Widget Recent Post No.

Αλλεργικό σοκ: Τι κάνουμε αν συμβεί; Όλα τα απαραίτητα φάρμακα!



Ποιά είναι τα συμπτώματα αν μας τύχει αλλεργικό σοκ; Τι φάρμακα πρέπει να αγοράσουμε και πως μπορούμε να θεραπεύσουμε την αλλεργία; Είναι δυνατό να γίνει ποτέ κάτι τέτοιο;

Ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο αφορά άμεσα τόσο τους νέους όσο και τους παλιούς μελισσοκόμους. Η αλλεργία από το δηλητήριο της μέλισσας σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και μετά από χιλιάδες τσιμπήματα και χρόνια δουλειάς πάνω στη μελισσοκομία. Αν ο μελισσοκόμος δεν γνωρίζει τα απαραίτητα και δεν έχει τις κατάλληλες προφυλάξεις μπορεί να πάθει κακό, να πάει στο νοσοκομείο η ακόμα να χάσει τη ζωή του. Έχει συμβεί πολλές φορές γι αυτό σήμερα θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω ότι γνωρίζω πάνω στο θέμα. Δεν είμαι ερευνητής, ούτε γιατρός, αλλα μπορώ να σας πώ ότι εμπειρίες έχω καταγράψει μέχρι σήμερα.

Αρχικά για να ξεκινήσει ένας νέος μελισσοκόμος "τη δουλειά" όλοι λέμε ότι πρέπει πρώτα να επισκεφτεί ένα γιατρό και να να κάνει κάποιες εξετάσεις για να δεί αν είναι αλλεργικός στο τσίμπημα της μέλισσας. Η διαφορά είναι ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε εν δυνάμει αλλεργικοί, και η εξέταση μπορεί να δώσει αποτέλεσμα μόνο για το "τώρα". Δηλαδή την ευαισθησία που έχουμε στο δηλητήριο αυτή τη στιγμή και όχι μετά από λίγα χρόνια. Το δηλητήριο λειτουργεί συσσωρευτικά στον οργανισμό, και κάποια στιγμή αν τρώμε πολλά τσιμπήματα μπορεί να τύχει το κακό. Η μεγαλύτερη ζημιά στον οργανισμό γίνεται όταν κάνουμε ένα ξαφνικό λάθος, και τρώμε πολλά τσιμπήματα μαζεμένα, ενώ όλη την προηγούμενη περίοδο δεν τσιμπηθήκαμε καμία φορά. Αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο να προέλθει αλλεργία και απο ένα τσίμπημα.

Ένας αλλεργιολόγος για απευαισθητοποίηση (ίαση της αλλεργίας) ξέρετε τι πρόγραμμα δίνει στους μελισσοκόμους; Να βάζουν επίτηδες νεαρές μέλισσες να τους τσιμπάνε! Αν θυμάμαι καλά 2-3 την ημέρα. Το δηλητήριο μιας νεαρής μέλισσας (είναι εξασθενημένο) και είναι σαν εμβόλιο προστασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτή η αγωγή δίνεται από γιατρούς και σύμφωνα απο όσα έχω ακούσει έχει αποτελέσματα αν κάποιος είναι αλλεργικός.

Πως λειτουργεί το κεντρί της μέλισσας όταν εισχωρήσει στο δέρμα


Πως καταλαβαινουμε οτι δεν είμαστε αλλεργικοί;
Το τσίμπημα της μέλισσας ως γνωστόν έχει πιο ισχυρό δηλητήριο από τη σφήκα. Αυτό συμβαίνει επειδή η μέλισσα ανέπτυξε δηλητήριο για να αποτρέπει μεγαλύτερους εχθρούς όπως οι αρκούδες. Συνεπώς όταν εισχωρήσει το κεντρί στο δέρμα το δέρμα αρχίζει να πρήζεται και μπορεί να κρατήσει έως και 3-4 ημέρες. Το πρήξιμο μπορεί να εμφανιστεί σε ένα ευρύ πεδίο γύρω από το τσίμπημα, όμως είναι απολύτως φυσιολογικό για κάποιον που δεν έχει τσιμπιθεί ξανά. Να μην ξεχάσω να αναφέρω οτι μετά την 2-3 ημέρα αρχίζει και έντονη φαγούρα σα του κουνουπιού.

Όλα αυτά όμως τελειώνουν όταν ο οργανισμός συνηθήσει το δηλητήριο. Ο μελισσοκόμος που εργάζεται στα μελίσσια και έχει φάει τσιμπήματα στο παρελθόν, έχει αντισώματα και δεν πρίζεται απο το δηλητήριο. Ωστόσο ο πόνος και η φαγούρα μερικές φορές δεν φεύγουν.

Πολλοί αλλεργιολόγοι (όταν πηγαίνει ένας άσχετος στο ιατρείο τους) βιάζονται να τον βγάλουν αλλεργικό, μερικές σπάνιες φορές δίχως και εξετάσεις. Ένας φίλος είχε πάρει λίγα μελίσσια και όταν τον πρωτοτσίμπησαν πρίστηκε πολύ στο χέρι. Πήγε στον αλλεργιολόγο και χωρίς να εξεταστεί του είπε οτι είναι αλλεργικός γι αυτό και πρίστικε τόσο πολύ το σημείο. Μάλλον δεν ήξερε τι έστι δηλητήριο. Ο μελισσοκόμος πούλησε τα μελίσσια και δεν ξανα ασχολήθηκε. Αυτό το αναφέρω για να γνωρίζετε ότι πρέπει να γίνουν εξετάσεις για να μάθετε αν είστε αλλεργικοί.

Ξεκίνημα ως μελισσοκόμος
Ο μελισσοκόμος πριν το ξεκίνημα του πρέπει να κάνει την ειδική εξάταση για το δηλητήριο της μέλισσας και να μάθει κατα πόσο είναι αλλεργικός. Προσοχή υπάρχουν και γενικές εξετάσεις για όλα τα έντομα, εμείς πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα για το δηλητήριο της μέλισσας. Αν βγει αρνητικό το test τότε συνεχίζουμε άφοβα με τη μελισσοκομία!

Παλιός μελισσοκόμος
Πρέπει να έχει πάντα μαζί του ενέσεις αδρεναλίνης, η αντισταμινικά χάπια. Μπορούν να σώσουν την ζωή, και να προλάβετε να φτάσετε ως το νοσοκομείο σε περίπτωση αλλεργικού σοκ. Ξέρετε σύμφωνα με έρευνες ένα 5% των μελισσοκόμων μπορεί κάποια στιγμή να παρουσιάσει αλλεργία. Δεν μπορεί να φανταστεί κάποιος τι είναι να σε χτυπήσει σοκ και να είσαι μοναχός σου στα μελίσσια.

Συμπτώματα αλλεργικού σοκ
Δυσκολία στην αναπνοή, φραγή αναπνευστικής όδου, φαγούρα σε όλο το δέρμα κλπ.

Φαρμακα που πρέπει να έχουμε
Ένεση αδρεναλίνης για ενήλικες. Μόλις νιώσεις συμπτώματα αλλεργίας την καρφώνεις πάνω απο το παντελόνι, και δίνει παράταση μέχρι να φτάσεις στο νοσοκομείο. Μπορεί κυριολεκτικά να σου σώσει τη ζωή. Η πράσινη είναι για τους ενήλικες.





Αντισταμινικά χάπια. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πάρουμε και ο κάθε γιατρός συνταγογραφεί διαφορετικά. Όποιο και να πάρουμε κάνει την ίδια δουλειά!

