Πότε υπάρχει κενό στην ανθοφορία και πότε χρειάζονται επιπλέον τροφοδότηση. Συμβαίνει τα μελίσσια να σταματούν να φέρνουν νέκταρ με αποτέλεσμα την ελάττωση της γέννας και την απότομη διακοπή της ανάπτυξης. Τότε είναι που τα μελίσσια χρειάζονται τροφοδότηση με σιρόπι, προκειμένου να διατηρήσουν την γέννα και να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η ανάπτυξη. Πολλοί μελισσοκόμοι αφήνουν τα μελίσσια αβοήθητα σε αυτό το κενό, και το αποτέλεσμα είναι πτώση του πληθυσμού, κάτι το οποίο θα έχει άμεση επίπτωση στη παραγωγή μελιού αλλά και στις παραφυάδες που σκοπεύουμε να κόψουμε.
Ακούμε συχνά ότι το μελίσσι φτάνει στο αποκορύφωμα του πληθυσμού του και μετά αρχίζει να "πέφτει". Συγκεκριμένα έχω ακούσει από πολλούς μελισσοκόμους να λένε ότι μετά από τον Μάιο αρχίζει η πτώση, αν η βασίλισσα έφτασε στο κορύφωμα της στα τέλη Απριλίου. Θα σα πω ένα παράδειγμα. Έχω ως στόχο να πάω τα μελίσσια μου να βγάλουν μέλι στη πορτοκαλιά. Τα μελίσσια μόλις ανοίξει η πορτοκαλιά θα τρελαθούν στην ανάπτυξη και στο νέκταρ - αν δουλέψει φυσικά η ανθοφορία. Συνεπώς θα φτάσουν στην κορυφή από θέμα ανάπτυξης! Πολλοί μελισσοκόμοι υποστηρίζουν οτι από εκεί και έπειτα θα αρχίσει η πτώση σε θέμα ανάπτυξης...
Ένας έμπειρος μελισσοκόμος όμως ξέρει ότι τα μελίσσια μπορούν να διατηρηθούν αναπτύσσοντας πολύ γόνο, ακόμη και μετά τη κύρια ανθοφορία, αρκεί να υπάρχει νέκταρ, γύρη και γενικά τροφή. Συμβαίνει όμως πολλές φορές μέσα στην Άνοιξη να δημιουργείτε κενό ανθοφορίας. Δηλαδή έλλειψη σε νέκταρ και γύρη η οποία οδηγεί άμεσα στην διακοπή της γέννας. Στην περιοχή μου στο Αγρίνιο, δημιουργείτε ένα τέτοιο κενό μετά την πορτοκαλιά και το πρόβλημα μεγαλώνει όταν μπαίνει ο Μάιος. Την περίοδο εκείνη τα μελίσσια στο Αγρίνιο σταματάνε σμηνουργίες και κατεβάζουν τον πήχη της ανάπτυξης. Όταν συμβεί αυτό αμέσως τα φορτώνω στο αμάξι και τα πηγαίνω στο βουνό, στα έλατα και στις καστανιές. Εκεί τα περιμένει άλλη μια όψιμη Άνοιξη, ένας δεύτερος παράδεισος! Συνεπώς δίνω μια μεγάλη παράταση στην ανάπτυξη, η οποία συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς του Απριλίου.
Λέγοντας αυτό το παράδειγμα θέλω να σας πω οτι τα μελίσσια αναπτύσσονται ανάλογα με την τροφή που έχουν στη διαθεσή τους. Το πρόβλημα σε μερικούς μελισσοκόμους είναι πιο έντονο το Καλοκαίρι όπου έχουμε περιπτώσεις ολικού ξεγονιάσματος των μελισσιών με μηδενικές εισροές νέκταρ γύρης από φυτά. Σύμφωνα με έρευνες μάλιστα οι μέλισσες το Καλοκαίρι πετάνε πιο μακριά απο κάθε άλλη εποχή του χρόνου, προκειμένου να βρούν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Η συλλογή από 10 χιλιόμετρα απόσταση είναι εντελώς ασύμφορη και κουράζει πολύ τις μέλισσες.
Έλλειψη νέκταρ και τροφής παρατηρείτε κυρίως νωρίς την Άνοιξη. Τον φεβρουάριο και τον Μάρτιο τα μελίσσια διαθέτουν όλη τους την ενέργεια στη διατροφή του γόνου. Ότι λιπόσωμα έχουν αποθηκεύσει στη κοιλιά τους το μετατρέπουν σε βασιλικό πολτό, και ότι δύναμη τους έχει απομείνει τη διοχετεύουν στη συλλογή γύρης και νέκταρ. Τότε είναι που ο μελισσοκόμος πρέπει να τροφοδοτεί μεγάλες ποσότητες, και αν βλέπει κενό ανθοφορίας η βροχές, δίνει ακόμα περισσότερη τροφή.
Το μυστικό για να έχουμε μέγιστη ανάπτυξη είναι όταν βλέπουμε έλλειψη σε τροφή να τροφοδοτούμε εμείς. Ξέρετε ένα μεγάλο μελίσσι με πολλά πλαίσια γόνο έχει τεράστια κατανάλωση. Μόνο να σκεφτείτε ότι ένα πλαίσιο γόνο χρειάζεται για να τραφεί δύο πλαίσια μέλι. Συνεπώς αν θέλουμε να διατηρούμε μεγάλα μελίσσια πρέπει, όταν δε συλλέγουν μόνα τους να τους δίνουμε βοήθεια. Όπως σας είπα το καλύτερο κόλπο για να αναπτυσσονται μέχρι και τον Ιούνιο, είναι να φροντίσουμε να έχουν πλούσιες ανθοφορίες στη διαθεσή τους. Απο εκεί και πέρα αρχίζει η πτώση και νομίζω πως δεν υπάρχουν και πολλά που μπορούμε να κάνουμε.
Ένας προνοητικός μελισσοκόμος τον Απρίλιο μαζεύει γύρη απο τα μελίσσια του, και όταν έρθει η ώρα που είναι σε μεγάλη έλλειψη μπορεί αν ταίζει τα μελίσσια και να ρίχνουν γόνους. Έλλειψη γύρης παρατηρείτε τόσο στον πεύκο όσο και στον έλατο αλλα σε σπάνιες περιπτώσεις και στη βελανιδιά. Αυτό συμβαίνει λόγω του παχύρευστου μελιού που δυσκολεύονται να το κουβαλήσουν οι μέλισσες, και της έλλειψης γύρης απο λουλούδια. Τα δέντρα αυτά δίνουν μόνο μέλι τίποτα άλλο.
Όταν κάποιος πάρει μέλι από τη στοχευμένη μελιτοφορία ανθοφορία και έχει διατηρήσει δυνατά τα μελίσσια, μπορεί να κόψει παραφυάδες ολόκληρο το μελίσσι. Εκείνη τη περίοδο μπορούμε να κόψουμε παραφυάδα 3 πλαισίων και μέχρι το φθινόπωρο να αποκτήσει ικανοποιητικό πλυθησμό. Για παράδειγμα αν έχουμε ένα 30άρι μελίσσι μπορούμε να το κόψουμε σε 9 παραφυάδες. Η μέθοδος που ενδείκνυται για ένα τέτοιο πολλαπλασιασμό είναι η μέθοδος της βεντάλιας. Δηλαδή παίρνουμε τη βασίλισσα με 3-4 πλαίσια πλυθησμό αφήνουμε ορφανό το μελίσσι και μετά απο 7 ημέρες χωρίζουμε τα βασιλοκελιά στις παραφυάδες τις οποίες τοποθετούμε 2 μέτρα πίσω και τις κυψέλες παρεταγμένες σε μορφή βεντάλιας. Η μέθοδος είναι πολύ εύκολη και θα σας δώσω σύντομα περισσότερες πληροφορίες...
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!