Widget Recent Post No.

Ξελάφρωμα βαρρόα με βιολογικό τρόπο και μεγάλα αποτελέσματα. Μυστικά!


Συμβαίνει μερικοί μελισσοκόμοι να έχουν βαρρόα την Άνοιξη. Και πως μπορεί να το καταλάβει κάποιος; Αρκεί να δει σε μια και μόνο μέλισσα το κόκκινο σημάδι βαρρόα στη πλάτη. Σύμφωνα με την εμπειρία αλλά και τις ανάλογες έρευνες όταν ο μελισσοκόμος δεί βαρρόα με το μάτι σημαίνει ότι είναι αργά και το μελίσσι είναι βαριά προσβεβλημένο. Η βαρρόα κρύβεται πάντα  στον γόνο και ένα μικρό ποσοστό 5% περίπου είναι έξω για να το δούμε. Το υπόλοιπο αναπαράγεται απόλυτα προστατευμένο στον γόνο. Όταν το μελίσσι ξεχειμωνιάζει οι βαρρόες πέφτουν και πεθαίνουν. Ταλαιπορούνται χωρίς μέρος να αναπαραχθούν. Όταν το μελίσσι νωρίς την άνοιξη ξεκινάει τον γόνο του πέφτουν σα λυσσασμένες μέσα στις προνύμφες πέντε πέντε και ξεζουμίζουν όσο αίμα υπάρχει μέσα τους. Φυσικά αυτές οι μέλισσες δεν θα έρθουν ποτέ στη ζωή.
Συμβαίνει πολλές φορές από μελισσοκόμους να μην κάνουν σωστά τη θεραπεία το χειμώνα - όταν είναι ξεγονιασμένα τα μελίσσια - η καμιά φορά και καθόλου. Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βαρρόα την Άνοιξη είναι αυτοί που έκαναν μια μόνο θεραπεία με οξαλικό οξύ, και πιθανόν να μην την έκαναν και σωστά. Απο εμπειρίες αρκετών μελισσοκόμων - συμπεριλαμβάνομένου και εμένα - έχουμε δεί οτι το οξαλικό οξύ δεν φτάνει για να εξολοθρεύσει τελείως τη βαρρόα. Χρειάζεται και κάτι άλλο για να κάνουμε δουλειά. Φυσικά οι διάφορες έρευνες που έχουν γίνει έρχονται στην αντίπερα όχθη απο αυτά που λέω, όμως αυτή είναι η εμπειρία μου.

Όσοι μελισσοκόμοι έχουν βαρρόα την Άνοιξη δεν είναι τελειωμένοι. Μπορούν με βιοτεχνικές μεθόδους ακόμη και μέσα σε μια μελιτοφορία να θεραπεύσουν σε μεγάλο βαθμό τα μελίσσια. Μια εγγυημένη μέθοδος καταπολέμησης είναι με τον κηφηνόγονο. Δηλαδή να ωθήσουμε τις μέλισσες να φτιάξουν κηφήνες - μισό ή ένα πλαίσιο - και μετά να τους θανατώσουμε. Σύμφωνα με τους ερευνητές το μεγαλύτερο ποσοστό βαρρόα πάει στους κηφήνες. Δηλαδή αν ένα μελίσσι έχει 8 πλαίσια γόνο και 1 πλαίσιο κηφήνες τα βαρρόα ακόμη και 40% μπορεί να εγκλοβιστούν στον κηφηνόγονο. Φυσικά όσο περισσότερος ο εργατικός γόνος τόσο πιο κακή θεραπεία θα κάνουμε. Στο παραπάνω παράδειγμα είναι η χειρότερη των περιπτώσεων. Για να θεραπεύσει ένας μελισσοκόμος σε ποσοστό 80% τα μελίσσια πρέπει να επαναλάβει δύο φορές απο αυτή τη μέθοδο. Συνήθως έχει εκπληκτικά αποτελέσματα.

Για να ωθήσουμε τις μέλισσες να φτιπάξουν κηφήνες υπάρχει πολύ εύκολος τρόπος. Μπορούμε να πάρουμε ένα πλαίσιο χωρίς σύρμα (προεραιτικό) και κερί και να το βάλουμε μέσα στο κέντρο του γόνου. Οι μέλισσες θα το χτίσουν σχεδόν όλο κηφήνες επειδή πάντα έχουν έλλειψη με τα πλαίσια που τις αναγκάζουμε να χτίζουν. Μερικές φορές το χτίζουν μισο μισό δηλαδή απο τη μια μεριά κηφήνες και απο την άλλη κανονικό. Καμιά φορά αν είναι μικρό μελίσσι το κάνει ολόκληρο με εργατικό γόνο. Φυσικά μια τέτοια θεραπεία δεν την κάνουμε σε μικρά μελίσσια επειδή θα τα γονατίσουμε σε θέμα πλυθησμού.

ΕΙΚΟΝΑ Δείτε πόσα βαρρόα μαζεύτηκαν μέσα στο κηφηνόγονο


Ένα καλό κόλπο για να μην χαραμίσουμε την ανάπτυξη του μελισσιού μπορούμε στο πλαίσιο που θα βάλουμε για κηφήνες να το συρματώσουμε και να τοποθετήσουμε φύλλο κεριού που έχουμε κόψει στη μέση. Με απλά λόγια να ωθήσουμε τις μέλισσες να χτίσουν μόνες τους μόνο τη μισή μεριά την οποία θα κάνουν όλο κηφήνες. Καλό είναι να κόψουμε το φύλλο κεριού κάθετα γιατί φαίνεται να εξυπηρετεί καλύτερα τις μέλισσες. Δεν χάνουμε και το πλαίσιο διότι το φθινόπωρο η βασίλισσα θα γεννά μόνο τη πλευρά με τον εργατικό γόνο. Επίσης για να χτίζουν πλαίσιο χωρίς κερί οι μέλισσες πρέπει με ένα πινελάκι να περάσουμε το σύρμα με κερί. Ειδάλλως θα κάνει ζικ ζακ η κηρήθρα όταν θα τη φτιάξουν. Θα πούμε και άλλα πράγματα για τη συγκεκριμένη μέθοδο, δηλαδή πως βάζουμε να χτίσουν συρματωμένα πλαίσια χωρίς φύλλο κεριού.

ΕΙΚΟΝΑ Μελίσσι που έχει μεγάλη ανάγκη σε κηφήνες έκανε προέκταση κάτω απο τη κηρήθρα. Είναι συχνό φαινόμενο την Άνοιξη


Ξέχασα να αναφέρω πως σκοτώνουμε τη βαρρόα απο το κηφηνόγονο. Αφού τοποθετήσουμε το πλαίσιο, το χτίσουν οι μέλισσες, το γεννήσει βασίλισσα και σφραγιστεί - μετά απο 10 μέρες τότε το παίρνουμε και το αφήνουμε 24 ώρες μέσα στη κατάψυξη. Αφού περάσει αυτό το διάστημα το επιστρέφουμε πίσω στις μέλισσες για να το καθαρίσουν και να αφαιρέσουν το νεκρό γόνο και τη νεκρή βαρρόα. Φυσικά η μέθοδος χρειάζεται να γίνει σε σφιχτά και δυνατά μελίσσια.

Ένας εναλλακτικός τρόπος λιγότερο αποτελεσματικός είναι να ξύσουμε με το ξέστρο όσα σημεία βλέπουμε με κηφήνες και φυσικά να αφήσουμε να πέσουν οι προνύμφες και τα βαρρόα κάτω στο χώμα. Η μέθοδος αυτή είναι ελάχιστα αποτελεσματική, αλλά ίσως κάνει και αυτή μια μικρή καταπολέμηση για όσους μελισσοκόμους δεν θέλουν να ασχοληθούν περισσότερο.

Κάτω τα χοντρά κελιά είναι κηφηνόγονος. Στο πάνω μέρος εργατικός γόνος

Εδώ βλέπουμε λίγα κηφηνοκελιά στο πάνω μέρος.

Εδώ βλέπουμε κηφηνόγονο με βαριά προσβολή απο βαρρόα. Οι μέλισσες ξεσφράγισαν τα κελιά για να τα σκοτώσουν



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια