Ένα πολύ επίκαιρο θέμα γίνεται συζήτηση τον τελευταίο καιρό για το αν πρέπει να αφήνουμε μέλι από πεύκο η μελιτώματα μέσα στη κυψέλη κατά τη διάρκεια του ξεχειμωνιάσματος. Οι παλιοί μελισσοκόμοι λένε ότι το μέλι από μελιτώματα δημιουργεί προβλήματα στο μελίσσι και πρέπει να το αφαιρούμε όλο. Αντ αυτού μπορούμε να αποκαταστήσουμε το "κλεμμένο" μέλι με ζαχαροζύμαρο.
Φυσικά ανάμεσα στους μελισσοκόμους κυκλοφορεί μεγάλη μυστικοπάθεια, και δεν υποστηρίζουν όλοι οι μελισσοκόμοι την ίδια άποψη. Πολλοί νέοι αλλά και παλιοί έχουν δοκιμάσει να αφήσουν μέλι απο πεύκο στις κυψέλες τους το χειμώνα, και δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα. Αντίθετως το φυσικό ανεπεξέργαστο μέλι έκανε το θαύμα του στη κυψέλη και η ανάπτυξη την άνοιξη ήταν πολύ πιο γρήγορη.
Εγώ εμπειρικά από τα δικά μου μελίσσια που ξεχειμωνιάζουν σε μέρος που έχει και πεύκα, έχω παρατηρήσει το ίδιο, ότι τα μελίσσια επιβιώνουν και βγάζουν το χειμώνα μια χαρά. Καμία κακή επιρροή απο το πευκόμελο εφόσον τα μελίσσια πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα.
Για να έχω όμως μια πιο ολοκληρωμένη άποψη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα σκέφτηκα να στείλω ένα email στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να μας πουν οι ειδικοί ερευνητές την γνώμη τους. Εκεί φυσικά βρίσκονται εμπειρογνώμονες άνθρωποι που η γνώση τους βασίζεται πάνω σε πειράματα και πολλές έρευνες. Ας δούμε λοιπόν την ερώτηση, και την απάντηση που λάβαμε.
Γεια σας κύριε Καθηγητά!
Είμαι ο Χάρης Σταμάτης από το μελισσοκομικό blog Ορεινή Μέλισσα.
Αφορμή για το σημερινό μου email είναι ένα ερώτημα που έχω σχετικά με τη
διατροφή των μελισσών. Πολλοί μελισσοκόμοι υποστηρίζουν οτι δεν πρέπει να
αφήνουμε μέλι από πεύκο, έλατο μελιτώματα μέσα στη κυψέλη. Υπάρχει κάποια
έρευνα σχετικά με αυτό; Η κάποια γνώμη από την πολύχρονη εμπειρία σας;
Απάντηση ΑΠΘ...
Το μέλι από μελιτώματα έχει άπεπτα συστατικά για τις μέλισσες όπως είναι οι δεξτρίνες τις οποίες συσσωρεύονται στο πεπτικό σύστημα (απευθυσμένο) και δημιουργούν προβλήματα ξεχειμωνιάσματος. Το πρόβλημα υπάρχει σε χώρες με μακρινό και συνεχή χειμώνα (2-3 μήνες) όπου οι μέλισσες είναι εγκλωβισμένες και δεν μπορούν να πετάξουν για να καθαρίσουν. Στην πατρίδα μας με το μικρό και περιορισμένο χειμώνα και τις αλκυονίδες ημέρες ΔΕΝ υπάρχει κανένα πρόβλημα. Χρόνια τώρα ξεχειμωνιάζουμε στην Βόρεια Ελλάδα μελίσσια με πευκόμελο χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.
Και ένα βίντεο με τρύγο στο πεύκο...
Και ένα βίντεο με τρύγο στο πεύκο...
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!