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Αγαπητή ορεινή μέλισσα το όνομα μου είναι Χρυσανθος. Είμαι ερασιτέχνης μελισσοκόμος το κύριο επάγγελμα μου είναι διασώστης πλήρωμα ασθενοφόρου, σα διαβάζω πάντα και εσάς γιατί έμαθα πολλά από εσάς και ήταν σωστά Θα ήθελα να σχολιάσω το θέμα της αδρεναλίνης. 1 Κάνεις σωστός γιατρός δεν θα σας γράψει την συνταγή για στυλό αδρεναλίνης αν δεν είσαι αλλεργικός, γιατί αν γινεί η χρήση επάνω στον πανικό μας τότε θα έχουμε τα αντίθετα αποτελεσματα.Καλο θα είναι να έχουμε μια αλοιφή Η χάπια αντιισταμινικά. 2 κάλο θα είναι να γνωρίζουμε που υπαρχή εκεί κοντά ένα κέντρο υγειάς 3 Βγάζουμε το κεντρί με το ξεστρο μας.Δεν μας πιάνει πανικος.< Όλα τα Ε.Κ.Α.Β. κάνουν δωρεάν μαθήματα πρώτης βοήθειας σε συλλόγους και γενικού πληθυσμού, κάλο θα είναι να έχουμε όλοι μια ενημερωση.>Ευχαρηστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιά σας είμαι ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Σαρωνικού Το Κεντρί.
    Το πρώτο που θα γράψω είναι μπράβο για την ιστοσελίδα σας.
    Το δεύτερο που και διαφωνώ απόλυτα ,είναι οτι το άρθρο που αναφέρεστε και είναι το ποιό επικίνδυνο και ειδικό δηλ.(περί αλλεργίας),έπρεπε να το συντάξει ειδικός γιατρός Αλλεργιολόγος και όχι πρακτικός δηλαδή οχι γιατρός.
    Όπως και στα σεμινάρια που κάνουμε φωνάζουμε οχι απλά γιατρούς αλλά Γιατρούς Αλλεργιολόγους να αναπτύξουν αυτό το σοβαρό θέμα που είναι και η ειδικότητά τους
    Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο αυτό είναι το σχόλιό μου.Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για τις παρεμβάσεις σας.
    Δυστυχώς δεν βρέθηκε κάποιος άλλος να γράψει το συγκεκριμένο άρθρο, οπότε γράφτηκε από μελισσοκόμο.
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σας με λενε Μαρία και είμαι μελισσοκομος αρκετά χρόνια έχω φάει εκατοντάδες τσιμπιματα αλλα πριν τρείς μηνες με τσιμπησε απο βλακεια μου ενα σερσενι και καμιά δεκαρια μέλισσες εκείνη την μέρα επαθα αλλεργικο σοκ ισα που με πρόλαβαν να με πανε στο νοσοκομείο οπότε σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον για εμάς και που ασχολείσαι και γράφεις. Στο νοσοκομείο μου έγραψαν και τις ενεσεις και μου ειπαν πλέον θα τις κουβαλαω πάντα μαζί μου!Θελω να ρωτήσω αν γνώριζετε εχω γίνει πλέον αλλεργικη η όχι?
    Ευχαριστώ γιά τον χρονο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιθανόν να έφταιγε το σερσεκι μαρία. Αυτή είναι η γνώμη μου. Αυτα τα κοκκινα τα μεγάλα έχουν πολυ δυνατο τσίμπημα, ενας στο χωριο μου πήγε να λιποθυμήσει απο το πόνο μου είχε πει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαρία,με όλο τον σεβασμό.
    Είναι ερώτηση αυτή που κάνεις;
    Αυτός που θα σου απαντήσει δεν θα είναι μόνο ανεύθυνος αλλά και εγκληματίας.Πήγαινε γλυκιά μου σε έναν αλλεργιολόγο να σου γράψει τις απαραίτητες εξετάσεις ανοσοσφαιρινών για να ξέρεις τι βαθμό αλλεργίας μπορεί να έχεις,αν έχεις.Με αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σωστός Χρύσανθος αυτό λέω και εγώ μόνο γιατρός αλλεργιολόγος και μόνο.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Χάρη θα συμφωνήσω με τους προηγούμενους όσον αφορά την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου άρθρου. Σε κατάσταση πανικού είναι δύσκολο να διάχειριστεί το άγχος ένας νέος και να κάνει την επινεφρίνη. Επίσης όπως προαναφέρθηκε για να συνταγογραφηθεί η επινεφρίνη θα πρέπει να είναι κάποιος αλλεργικός. Αν όχι, παράνομα συνταγογραφείτε και σε περίπτωση διασταύρωσης στοιχείων στην έσχατη περίπτωση μέσω ηλεκτρονικής διώκεται ποινικά και ο επαγγελματίας υγείας αλλά και ο υποτιθέμενος ασθενής. Ωστόσο αν συνταγογραφηθεί σε μη αλλεργικό ο άνθρωπος αυτός βαπτίζεται αλλεργικός παράτυπα.
    Υπάρχει επίσης η περίπτωση να υπάρχουν και άλλες νοσοι όπως καρδιαγγειακές οι οποίες κατά την χορήγηση της επινεφρίνης να στείλουν τον νυόμενο στα Τάρταρα καθώς κι αν ο ασθενής έχει πρόβλημα με το θυρεοειδή αδένα. Αυτά ως προς το επιστημονικό ιατρικό κομμάτι.
    Η σύγχρονη ιατρική και ιδιαίτερα η αλλεργιολογία-ανοσολογία έχει εξελιχθεί καθώς και η φαρμακευτική τεχνολογία. Υπάρχουν ειδικά σκευάσματα απευαισθητοποίησης τα οποία πλέον χρησιμοποιούν οι αλλεργιολόγοι και δεν κάνουν νυγμούς με ζώντα έντομα.
    Χάρη όσον αφορά την αίσθηση του πόνου είναι κάτι το υποκειμενικό. Η μέλισσα δεν έχει το πιο επώδυνο δηλητήριο καθώς άλλα Υμενόπτερα έχουν μετρηθεί και έχουν κατηγοριοποιήθεί σε πιο επώδυνους νυγμούς.

    Με φιλικούς και συναδελφικούς χαιρετισμούς
    Γιώργος MinoanBee.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!