Widget Recent Post No.

Γιατί σφίγγουμε τα μελίσσια και πότε αφαιρούμε τα πατώματα; Σε τι διάταξη βάζουμε τα πλαίσια;



Το χειμώνα όλοι ακούμε για σφίξιμο μελισσιών και αφαίρεση πατωμάτων. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί είναι τόσο σημαντικό να γίνουν οι παραπάνω χειρισμοί, και να μην αφήνουμε τα μελίσσια στην ησυχία τους. Όταν ένας νέος μελισσοκόμος ακούει για σφίξιμο μελισσιού αγχώνεται και μερικές φορές δεν καταλαβαίνει πλήρως πως πρέπει να γίνει και σε ποια περίοδο.


Αρχικά να αναφέρω τι σημαίνει ο όρος "σφίξιμο" με ένα παράδειγμα. Έχουμε ένα μελίσσι την άνοιξη που είναι διώροφο. Όταν περάσει αρκετός καιρός και έρθει το καλοκαίρι ο πληθυσμός μειώνεται και εύκολα γίνεται πάλι δεκάρι. Μέχρι το χειμώνα λοιπόν ο δεύτερος όροφος είναι παρατημένος και το μελίσσι δουλεύει μόνο κάτω. Όμως τα πλαίσια επάνω έχουν και λίγο μέλι η γύρη. Εμείς πρέπει να πάρουμε όσα πλαίσια δεν έχουν μέλισσες, και όσα από αυτά έχουν μέλι η γύρη πρέπει να τα βάλουμε στη κατάψυξη για να μην μουχλιάσουν. Ο χειρισμός αυτός γίνεται κυρίως το χειμώνα και το καλοκαίρι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα να αφήσουμε παραπάνω πλαίσια στα μελίσσια.

Ουσιαστικά λοιπόν για να μιλάμε όσο πιο απλά γίνεται, το διόροφο μελίσσι δεν είναι πραγματικά διόροφο αλλά 10άρι διότι δεν υπάρχουν μέλισσες επάνω. Ωστόσο μερικοί μελισσοκόμοι που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία μπερδεύονται και επειδή βλέπουν μια χούφτα μέλισσες σε κάθε πλαίσιο επάνω, νομίζουν ότι το μελίσσι "τα πατάει". Μέγα λάθος! Αυτές τις λίγες μέλισσες που υπάρχουν πρέπει να τις τινάξουμε, και να πάρουμε άμεσα όλα αυτά τα πλαίσια. Μια φορά στη κατάψυξη και μετά κλείσιμο αεροστεγώς σε ασφαλές μέρος.

Τα μελίσσια το χειμώνα πρέπει να είναι σφιχτά και να μην έχουν κενά πλαίσια. Όσο πιο κρύα είναι μια περιοχή τόσο πιο σημαντικός είναι αυτός ο χειρισμός. Τα μελίσσια το χειμώνα κάνουν μια ζεστή μπάλα, και μαζεύονται όλες για να ζεσταθούν στο κέντρο. Θέλουμε να είναι συμπαγής αυτή η μπάλα και να μην αναγκάζουμε τις μέλισσες να σκορπάνε από δω και απο κεί σε άδεια πλαίσια. Καταλαβαίνετε τώρα γιατί είναι τόσο σημαντικός αυτός ο χειρισμός;

Όταν ο μελισσοκόμος θέλει να έχει μεγάλη επιτυχία στο ξεχειμώνιασμα φροντίζει να σφίξει όλα τα μελίσσια και να αφαιρέσει όλα τα κενά πλαίσια. Επίσης κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι η σωστή διάταξη των πλαισίων. Οι μέλισσες τοποθετούν τις προμήθειες, τη γύρη το μέλι, και αφήνουν την βασίλισσα να γεννάει με μια απίστευτα ιεραρχημένη θέση. Η διάταξη έχει ως εξής. Το μέλι βρίσκεται στα άκρα, πιο μέσα η γύρη, και μετά ο γόνος. Συνήθως εκεί που τελειώνει η γύρη αρχίζει ο γόνος.

Μερικές φορές στην επιθεώρηση μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουμε αυτή τη διάταξη, και να φροντίσουμε να περιστρέψουμε το πλαίσιο με τη γύρη, για να γεννήσει και την άλλη πλευρά η βασίλισσα ή να πάρουμε ένα κενό μαύρο πλαίσιο και να το τοποθετήσουμε στο κέντρο για να αυξήσει τη γέννα της η βασίλισσα. Φυσικά τέτοιους χειρισμούς τους κάνουμε μονο την άνοιξη όταν η θερμοκρασία είναι αυξημένη και τα μελίσσια δεν κρυώνουν. Δείτε μια φωτογραφία με τη διάταξη των πλαισίων σε ένα μελίσσι:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια