Widget Recent Post No.

Διαβάστε τα τεύχη του Μελισσοκομικού περιοδικού «Μελισσοκομική Ελλάς» εντελώς δωρεάν!!!



Ο αγαπητός συνάδελφος Κώστας Κουτσούκος έχει κάνει καταπληκτική δουλειά! Κατάφερε και σκάναρε πολλά απο τα τεύχη του μελισσοκομικού περιοδίκού «Μελισσοκομική Ελλάς» έτσι ώστε να μπορούμε όλοι να τα διαβάσουμε και να δούμε τι γινόταν την τότε εποχή. Νομίζω είναι ότι πιο χρήσιμο μπορεί να διαβάσει ένας νέος μελισσοκόμος αλλά και ο παλιός, μιας και οι γνώσεις που μεταδίδει είναι αστείρευτες...

Γράφει ο μελισσοκόμος Κώστας Κουτσούκος (bees.gr)...
Από το 2010 είχα ξεκινήσει στον ελεύθερο μου χρόνο να διαβάζω και μετά να σκανάρω μερικά παλιά τεύχη του περιοδικού Μελισσοκομική Ελλάς, τα οποία ανεβάζω στο blog στο tag έντυπα. Ο χρόνος όσο πάει και περιορίζετε και τόσο το διάβασμα όσο και το σκανάρισμα πάνε πίσω. Αυτό που κυρίως συμβαίνει είναι ότι αν διαβάσει κανείς τον κλαδικό τύπο πρίν από 40 και πλέον χρόνια, δύσκολα θα μείνει ασυγκίνητος και δεν θα σχολιάσει. Έτσι στο εγχείρημα αυτό, μπαίνει κι άλλη μια παράμετρος, ο σχολιασμός, οπότε έχουμε το πιο χρονοβόρο τρίπτυχο που μπορεί να δημιουργηθεί:

  • Διάβασμα
  • Ψηφιοποίηση
  • Ανέβασμα στο bees.gr και σχολιασμός…

Επειδή τέτοιες χρονικές πολυτέλειες μοιάζουν επιστημονική φαντασία, από την άλλη όμως το σκανάρισμα έχει ήδη ψιλογίνει, ανεβάζω εδώ μερικά από τα  πρώτα τεύχη του Μελισσοκομική Ελλάς που σκάναρα και μείναν ασχολίαστα, σε μια λίστα με αυτά που έχω βάλει παλιότερα στο bees ώστε να υπάρχουν κάπου μαζεμένα.

Ελπίζω στο μέλλον να μπορέσω τόσο να τα σχολιάσω όσο και να ανεβάσω μερικά ακόμα. Όποτε σκανάρω κάτι θα το προσθέτω σε αυτή τη λίστα. Μακάρι κάποτε να μπορέσουμε να δουμε online όλα τα τεύχη, αφού πραγματικά έχουν να πουν πολλά ενδιαφέροντα και κατοπιστικά, δεδομένο ότι πιστεύω απόλυτα στη ρήση: H ιστορία επαναλαμβάνεται.

Το κλαδικό, μηνιαίο μελισσοκομικό περιοδικό «Μελισσοκομική Ελλάς», κυκλοφορούσε (τουλάχιστον) τις δεκαετίες 50 – 80 από τη Θεσσαλονίκη και τον εκδότη Νικόλαο Τοπαλίδη. Ηταν συνδρομητικό και χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του μελισσοκόμου, καθώς αποτελούσε τη μοναδική ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα της μελισσοκομίας. Είχε 36 σελίδες με μόνιμες στήλες αλλά και ξεχωριστά άρθρα, ελάχιστη εικονογράφιση και ακόμα λιγότερες φωτογραφίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι διαφημίσεις που κοσμούν τις σελίδες του.
Καλή ανάγνωση!

Διαβάστε αναλυτικά τα τεύχη...
http://www.bees.gr/melissokomiki-ellas/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια