Widget Recent Post No.

Νέα απο τα μελίσσια το Φεβρουάριο 2017... Εξελίξεις!


Γράφει η μελισσοκόμος Μαρία Βαλαβάνη...
Φέτος είχαμε ..."κανονικό" Χειμώνα, με χιόνια, βροχές και κρύο, σχεδόν ως τώρα ή θα έβρεχε ή θα χιόνιζε...

Επιτέλους όμως ήρθαν οι λιακάδες !!!

Καιρός λοιπόν για ένα "κανονικό" άνοιγμα στα μελίσσια για να δούμε τι πραγματικά γίνεται μέσα στις κυψέλες.

Είχα κάνει κάποια σύντομα ανοίγματα το προηγούμενο διάστημα για επάρκεια τροφών αλλά όχι εντατικό έλεγχο λόγω άστατου καιρού, οπότε τώρα που ο καιρός είναι σαφώς καλύτερος, είναι ευκαιρία για μια γενική επιθεώρηση.

Εξωτερικά παρουσιάζουν αρκετή κίνηση, ανάλογα βέβαια και με τη δυναμικότητα που έχει η κάθε κυψέλη ξεχωριστά...Ένα βιντεάκι για τη ταχύτητα των πτήσεων..


Οι μέλισσες κουβαλούν εντατικά γύρη, καλό δείγμα ότι έχουμε εκτροφή γόνου μέσα στο σπίτι...

Επίσης όμως πάνω στη πόρτα του σπιτιού, έχουμε και ..."λεκέδες" ...

Το παρατεταμένο "κλείσιμο" των μελισσών λόγω κακοκαιρίας επιβαρύνει το εντερικό- πεπτικό - απεκκριτικό σύστημα τους με αποτέλεσμα όταν επιτέλους μπορούν να κάνουν έξοδο, να αφήνουν πλήθος "λεκέδων" στην είσοδο του "σπιτιού".

Η νοζεμίαση καραδοκεί με αυτές τις συνθήκες, οπότε χρειάζονται άμεση βοήθεια μαζί με την πρώτη διεγερτική τροφοδοσία της χρονιάς, είτε με θυμόλη είτε με όποιο άλλο εγκεκριμένο σκεύασμα.

Εσωτερικά έχουμε σχετικά καλό πληθυσμό, αναλογικά πάντα με το χειμώνα που είχαμε ως τώρα...


το συγκεκριμένο μελίσσι είχε ρίξει γόνο σε 4 πλαίσια και είχε αρχίσει να βάζει και στο πέμπτο...


είχε και σφαγιασμένους και ανοικτούς γόνους, η βασίλισσα γεννούσε πάλι άμεσα όποιο κελί ελευθερωνόταν.

Τα μέλια και οι γύρες δεν ήταν πολλά...ο γόνος ζητάει εντατικά και επίμονα πολύ φαγητό, οπότε περισσεύουν ελάχιστα πράγματα για αποθήκευση...


Έγινε ένα συμμετρικό μοίρασμα στα πλαίσια που είχαν τροφές, εκατέρωθεν του γόνου...


βάζοντας τη πλευρά του πλαισίου που έχει τις λιγότερες τροφές προς τη πλευρά που είναι το πρώτο πλαίσιο με γόνο είτε για να το συμπληρώσουν με τροφές είτε για να κάνει αύξηση γόνου η μεγαλειότατη όταν το θελήσει ...


Τα μικρότερα μελίσσια είχαν εννοείται, αναλογικά μικρότερη αύξηση πληθυσμού και γόνου σε αριθμό πλαισίων.

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που ξεκινάω με μικρότερο αριθμό κυψελών, στα λίγα χρόνια που ασχολούμαι με τις μέλισσες, κάθε νέα χρονιά ήταν περισσότερες, πέρυσι το φθινόπωρο είχα σημαντικές απώλειες που με γύρισαν πίσω στο χρόνο, οπότε θα πρέπει πάλι να τις φτιάξω από την αρχή... με υπομονή και πίστη!!


Τέλος, το σακουλάκι με τη βανίλια που είχα βάλει την προηγούμενη φορά, το είχαν εξαφανίσει κυριολεκτικά, έβαλα νέο γιατί τα κορίτσια έχουν μεγάλη όρεξη αυτή την εποχή και χρειάζονται έξτρα φαγητό...


Εύχομαι ο καιρός να είναι ευνοϊκός για την ανάπτυξή τους, να μην έχουμε απρόοπτα θέματα και ότι είναι για καλό...με το καλό να έρθει...αλλιώς να προσπεράσει...

Υ.Γ.

Κάνω τις αναρτήσεις σε αυτό το blog δημόσια, δεν έχω κάποιο πρόβλημα όταν γίνονται αναδημοσιεύσεις τους με αναφορά στη πηγή κειμένου, παρακαλώ μόνο βάλτε "φυσιολογικούς" τίτλους που περιγράφουν την ανάρτηση και δεν "μπερδεύουν" τον αναγνώστη.
ευχαριστώ

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Βαλαβάνη
Πηγή κειμένου: olameliladistimani.blogspot.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια