Δύο είναι οι σοβαρότεροι κίνδυνοι των μελισσιών αυτή τη περίοδο. Η βαρρόα και η νοζεμίαση. Και στις δύο περιπτώσεις χάνουμε τον πλυθησμό των μελισσιών, με πολύ γοργό ρυθμό. Τα μελίσσια αδυνατίζουν σε ανησυχητικό επίπεδο, και ο μελισσοκόμος βρίσκεται σε απόγνωση πως θα τα θεραπεύσει. Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή μελίσσια με πολύ βαρρόα, έχουμε εμφανή δείγματα. Ο γόνος είναι τρύπιος, διάσπαρτος, οι μέλισσες έχουν πάνω τους ψείρες, τα μελίσσια γίνονται επιθετικά, η βασίλισσα δεν γεννάει με ικανοποιητικούς ρυθμούς για την εποχή , η γενικότερη κατάσταση του μελισσιού μας αφήνει μια πολύ άσχημη εικόνα. Όσον αφορά τη δεύτερη περίπτωση, δεν βλέπουμε κάτι τρανταχτό. Το μελίσσι μειώνεται χωρίς καθόλου δείγματα.
Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή αυτή της βαρρόα χρειαζόμαστε άμεσα θεραπεία. Δεν μας νοιάζει, ακόμα και τα μελίσσια να έχουν γόνους, πρέπει να λάβουμε μέτρα. Επειδή το τελευταίο διάστημα με ρωτούν πολλοί μελισσοκόμοι τι να κάνουν με τα μελίσσια για τη βαρρόα, ενώ έχουν απλώσει ήδη γόνους θα σας απαντήσω. Αν τα μελίσσια έχουν πολλούς γόνους, ότι και να κάνουμε για τη βαρρόα δεν θα έχει αποτέλεσμα. Η μήπως όχι; Μήπως υπάρχει τρόπος, αλλά είναι λίγο πιο δύσκολος; Ακούστε λοιπόν, αν θέλετε να ξελαφρώσετε σημαντικά τα μελίσσια απο τη βαρρόα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταινίες με όποια δραστική ουσία επιθυμείτε, αλλά με μια μικρή διαφορά...
Γόνος που χωρίς μεγάλο πρόβλημα απο βαρρόα |
Γόνος με μεγάλο πρόβλημα απο βαρρόα |
Οι ταινίες που θα βάλουμε πρέπει να ανανεώνονται μια φορά την εβδομάδα. Παρόλο που οι έτοιμες αγορασμένες ταινίες έχουν μια ουσία που επιβραδύνει την απελευθέρωση του χημικού, και διαρκούν έως και μήνα, εμείς πρέπει να τις αλλάζουμε μια φορά την εβδομάδα. Δηλαδή συνολικά 3 θεραπείες για 21 ημέρες συνολικά. Συνεπώς αν έχουμε ένα 5άρι μελίσσι, θα βάλουμε 1 ταινία σήμερα, μια την άλλη εβδομάδα, και μια την παράλη. Μην κάνετε υπερβολή και βάλετε δύο ταινίες αντι για 1. Μια αρκεί για να κάνουμε τη δουλειά που θέλουμε, δηλαδή ένα ξελάφρωμα για να μπορέσει να πάρει μπρός το μελίσσι.
Η δεύτερη περίπτωση είναι η νοζεμίαση. Και δεν είναι η παλιά νοζεμίαση που είχαν τα προηγούμενα χρόνια οι μελισσοκόμοι. Είναι η nosema cerana που ήθρε πρόσφατα απο την Ανατολή. Αυτή η ασθένεια δεν εμφανίζει συμπτώματα, μόνο μας κλέβει τον πλυθησμό. Οι μέλισσες ζούν πολύ λιγότερο και ξαφνικά χάνονται. Πολλές φορές δεν βλέπουμε ούτε καν νεκρές μέλισσες έξω απο την είσοδο. Ο μόνος τρόπος να εντοπίσουμε αυτή την ασθένεια είναι με μικροσκόπιο. Τρόπος αντιμετώπισης, δεν υπάρχει φάρμακο, όμως έχουμε μια πολύ ωραία προληπτική μέθοδο. Αγοράζουμε ζαχαροζύμαρο με θυμόλη, πουλάνε πολλές εταιρίες, ή αλλιώς δίνουμε σιρόπι με θυμόλη 15 κιλά σιρόπι 1 γραμμάριο θυμόλης. Την διαλύουμε σε οινόπνευμα και την ρίχνουμε στο σιρόπι.
Στόχος είναι οι μέλισσες να αποθηκεύσουν ποσότητα της τροφής και να την καταναλώσουν, έτσι ώστε να περάσει η θυμόλη στο πεπτικό σύστημα και να σκοτώσει τα σπόρια της ασθένειας που αναπαράγονται μέσα στο έντερο.
Οπότε αμα δείτε μελίσσια που αδυνατίζουν, πάρτε αμέσως μέτρα. Είναι στο χέρι σας να τα σώσετε.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!