Widget Recent Post No.

Ανοιχτός πάτος και κηρόπανο: Δεν χρειάζεται; Σοβαρά λάθη που γίνονται...



Πολλοί μελισσοκόμοι ρωτούν αν πρέπει στις κυψέλες τους να βάλουν κηρόπανο η κάποια άλλη μόνωση. Πλέον αρκετοί μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν κυψέλες με ανοιχτό πάτο, δηλαδή να αερίζεται απο κάτω το μελίσσι με σίτα, και ένα ερώτημα που έχουν μερικοί είναι, αυτές οι κυψέλες χρειάζονται οπωσδήποτε κηρόπανο; Η μήπως όχι; Σήμερα λοιπόν θα απαντήσουμε ένα πολύ σοβαρό λάθος και θα σας πούμε τα τραγικά λάθη που κάνουν οι μελισσοκόμοι και χάνουν τα μελίσσια τους.

Οι κυψέλες με ανοιχτό πάτο δεν λειτουργούν τόσο "αποδοτικά" σε όλες τις περιοχές. Υπάρχουν παλιοί μελισσοκόμοι που υποστηρίζουν με μεγάλη μανία ότι το μελίσσι δεν πρέπει να είναι ανοιχτό απο τόσες μεριές. Εντύπωση είχε κάνει μάλιστα όταν οι μελισσοκόμοι ρωτούσαν τον επαγγελματία μελισσοκόμο Μόσχο Ντώνια τι κυψέλες χρησιμοποιεί, και η απάντηση του ήταν με κλειστό πάτο. Όμως ο συγκεκριμένος επαγγελματίας μελισσοκόμος χρησιμοποιεί και ενισχυμένο κηρόπανο, έτσι ώστε τα μελίσσια να πέρνουν αέρα μόνο απο λίγα εκατοστά. Φυσικά ο ίδιος είδε πολύ καλά αποτελέσματα στα μελίσσια του και συνεχίζει έτσι. Στη Βόρεια Ελλάδα άλλωστε είναι πολύ βαρύς ο χειμώνας και επιβάλλονται τέτοιου είδους χειρισμούς.

Η άποψη που επικρατεί λοιπόν για όλες τις κυψέλες, είναι ότι το μελίσσι δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ανοιχτό, δεν πρέπει να μπαίνει απο παντού αέρας και δημιουργούνται ρεύματα. Φανταστείτε το χειμώνα που φυσάει βοριάς, να περνάει μέσα απο το σμήνος, τι συνέπειες θα έχει στη κατανάλωση τροφών και τελικά στην επιβίωση του. Κρίνεται λοιπόν εντελώς απαραίτητη η μόνωση το χειμώνα στις κυψέλες με ανοιχτό πάτο. Οι παλιοί μελισσοκόμου υποστηρίζουν ότι το μελίσσι πρέπει να έχει ταβάνι. Δηλαδή να έχει κάτι εφαρμοστό πάνω απο τα πλαίσια, έτσι που να μην μπαίνει αέρας και να μην φεύγει η ζέστη. Αυτό λοιπόν πιστεύω είναι κάτι αναγκαίο στις κυψέλες με ανοιχτό πάτο. Δεν θέλουμε αέριδες και κρύο στη κυψέλη. Θέλουμε σφίξιμο, ζεστασιά, και συνεκτικό σμήνος με μαζεμένες τις μέλισσες.

Πολλοί έμπειροι μελισσοκόμοι που δουλεύουν κυψέλη με ανοιχτό πάτο, πιστεύουν ότι δεν πρέπει να μπει απλά ένα κηρόπανο, αλλά η κυψέλη να σφραγίσει στο 100% στο επάνω μέρος. Άλλοι δοκιμάζουμε με ναίλον, άλλοι με φελιζόλ κομμάτι, άλλοι με αυτοσχέδιο κομμάτι ξύλου, και όλα έχουν ένα σκοπό. Να εγκλοβίσουν τη θερμότητα. Η κυψέλη δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με υγρασία εφόσον αερίζεται επαρκώς απο το κάτω μέρος. Έτσι μπορούμε να την κλείσουμε στο επάνω μέρος και να έχουμε καλύτερα και δυνατά μελίσσια που θα βγάλουν το χειμώνα καλύτερα.

Δεν είπαμε τίποτα όμως για τις κλασσικές κυψέλες! Στις κυψέλες με κλειστό πάτο πάλι είναι απαραίτητο το κηρόπανο. Όμως δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να σφραγίσουμε το μελίσσι στο επάνω μέρος στο 100%. Χρειαζόμαστε μερικές χαραμάδες για να περνάει φρέσκος αέρας και να τραβάει την υγρασία. Η υγρασία είναι η μητέρα όλων των ασθενειών και ο αερισμός είναι κάτι που πρέπει να φροντίσουμε να έχουν τα μελίσσια. Πολλοί μελισσοκόμοι βάζουν αντι για κηρόπανο, και κομμάτι απο χαρτοκούτι, σκληρό, και αντέχει αρκετό καιρό με μάλιστα πολύ καλή μόνωση στο σμήνος. Άλλοι βάζουν τροφοδότες έτοιμους, αλλά το κηρόπανο είναι προτιμότερο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια