Η βαρρόα αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα για το μελισσοκόμο. Πολλές οι έρευνες που έχουν γίνει για την καταπολέμηση της και άλλες τόσες οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο. Εμείς εδώ στο blog Ορεινή Μέλισσα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και σε ξένα φόρουμ όπου συμμετέχουν πολλοί μελισσοκόμοι και εφαρμόζουν θεραπείες που αξίζει να τις γνωρίσουμε.
Σε μια συζήτηση πάνω στο οξαλικό οξύ είδαμε ότι εκεί οι μελισσοκόμοι δεν χρησιμοποιούν τις γνωστές μεθόδους (ενστάλλαξη, τάισμα) αλλά εφαρμόζουν μια πολύ πρωτοποριακή μέθοδο με συσκευή εξάχνωσης. Και όπως όλα δείχνουν δεν υπάρχουν καθόλου απώλειες όπως συμβαίνει με τις άλλες μεθόδους.
Θέλω να αναφέρω σε όλους τους μελισσοκόμους που κάνουν χρήση οξαλικού οξέος, οτι δεν είναι και ένα τόσο αθώο σκεύασμα. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό η μέθοδος της ενστάλλαξης βλάπτει τις μέλισσες, και η εμπειρία μας λέει ότι είναι πιθανό να χάσουμε και πληθυσμούς στα μελίσσια μας. Η απώλειες δεν είναι άμεσες αλλά περνάνε ακόμη και εβδομάδες εως ότου διαπιστώσουμε την έλλειψη πληθυσμού. Αυτό οφείλεται στις δηλητηριώδεις ενώσεις που περιέχει και η μέλισσα στην προσπάθεια της να καθαρίσει την κυψέλη τις καταπίνει.
Όπως προαναφέραμε στο εξωτερικό χρησιμοποιούν εξαχνωτή, δηλαδή ένα μηχάνημα που μετατρέπει το οξαλικό οξύ σε αέρια μορφή (καπνό) και πηγαίνει παντού μέσα στη κυψέλη. Οι μέλισσες δεν το τρώνε αλλα εγκαθίσταται πάνω στο σώμα τους και τα βαρρόα τραυματίζονται.
Σύμφωνα με έρευνες αυτή η μέθοδος έχει κορυφαία αποτελέσματα και κάνει απίστευτη δουλειά χωρίς καμία απώλεια σε μέλισσες.
Σήμερα θα σας δείξουμε σε βιντεο τρείς διαφορετικούς τρόπους για να χορηγήσουμε οξαλικό οξύ στα μελίσσιαμας.
Ο πρώτος τρόπος είναι με ενστάλαξη, και η μέτρηση του διαλύματος ανά μελίσσι γίνεται με το μάτι...
Δεύτερος τρόπος. Η Ενστάλαξη του Οξαλικού Οξέως γίνεται με ειδική συσκευή ακριβείας.
Ο τρίτος τρόπος είναι με εξάχνωση και έχει κορυφαία αποτελέσματα...
Εκτός απο το οξαλικό οξύ υπάρχουν και άλλες θεραπείες για να καταπολεμήσει κανείς την βαρρόα. Μια καλή βιολογική μέθοδος είναι το σκεύασμα apiguard (ζελέ θυμόλης). Δείτε στο βίντεο πως χρησιμοποιείται...
Αλλά και με ταινίες ονόματι APISTAN που είναι εμποτισμένες με τη χημική ουσία t-fluvalinate...
3 Σχόλια
Ο ομιχλοποιητης μπορει να κανει δουλεια με το οξααλικο? ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήεφαρμογη οξαλικου με ομιχλοποιτη γινεται?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ομιχλοποιητής απ' όσο ξέρω δεν χρησιμοποιείται για την εφαρμογή του οξαλικού οξέος. Με ενστάλαξη μόνο και με εξάχνωση με συσκευή varox.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ομιχλοποιητής χρησιμοποιείται στην Αμερική με χρήση κραμβέλαιου, γλυκερίνης, αιθέριων ελαίων δυόσμου κτλ. Στην Ελλάδα αυτά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και δεν υπάρχουν και ανάλογες μελέτες.
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!