Widget Recent Post No.

Η μεγαλύτερη καταστροφή για την Ελληνική Μελισσοκομία! Τεράστιες φωτιές κάνουν στάχτη το μέλλον μας...



Η μεγαλύτερη καταστροφή για τη μελισσοκομία πήρε σάρκα και οστά, με τεράστιες φωτιές οι οποίες έκαναν στάχτη τεράστιες εκτάσεις με πευκοδάση στη Βόρεια Έυβοια. Η πληγή είναι αβάσταχτη για τους μελισσοκόμους εφόσον στη Βόρεια Έυβοια παράγονται χιλιάδες τόνοι μελιού, και είναι το πιο γνωστό μέρος για παραγωγή πευκόμελου. Ωστόσο μέσα στις τελευταίες ημέρες φωτιές σε πολλά μέτωπα της χώρας πολεμούν για άλλη μια φορά τη μελισσοκομία δίνοντας τη Χαριστική βολή στου φουκαριάριδες και μεροκαματιάριδες μελισσοκόμους.


Οι φωτιές δεν περιορίζονται μόνο στα πευκοδάση, αλλά σε κάθε γωνιά της χώρας με αποκορύφωμα τους θυμαρότοπους της Κρήτης και άλλων νησιών όπως η Σάμος η Χίος κλπ. Αποζημειώσεις για τους μελισσοκόμους δεν πρόκειται να υπάρξουν μιας και οι φωτιές που προκαλλούνται απο εμπρυσμό και όχι φυσικά αίτια δεν αναγνωρίζονται απο τον ΕΛΓΑ.

Δεν φτάνει λοιπόν που η χρονιά είναι κάκιστη και οι μελισσοκόμοι δεν πήραν μέλι, δεν φτάνει που βρισκόμαστε στη πιο κρίσιμη οικονομική κατάσταση, οι φωτιές έρχονται να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα. Και δεν είναι μόνο η χλωρίδα που ταίζει τις μέλισσες, αλλά ότι μέσα σε αυτά τα δάση καίγονται ολόκληρα μελισσοκομεία, τα οποία φυσικά δεν βγαίνουν ποτέ στις ειδήσεις. Κανείς δεν ασχολείται με τους καημένους τους μελισσοκόμους. Ότι και να πούμε είναι πολύ λίγο...

Διαβάστε για τις φωτιές...

Σε εξέλιξη παραμένει η μεγάλη πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια, με την Πυροσβεστική να συνεχίζει τη μάχη με τις φλόγες. Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, καθώς πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη. Νωρίτερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β.Αποστόλου, είχε δηλώσει ότι η φωτιά είναι υπό έλεγχο, όμως σύμφωνα με την Πυροσβεστική το πύρινο μέτωπο είναι σε εξέλιξη.

Το πύρινο μέτωπο ξεπέρασε τα 12-15 χιλιόμετρα και υπάρχουν εκτιμήσεις για πάνω από 20.000 καμένα στρέμματα δάσους.

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε σε λίγες ώρες πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης.

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί τις πτήσεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ όλη τη νύχτα 120 πυροσβέστες έδιναν μάχη για να αποτρέψουν την επέκτασή της.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, το πρωί της Κυριακής, επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 48 οχήματα, 44 πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 7 μηχανήματα, 11 υδροφόρες, πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα.

Επίσης, οι δυνάμεις στην Εύβοια θα ενισχυθούν εντός της επόμενης ώρας με πεζοπόρο τμήμα 22 ατόμων από τη Θεσσαλονίκη, 10 οχήματα από την Κεντρική Μακεδονία και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία.

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στο Ρέθυμνο, με αρκετά σημεία να έχουν έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο σε Σαχτούρια, Αγία Γαλήνη και Άγιο Παύλο.

Η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τα Σαχτούρια του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, το απόγευμα του Σαββάτου, και η οποία έχει καταστρέψει πάνω από 35.000 στρέμματα γεωργικής και αγροτολιβαδικής έκτασης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, εξαρτάται από την ένταση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή και είναι πάνω από 8 έως 9 μποφόρ.

Το πύρινο μέτωπο κάλυψε μέχρι τώρα, όπως ανέφερε ο κ. Ταταράκης, πάνω από 25 χιλιόμετρα, με τους ισχυρούς ανέμους να μην έχουν κοπάσει μέχρι και αυτή την ώρα ούτε στιγμή και οι δυνάμεις πυρόσβεσης των πυροσβεστών, εθελοντών και πολιτών που έχουν πέσει στη μάχη για της κατάσβεσης να συμπληρώνουν πάνω από 16 ώρες συνεχούς δράσης.

Πενήντα πέντε πυροσβέστες, με 27 πυροσβεστικά οχήματα, τρία πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ, υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικά μηχανήματα είναι η δύναμη πυρόσβεσης στο μέτωπο του Ρεθύμνου όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Κρήτης της Π.Υ Γιάννης Μαραγκάκης.

«Η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση λόγω της αυτοθυσίας των δυνάμεων που δρουν. Στο Φαράγγι της Αγία Γαλήνης καταφέραμε και θέσαμε την φωτιά σε έλεγχο με αποτέλεσμα να σωθεί η Αγία Γαλήνη άλλως οι φλόγες θα έκαιγαν τα πάντα στο πέρασμα τους. Ήταν η πιο δύσκολη φωτιά στα χρόνια που υπηρετώ, αλλά και η πρώτα φορά που βλέπω τόση αυτοθυσία σε μεγάλο αριθμό πυροσβεστικής δύναμης από πλευράς των ανθρώπων μας…» είπε ο περιφερειάρχης ο οποίος τόνισε πως τίποτε δεν έχει τελειώσει δεδομένου ότι όπως είπε «είμαστε σε ύφεση και όχι υπό έλεγχο».

Παρά το γεγονός ότι τα πυροσβεστικά ελικόπτερα δεν κατάφεραν να ενισχύσουν λόγω των ανέμων τις προσπάθειες της πυροσβεστικής, η φωτιά ελέγχεται με αρκετές όμως αναζωπυρώσεις που κρατούν σε επιφυλακή τις δυνάμεις. Αστυνομία και λιμενικό κατάφεραν να απεγκλωβίσουν από γης και θάλασσα, 18 άτομα που ζήτησαν τη βοήθεια τους, ανέφερε ο κ. Μαραγκάκης και επισήμανε ότι κατά τις εκκενώσεις Αγίου Παύλου και Άι Γιάννη οι υπηρεσίες συνάντησαν πολλές αντιδράσεις των κατοίκων που δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αγροτικές αποθήκες, μη κατοικήσιμες οικίες, υπόστεγα, πέργκολες, κτίσματα σε αγροτικές περιουσίες, έγιναν στάχτη, απειλήθηκαν σπίτια και μερικά τουριστικά καταλύματα, ενώ χιλιάδες ελιές παραδόθηκαν στην πύρινη λαίλαπα.

Αυτή την ώρα στη νότια περιοχή της Αγίας Γαλήνης «γίνονται προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, ενώ ήδη έχει δοθεί εντολή από τις υπηρεσίες για καταμέτρηση γης και περιουσιών που ήδη έχουν χαθεί» ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής.

Τα μέτωπα σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετώπισε 59 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Υπό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στο Παγγαίο Όρος στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από αρμοδίους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο σημείο βρίσκονται 12 άντρες του πεζικού της πυροσβεστικής με τέσσερα οχήματα για περιφρούρηση. Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε χαμηλή βλάστηση.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το πρωί της Κυριακής η φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Φωτημάρι στην Κέα και στην Πόμπια Φαιστού στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Αποστόλου: Θα ληφθούν μέτρα για αποζημιώσεις

«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται στην Εύβοια, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, σημειώνοντας ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.

«Φαίνεται ότι υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας, γιατί και η ετοιμότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι αυτή που μπορεί να ελέγξει την κατάσταση, αλλά κυρίως γιατί πρόκειται για ένα δάσος το οποίο είχε τις προϋποθέσεις μέσα από τις αντιπυρικές του ζώνες, μέσα από τους δρόμους να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Αλλά βλέπετε ότι οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ιδιαίτερα χθες το απόγευμα, οι ισχυροί άνεμοι δηλαδή, δυστυχώς είναι από τα μεγάλα προβλήματα που έχει η προστασία του δασικού χώρου, όταν έχουμε από τη μία μεριά την πυρόφιλη βλάστηση και από την άλλη δύσκολες καιρικές συνθήκες που δημιουργούν πολλά προβλήματα» είπε ο υπουργός.

Στάχτη 20.000-22.000 στρέμματα

«Αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι να είμαστε σίγουροι 100% ότι εντός της ημέρας θα έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, γιατί πρέπει να δούμε από την άλλη πλευρά τι ζημιές έχουν γίνει. Η πρώτη προσέγγιση που έχω είναι ότι περίπου στα 20.000 με 22.000 στρέμματα είναι αυτά τα οποία έχουν καταστραφεί μέχρι αυτή την ώρα. Δεν έχω ακριβή πληροφόρηση για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και το ζωικό πληθυσμό. Από πλευράς αγροτικών καλλιεργειών δεν πρέπει να είναι μεγάλες οι ζημιές, όμως θα τα δούμε άμεσα θα τα εκτιμήσουμε, γιατί θα έρθουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή από τον ΕΛΓΑ εκτιμητές για να δούμε ποια είναι η κατάσταση ακριβώς» τόνισε ο κ. Αποστόλου.

Μέτρα για τους ρητινοκαλλιεργητές

«Υπάρχει και ένα ζήτημα που αφορά στους ρητινοκαλλιεργητές της Εύβοιας, καθότι μιλάμε για ένα δάσος που ρητινεύεται και αυτός ο κόσμος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα όσον αφορά τη συγκομιδή της ρητίνης από δω και πέρα και για μερικά χρόνια», τόνισε ο κ. Αποστόλου. «Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το δούμε την επόμενη μέρα, γιατί η ρητίνη έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ένα προϊόν, το οποίο επιδοτείται, ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως η ρητίνη δεν είναι ασφαλισμένη στον ΕΛΓΑ ως προϊόν αγροτικό. Θα δούμε όμως πώς μέσα από διαδικασίες, θα μπορέσουμε να καλύψουμε την απώλεια του εισοδήματος, που θα υπάρξει στους συγκεκριμένους ανθρώπους» συνέχισε.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, ο υπουργός απάντησε: «Δεν έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις. Δεν μπορώ να σας πω ότι οφείλεται σε κάποια πρόθεση. Δεν δικαιολογείται και από το σημείο που ξέσπασε η φωτιά, γιατί δεν μιλάμε για εκτάσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλη χρήση π.χ για οικόπεδα. Ούτε υπήρχαν δραστηριότητες αγροτικού χαρακτήρα, οι οποίες μπορεί να δημιουργούσαν προϋποθέσεις για άλλου είδους εκμετάλλευση. Άρα μιλάμε για ένα δάσος καθαρό, για ένα συμπαγές δάσος. Είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη Βόρεια Εύβοια. Μην ξεχνάμε ότι αυτό το δάσος είχε καεί το 1977. Το δάσος που βλέπετε γύρω σας είναι ένα δάσος το οποίο έχει προκύψει μετά από αυτή την πυρκαγιά».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια