Widget Recent Post No.

Τα ήδη χρησιμοποιημένα κηρόπανα τα πετάμε και βαζουμε καινούρια; Κάνουμε απολύμανση;



Τα ήδη χρησιμοποιημένα κηρόπανα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πάλι στα μελισσια, θα ειναι σωστο να απολυμανθούν πρώτα και αφου στεγνωσουν, στον ηλιο για να φυγει η υγρασια, να μπουν πάλι πίσω στα μελισια; Η τα πετάμε και βαζουμε καινούρια;

Απάντηση...
Τα κηρόπανα οι περισσότεροι μελισσοκόμοι δεν τα πετάνε ούτε τα απολυμαίνουν. Εγώ προσωπικά τα αποθηκεύω όλα μαζί, καθώς τα βγάζω την Άνοιξη, και τα βάζω σε μέρος να μην παίρνει νερό ούτε υγρασία. Το Σεπτέμβριο αρχίζω και τα επιστρέφω πίσω, πάλι στα μελίσσια. Ξέρεις ένα χρησιμοποιημένο κηρόπανο, είναι κατα πολύ ανώτερο απο ένα καινούργιο. Οι μέλισσες δεν χρειάζεται να ξανα βάλουν πρόπολη να το καθαρίσουν, επειδή αυτή την δουλειά την έχουν ήδη έτοιμη.

Όσον αφορά τις ασθένειες που μπορεί να έχει πάνω ένα κηρόπανο ακού να δείς τι κάνουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι. Αν ένα μελίσσι έχει κάποια ασθένεια, το κηρόπανο μόλις βγεί απο το μελίσσι πρέπει να καταστραφεί! Και να μην ξανα μπεί ποτέ σε κανένα μελίσσι. Για ασθένειες όπως η νοζεμίαση, αρκεί να τα βγάλεις για λιάσιμο το Καλοκαίρι λίγες ημέρες! Βάλτε επάνω απο το καπάκι των μελισσιών που αναπτύσσετε μεγάλη θερμοκρασία και θα απολυμανθούν. Αναφέρω μόνο τη νοζεμίαση, επειδή είναι μια ασθένεια που μπορεί να υπάρχει και ο μελισσοκόμος να μην δεί κανένα σύμπτωμα.

Υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι που δεν βγάζουν ποτέ το κηρόπανο απο τα μελίσσια. Έχει παρατηρηθεί ότι οι μέλισσες ακόμα και το Καλοκαίρι έχουν ανάγκη το κηρόπανο. Σύμφωνα με την άποψη και την εμπειρία μεγάλων μελισσοκόμων, όταν υπάρχει κηρόπανο μέσα στο μελίσσι, τότε κρατιέται καλύτερα η υγρασία του μελισσιού, απο το νερό που μεταφέρουν οι μέλισσες, και η θερμοκρασία μπορεί να διατηρηθεί πιο σταθερή, όσο και αν φαίνεται παράξενο.

Το χειμώνα αντίστοιχα, η θερμότητα ανεβαίνει απο τον γόνο προς τα επάνω, και το κηρόπανο εγκλοβίζει τον θερμό αέρα να διαφύγει. Έτσι το μελίσσι διατηρείτε ζεστό και μπορεί να ρίξει περισσότερους γόνους, και να αναπτυχθεί ακόμα πιο γρήγορα. Πολλοί μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν για πολλά χρόνια τα κηρόπανα στα μελίσσια, τόσο που πλέον έχουν ξεφτύσει, και φαίνονται ξεκάθαρα πόσα χρόνια υπάρχουν στα μελίσσια. Αυτό είναι μια τρανταχτή απόδειξη ότι οι περισσότεροι μελισσοκόμοι τα επαναχρησιμοποιούν για πολλά χρόνια.

Τώρα υπάρχουν αρκετοί μελισσοκόμοι που ίσως αναρωτιούνται, πως θα απολυμάνουν τα κηρόπανα, αν υπάρχει κάποια μέθοδος. Η μόνη μέθοδος είναι καυτό νερό, και χλωρίνη. Δεν χρειάζεται να μείνουν πολύ ώρα. Η πρόπολη θα λιώσει στο ζεστό νερό, και η χλωρίνη θα σκοτώσει ότι ζωντανό υπάρχει επάνω. Στη συνέχεια στεγνώνουμε τα κηρόπανα και είναι σαν καινούργια. Απλώς αν αποφασίσετε να κάνετε τέτοια δουλειά, να τη κάνετε έξω απο το σπίτι, γιατί όπου κάτσει η πρόπολη δεν καθαρίζει με τίποτα.


χ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια