρος που τα έτρωγε. Ήταν σύμφωνα με τις αναμνήσεις που έμειναν η τέλεια φυσική μέθοδος. Ξέρετε τότε δεν υπήρχαν φάρμακα και χημικά όπως σήμερα.
Εκτός αυτού όμως σε προηγούμενη ανάρτηση αναφέραμε ότι η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείτε απο μελισσοκόμος και για την αντιμετώπιση του κηροσκόρου. Η μέθοδος εκείνη είχε ως εξής: Λίγα φύλλα ανάμεσα απο κάθε πάτωμα, αεροστεγώς κλεισμένα και έτοιμη η καταπολέμηση. Εγώ προσωπικά δεν το έχω δοκιμάσει όμως απο οτι μου είπαν άλλοι μελισσοκόμοι έκανε πολύ καλή δουλειά. Τότε μάλιστα μου ανέφεραν ότι κάνει δουλειά και για τη βαρρόα.
Ξέρετε πως οτι λέω δεν το λέω ποτέ στον αέρα, και η πρώτη σκέψη που σας έρχεται στο μυαλό είναι αν υπάρχει κάποια έρευνα που να το τεκμηριώνει; Διότι οι μελισσοκόμοι μπορεί να λένε ότι θέλουν μεταξύ τους. Ε λοιπόν μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει και θα τη δούμε τώρα!
Η μέθοδος λοιπόν που εφαρμόστηκε σε πείραμα από πανεπιστήμιο της Τουρκίας (Uludag University) έγινε με τη χρήση καπνού προερχόμενος από φύλλα καρυδιάς (ημίχλωρα). Η καύση των φύλλων όπως αποδείχθηκε κατα τη διάρκεια της έρευνας είχe τέτοιες ιδιότητες που έπεφταν κατευθείαν το 70 - 90% των βαρρόα, Δηλαδή είχε απίστευτα αποτελέσματα.
Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα:
Για το πείραμα αυτό χρησιμοποιήθηκαν 9 μελίσσια, με άδελφες βασίλισσες, ίδιο πλυθησμό (10 πλαίσια), τοποθετημένα όλα στο ίδιο μέρος και σε κανένα μελίσσι απο αυτά δεν έγινε θεραπεία για 1 χρόνο. Η έρευνα έγινε τον Οκτώμβριο και οι επαναλήψεις του καπνίσματος έγιναν 9 φορές κάθε 3 ημέρες. Στα μελίσσια για την μέτρηση των νεκρών βαρρόα τοποθετήθηκαν ειδικοί πάτοι.
Οι μετρήσεις των νεκρών βαρρόα γινόταν κάθε 3 ημέρες και στο τέλος του πειράματος έγινε καταπολέμηση με ταινίες (χημικές, συγκεκριμένα φλουμεθρίνης) για να μετρήσουν τα εναπομείναντα ζωντανά βαρρόα. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν 70 - 90% αποτελεσματικότητα για το κάπνισμα με φύλλα καρυδιάς.
Στην θεραπεία με τις ταινίες απέμειναν τα λιγότερα βαρρόα σε σχέση με άλλες μεθόδους όπως φύλλα μέντας κλπ... Στο διάγραμμα, στον κάθετο άξονα βλέπουμε πόσα νεκρά βαρρόα μετρήθηκαν, και στον οριζόντιο το III είναι η θεραπεία με φύλλα καρυδιάς.
Διαβάστε και μια δημοσίευση που πήρε το μάτι μου στο facebook οπού μελισσοκόμος δοκιμάζει τη μέθοδο αλλά όχι με καπνό όπως πραγματοποιήθηκε στην έρευνα...
Μιχάλης λέει...
Μια θεραπεία για την βαρρόα που ακολουθώ εγώ ,φυσική και βιολογική.
Τον Αύγουστο τοποθετώ 2-3 φύλλα καρυδιάς στο πάτωμα στο κάτω μέρος και άλλα 2-3 στον όροφο στο πάνω μέρος. Την πρώτη φορά που το έκανα τα μελίσσια μου ήταν γεμάτα βαρρόα και μετά από 20 ημέρες που ξαναπήγα έψαχνα σε κάθε κυψέλη επί μισή ώρα και δεν βρήκα ίχνος. Αυτό μου το είχε πεί ένας φίλος ερασιτέχνης όπως κι εγώ! Τον άλλο χρόνο δοκιμάστε το!
Μην βάζετε χημικά σκευάσματα στα μελίσσια σας και μην κάνετε πειράματα,
αν δε, προτιμάτε φάρμακα , βάλτε ειδικά για μέλισσες.
Μελισσοκόμος ρωτάει...
Πόσες χρονιές το εφαρμόζεις; Έχει καθε χρόνο τα ίδια αποτελέσματα; Αρκεί μια το χρόνο;
Μιχάλης απαντάει...
Φίλε μου έχω 8 χρόνια μερικά κυψελάκια ,στην αρχή είχα ψεκάσει perizin για 2 χρονιές 1ο-2ο έτος και δεν είδα πολύ διαφορά ,το 3ο λοιπόν όταν μου είπαν αυτό το δοκίμασα μέσα στον Αύγουστο και γιατί όχι αφού είναι φυσικό, τα αποτελέσματα με ξάφνιασαν , μετά το 5ο ,από τότε δεν ξανά έβαλα μιας και δεν είχα πρόβλημα, αν βρω φύλλα αυτής αφού τρυγήσω ερείκη σε 2 εβδομάδες τότε θα βάλω στη βάση γιατί κάτι είδα πριν μια εβδομάδα.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!