Τα μελίσσια πρέπει να μαζεύουν γύρες, η έκταση του γόνου να καλύπτει μεγάλο μέρος απο το πλαίσιο, και τα φρύδια γύρω απο τον γόνο να έχουν μελάκια. Μόνο τέτοια μελισσάκια μπορούν να μπούν δυναμικά στο χειμώνα, με δυνατές μέλισσες, με πλούσιο λιπόσωμα έτοιμες να βιώσουν τις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες. Την περίοδο Οκτώβριο μέχρι και Νοέμβριο τα μελίσσια ανανεώνουν τον πλυθησμό και φτιάχνουν γόνους, αρκεί βέβαια να υπάρχει μέλι και γύρη τα οποία είναι τα θεμέλια επιτυχία των μελισσιών στο ξεχειμώνιασμα.
Οι παρακάτω εικόνες είναι απο τον Επαγγελματία μελισσοκόμο Αλέξανδρο Νταλαμπέκα, που έχει τα μελίσσια του στον Κισσό, και όπως βλέπουμε τα πάνε πραγματικά περίφημα. Πλαίσια γεμάτα γύρη, μέλια σε αυθονία, ότι πρέπει για να γίνουν τα πιο δυνατά μελίσσια. Αυτή είναι λοιπόν μια άριστη εικόνα για τα μελίσσια το Φθινόπωρο. Όποιος μελισσοκόμος δεν έχει ακόμα τέτοιους γόνους, θα πρέπει να ανησυχεί, για το πως θα την βγάλουν καθαρή τα μελίσσια, πόσο μάλλον αν πρόκειται να ξεχειμωνιάσουν σε μέρος με κρύο και βαρύ χειμώνα.
Θαυμάστε λοιπόν μερικές φωτογραφίες απο τον επαγγελματία μελισσοκόμο Αλέξανδρο Νταλαμπέκα...
Εδώ βλέπουμε πλούσια φθινοπωρινή γύρη. Κάθε πλαίσιο γύρης σημαίνει περισσότερα πλαίσια γόνου αργότερα. Τώρα οι μέλισσες αποθηκεύουν γύρες τις οποίες θα τρώνε μέχρι και αρχές της Άνοιξης που υπάρχει έλλειψη...
Εδώ βλέπουμε γόνο που μπλοκάρεται απο γύρη. Είναι εικόνα που παρατηρούμε την Άνοιξη και πολύ σπάνια το φθινόπωρο. Προφανώς τα μελίσσια βρίσκουν πολύ γύρη και αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι... Η πολυχρωμη γύρη σημαίνει υγεία στο μελίσσι, και πλούσια ανθοφορία από πολλές νομές έξω...
Αυτός είναι ένας άριστος φθινοπωρινός γόνος για τα μελίσσια. Έχει την ιδανική έκταση, και αν παρατηρήσετε προσεκτικά θα δείτε ότι στο πάνω μέρος, στο λεγόμενο "στεφάνι" υπάρχουν μελάκια, τα οποία φυσικά θα χρησιμοποιηθούν για να ταιστεί ο γόνος. Αν δούμε να αδειάζει εκείνο το σημείο, και να μην υπάρχει μέλι, τότε πρέπει άμεσα να δώσουμε ζυμάρι, γιατί το μελίσσι πεινάει, έχει έλλειψη.
Εδώ βλέπουμε ένα πλαίσιο, που μεν έχει λιγότερη έκταση γόνου, αλλά γύρω γύρω υπάρχουν πολλά μέλια, κάτι που σημαίνει ότι ο γόνος θα απλωθεί και άλλο μόλις πάρουν τα μελάκια οι μέλισσες. Τόσα μέλια είναι πραγματικά υγεία την περίοδο που περνάει τώρα. Όσο πιο καλοταισμένα τόσο πιο πολύ θα ζήσουν όσες μέλισσες γεννιούνται...
Όλο το φωτογραφικό Υλικό που βλέπετε στην ανάρτηση είναι απο τα μελίσσια του Αλέξανδρου Νταλαμπέκα απο τη Λάρισα, και όπως βλέπετε έχει κάνει εξαιρετική δουλειά! Ένα μπράβο είναι λίγο! Καλό ξεχειμώνιασμα να έχουμε όλοι!
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!