Widget Recent Post No.

Μελίσσι φέρνει μόνο γύρη. Τι τροφοδοσία χρειάζεται; Ζυμάρι η σιρόπι; Πόσο μπαίνει για να μη ξινίσει; Θέλω να χτίσει κερήθρες.



Όταν έρχεται μόνο γύρη σε ένα δεκάρι μελισσάκι τι τροφοδοσία θέλει; ζαχαρόπιτα και σιρόπι; Ζυμάρι η σιρόπι; Μόνο σιρόπι; Πόσο σιρόπι να μπαίνει για να μην ξινίσει και πόσες μέρες κρατάει; Θέλω να χτίσει κερήθρες.

Καλησπέρα φίλε μου. Αδιαμφισβήτητα το καλύτερο αποτέλεσμα το έχεις βάζωντας αραιό σιρόπι. Διότι οι μέλισσες το περνάνε για νέκταρ. Η διαδικασία που κάνουν για να συμπυκνώσουν το νέκταρ τις κάνει παραγωγικές σε βασιλικό πολτό, ταίζουν τον γόνο, χτίζουν απο τους αδένες τους και διεγείρεται η μάνα αρα το μελίσσι αναπτύσσεται γρήγορα. Η κατάλληλη αναλογία για το σιρόπι διέγερσης της γέννας είναι 2 μέρη νερό και 1 ζάχαρη. Ενώ αν θέλουμε χτίσιμο κηρηθρών όπως εσύ η αναλογία είναι 1 μέρος ζάχαρη 1 μέρος νερό. Δηλαδή φτιάχνουμε το σιρόπι με 1 λίτρο ζεστό νερό και στην συνέχεια προσθέτουμε 1 κιλό ζάχαρη μέχρι να λιώσει μέσα στο νερό.

Το σιρόπι τώρα όταν κάνει ζέστη δεν διατηρείτε πάνω απο 2-3 ημέρες και ξινίζει. Όσο πιο αραιό είναι τοσο πιο γρήγορα ξινίζει. Πάντως απο την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι απο την στιγμή που θα το φτιάξουμε και το βάλουμε στο μελίσσι, αντέχει για 2-3 ημέρες αν έχει ντάλα ήλιο και θερμοκρασία 30+. Αν ο καιρός έχει βροχή αντέχει και 4 ημέρες. Ο ήλιος που καίει το καπάκι οδηγεί το σιρόπι στο ξίνισμα πολύ γρήγορα. Για να μην ξινίζει εύκολα το σιρόπι πολλοί μελισσοκόμοι προσθέτουν 1 γρ θυμόλη διελυμένη σε λίγο οινόπνευμα. Λένε οτι δεν επηρεάζει το μελίσσι και προλαμβάνει της ασθένειες. Προσωπικά δεν το έχω δοκιμάσει να πω την αλήθεια. Με τη θυμόλη το σιρόπι αντέχει για πολύ μεγάλο διάστημα. Όπως μου είχε πει ο Καθηγητής Ανδρέας Θρασυβούλου απο το ΑΠΘ, αν θυμάμαι καλά ήταν πάνω απο μήνα ο χρόνος συντήρησης. Αυτό έκαναν στο πανεπιστήμιο για να μην φτιάχνουν συνέχεια σιρόπι για να διατηρείτε χωρίς ψυγείο πολύ καιρό.

Για να μην ξινίσει το σιρόπι και μείνει μεγάλο διάστημα δεν βάζεις ποτέ πάνω απο μισό λίτρο. Όσο μικρό και αν ειναι το μελίσσι θα το καταναλώσει. Επίσης με πιατάκι το καταναλώνουν πολύ γρήγορα, και να πηγαίνεις σούρουπο γιατί αν δεν δουλεύουν σωστά τα μελίσσια, μπορεί να προκύψει λεηλασία.

Τώρα θέτεις ένα καλό ερώτημα. Ζυμάρι η σιρόπι; Θα σου πω το εξής. Ότι σε βολεύει. Εγώ προσωπικά αυτή τη περίοδο βάζω ζυμάρι και για να μη γίνει καμιά λεηλασία και γιατι βλέπω εξίσου καλό αποτέλεσμα. Η αν υπάρχουν διαφορές δεν φαίνονται στο μάτι. Οι μάνες γαζώνουν κυριολεκτικά τα πλαίσια. Όσο περισσότερο ζυμάρι έχουν τόσο περισσότερο αναπτύσσονται και χτίζουν. Επίσης να σου γνωστοποιήσω οτι αν έχεις σκοπό να πάρεις μέλι στον Έλατο, θα πρέπει να μην κάνεις καμία τροφοδοσία. Έστω και με μικρές ποσότητες αυτή τη περίοδο. Στις μελίσσια που θέλεις να κόψεις αλλά και στις παραφυάδες μπορείς άνετα να ταίσεις όσο θέλεις, για να αναπτυχθούν καλύτερα αλλά και να χτίσουν καινούργια πλαίσια. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια