Γράφει ο Μελισσοκόμος Κώστας Μυγδανάλευρος...
Ιαουάριος και Φεβρουάριος από τους ποιο δύσκολους μήνες των τελευταίων δέκα ετών. Σαράντα οκτώ μερόνυχτα παγωνιάς δεν είναι και λίγα για τα μελισσάκια μας. Οι τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου βέβαια είχαν νοτιάδες και αποτέλεσμα ήταν να ανεβούν και οι θερμοκρασίες.
Προβλήματα βγάλανε όσα μελίσσια δεν είχαν μεγάλους πληθυσμούς, τροφές και δεν τους έγινε αντιβαροϊκή καταπολέμηση Οκτώβρη ή Νοέμβρη.
Οι παλαιοί μελισσοκόμοι με την μεγάλη πείρα τους, λέγανε ... "Τον Μάρτη μετράνε τα μελίσσια...", σοφό γνωμικό, διότι, τον μήνα Μάρτη μετράνε τα μελίσσια και βλέπουν πόσα και ποια επέζησαν του χειμώνα.
Οι απώλειες φαίνονται και ο προγραμματισμός για την αναπλήρωση τους, γίνεται μέσα στον Μάρτη. Με την επιθεώρηση έχουμε και την τελική εκτίμηση κάθε μελισσιού για τις ανάγκες του.
Ο Μάρτης μακάρι να μην μας βγει γδάρτης. Είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης, ασταθής και δύσκολος στις καιρικές προβλέψεις.
Οι θερμοκρασίες κάποιες ημέρες είναι ιδανικές για επιθεωρήσεις και θεραπείες για καταπολέμηση ασθενειών.
Προσέχουμε χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την ομοιόσταση και χωρίς απώλειες μελισσών.
Το καραγάτσι είναι η πεδινή φτελιά (Ulmus minor) συναντάται σχεδόν σ΄όλη την Ελληνική επικράτεια, άνοιξε φέτος το τελευταίο δεκαήμερο Φεβρουαρίου, έτσι βοηθήθηκαν τα μελίσσια με φρέσκια γύρη και ανέβασαν γόνους όσα ήταν καλά ταϊσμένα.
Δεν χρειαζόμαστε ακραία καιρικά φαινόμενα, με συνεχείς βροχοπτώσεις, χιόνια στα πεδινά, παγωνιές και ξεροβόρια που αναστέλλουν τις νεκταροεκρίσεις.
Τέτοια φαινόμενα δεν χρειάζονται και γενικότερα στην γεωργία. Ευχόμαστε ο καιρός να συνεχιστεί με ηλιοφάνεια και μερικές βροχές για να ευνοηθούν τα μελίσσια από τις ανθοφορίες της εποχής τόσο στις διάφορες καλλιέργειες αλλά και της χορτονομής.
Μελίσσια ήρεμα με μεγάλους πληθυσμούς που μας δώσανε καλά μέλια, μπορούμε να τα αναπαράγουμε
Σίγουρα όμως τα ελπιδοφόρα μηνύματα της επερχόμενης άνοιξης χαροποιούν τους συναδέλφους και ευελπιστούν για μια καλύτερη μελισσοκομική χρονιά.
Στις νότιες περιοχές βοήθησε να αναπτυχθούν τα μελίσσια. Όσο όμως ανεβαίνουμε προς Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη η ανάπτυξή των έχει και εδώ αυξητική τάση με αποκορύφωμα τους επόμενους μήνες Απρίλιο και Μάιο.
Κατά την επιθεώρηση μεταφέρουμε τον γόνο στο κέντρο της γονοφωλιάς, τοποθετώντας δεξιά και αριστερά του, καλά κτισμένες σκουρόχρωμες κηρήθρες που προτιμά την άνοιξη η βασίλισσα για να γεννά τα αυγά της.
Αν υπάρχουν δίπλα από τον γόνο κηρήθρες με μέλια και γύρες θα μπλοκάρουν την γέννα της βασίλισσας, η οποία δεν θα μπορεί να περάσει για να γεννήσει στις άδειες που είναι απομακρυσμένες. Τις μεταφέρουμε λοιπόν ένα πλαίσιο πιο πίσω και δίνουμε, όπως αναφέραμε, χώρο στην βασίλισσα να γεννήσει στις καλοκτισμένες μαύρες κηρήθρες.
Σε περίπτωση που δεν έχουμε κηρήθρες να τοποθετήσουμε, απολεπίζουμε τα στεφανώματα πάνω από τον υπάρχοντα γόνο, έτσι οι εργάτριες θα μεταφέρουν τα μέλια στις ακριανές κηρήθρες και η βασίλισσα θα βρει τον χώρο να διπλασιάσει τον γόνο στις υπάρχουσες μεσαίες κηρήθρες.
Κατά την διάρκεια των επιθεωρήσεων, μας δίνεται η ευκαιρία να απομακρύνουμε χαλασμένες και παλαιές κηρήθρες αλλά και να καθαρίσουμε τον πάτο των κυψελών μας. Καλό είναι να συντηρούμε τις όποιες κυψέλες έχουν φθαρεί, έχουν σχιστεί ή σαπίσει από την υγρασία. Μεταφέρουμε τα μελίσσια σε νέες ή καλά συντηρημένες κυψέλες και τις φθαρμένες τις οδηγούμε στην αποθήκη για την συντήρησή τους.
Ο προγραμματισμός έχει σαν σκοπό, πάντα βέβαια με τις δυνατότητες μας, να καθορίζει τον αριθμό των επιπλέον μελισσιών που μπορούμε να δημιουργήσουμε για να δουλέψουμε. Μελίσσια ήρεμα, με μεγάλους πληθυσμούς, που μας δώσανε καλά μέλια, μπορούμε να τα αναπαράγουμε. Μελίσσια με βασίλισσες ενός έτους, μπορούν με τους κατάλληλους χειρισμούς να δώσουν καλά μέλια σε πρώιμες ανθοφορίες.
Ο προγραμματισμός έχει σαν σκοπό, πάντα βέβαια με τις δυνατότητες μας, να καθορίζει τον αριθμό των επιπλέον μελισσιών που μπορούμε να δημιουργήσουμε για να δουλέψουμε. Μελίσσια ήρεμα, με μεγάλους πληθυσμούς, που μας δώσανε καλά μέλια, μπορούμε να τα αναπαράγουμε. Μελίσσια με βασίλισσες ενός έτους, μπορούν με τους κατάλληλους χειρισμούς να δώσουν καλά μέλια σε πρώιμες ανθοφορίες.
Μελίσσια με βασίλισσες ενός έτους μπορούν με τους κατάλληλους χειρισμούς να δώσουν καλά μέλια σε πρώιμες ανθοφορίες
Ο Μάρτης είναι από τους αρκετά επικίνδυνους μήνες να χαθούν μελίσσια από πείνα. Για να μην έχουμε τέτοιες δυσάρεστες εκπλήξεις στο μελισσοκομείο μας, πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου την τροφοδοσία των μελισσιών μας.
Το τάισμα αυτόν τον μήνα δίνει στα μελίσσια μας την δυνατότητα να αναπτυχθούν πολύ και γρήγορα, για να τα εκμεταλλευτούμε σε πρώιμες νεκταροέκκρισεις και μελιτοεκκρίσεις στο ανοιξιάτικο βάρεμα του πεύκου αλλά και στον έλατο του Μαΐου.
Τροφοδοτούμε με σχετικά μικρή ποσότητα, χλιαρό πυκνό σιρόπι (2 ζάχαρη 1 έως 1 ½ νερό) κατά τις απογευματινές ώρες για να το πάρουν αμέσως. Πέραν της διέγερσης που προκαλεί η τροφοδοσία αυτή, είναι και μελισσοπαθολογικά χρήσιμη, διότι σταματά τις επίμονες διάρροιες που εννοούν την εμφάνιση της νοζεμίασης.
Συλλέκτρια νέκταρος σε κίτρινη μαργαρίτα (Anthemis tinctoria)Οι νέοι μελισσοκόμοι να μην ανησυχούν πως οι μέλισσες θα αποθηκεύσουν το σιρόπι και θα ενσωματωθεί στα μέλια που θα τρυγήσουν το καλοκαίρι, το σίγουρο είναι πως δεν θα μείνει ούτε σταγόνα σιρόπι στις κηρήθρες, ο γόνος του Απρίλη θα φάει και τα ξύλα από τα πλαίσια.
Ανθοφορίες του Μάρτη δίνουν μεγάλες ποσότητες φρέσκιας γύρης με αποτέλεσμα να αρχίζει ο γόνος να μεγαλώνει ανάλογα. Το νέκταρ και αυτό ρέει τις ηλιόλουστες ημέρες γεμίζοντας τα κελιά και διεγείροντας την βασίλισσα να έχουμε αύξηση της ωοτοκίας της.
Η αμυγδαλιά, το ροδάκινο, το βερίκοκο από τις καλλιέργειες, η κρανιά, το ανοιξιάτικο ρείκι και τα φυτά της χορτονομής που αποτελούν την βάση της βοηθητικής ανθοφορίας (λάμιο, ασφόδελος, στελάρια, βερονίκη, καψέλα, αγριόβικος, ανεμώνη, κλπ) είναι αυτά που θα δώσουν την ώθηση στα μελίσσια μας για ανάπτυξη τον μήνα Μάρτιο.
Υπενθύμιση για αυτούς που δεν μπόρεσαν ή λησμόνησαν να κάνουν καταπολέμηση της Βαρρόα μέσα στο Φεβρουάριο. Τους δίνεται ξανά αυτή η δυνατότητα μέχρι στις 20 Μάρτη, όμως ΜΟΝΟΝ με τα εγκεκριμένα σκευάσματα της Βιολογικής μελισσοκομίας
Επιμέλεια: Κώστας Μυγδανάλευρος - Μελισσοκόμος
Πηγή melissomania.gr
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!