Widget Recent Post No.

Μαζική απόσυρση μελισσιών από τα δάση με αίτημα της πυροσβεστικής υπηρεσίας: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς!



Υπάρχει σοβαρός ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ!!!
Περιορίστε ή αναβάλλετε το δυνατόν τις επισκέψεις σας στα μελισσοκομεία αυτές τις ημέρες γιατί υπάρχει προειδοποιητικό σήμα για πυρκαγιά επιπέδου 4.

Συνάδελφοι μελισσοκόμοι, ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΕΚΚΛΗΣΗ!!!

Είμαι εθελοντής στη ομάδα δασοπροστασίας Παπάγου Χολαργού (ΔΑΠΑΧΟ).
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με συναδέλφους, ειδικά στην Αττική, που πηγαίνουν στα μελισσοκομία τους και ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ!

Υπάρχει σοβαρός ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ!!!
Περιορίστε ή αναβάλλετε το δυνατόν τις επισκέψεις σας στα μελισσοκομια αυτές τις ημέρες γιατί υπάρχει προειδοποιητικό σήμα για πυρκαγιά επιπέδου 4. Παρατηρούνται μελισσοκόμοι που πάνε και κάνουν μελισσοκομικές εργασίες, παρά τις εκκλήσεις των δασοπυροσβεστών, και δημιουργούν ένταση.
Γίνεται άσκοπη κινητοποίηση δασοπυροσβεστικών δυνάμεων και ήδη μαθαίνω ότι συζητιέται να βγει νόμος να αποσυρθούν τα Μελίσσια σε όλα τα περιαστικά δάση με αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας!

Έλεος με τους ασυνείδητους συναδέλφους!
Βάζουμε τα χεράκια μας και βγάζουμε τα ματάκια μας!
Παρακαλώ επίσης αν κάποιοι από εσάς έχετε την δυνατότητα να πάτε στις ομάδες Δασοπροστασίας των δήμων σας κ ενημερωθείτε ή συζητήστε πως μπορείτε να συνδράμετε κ σεις στις δύσκολες αυτές ώρες. Όσοι δεν το έχετε κάνει ακόμα δηλαδή.

Έχει δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα για τους μελισσοκόμους παρα του ότι οι περισσότεροι, είμαι σίγουρος, λαμβάνουν τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα. Ας κάνουμε ότι μπορούμε να μην δώσουμε λάθος εντυπώσεις κ να διασφαλίσουμε ότι δεν προκαλούμε το κοινό αίσθημα.

Ως γνωστό η 1η Μάιου κάθε έτους σηματοδοτεί την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στη χώρα μας η οποία διαρκεί έως και την 31η Οκτωβρίου. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνουν οι μελισσοκόμοι προκειμένου να προστατευτούν τα δάση και οι αγροτικές εκτάσεις που φιλοξενούν μελίσσια.

Η σχετική πυροσβεστική διάταξη είναι η υπ’ αριθ. 9/2000 (ΦΕΚ  Β’ 1459/30-11-2000): “Κανονισμός ρύθμισης μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις”.

Κάπνισμα μελισσών

1.   Το κάπνισμα κυψελών που είναι μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις και σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από τις παρυφές των δασών επιτρέπεται μόνον εφόσον :

α. Γίνει αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών και σε απόσταση  τουλάχιστον 5 μέτρων γύρω από τις κυψέλες.

β.  Η ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης των κυψελών από τα δένδρα και θάμνους  είναι τουλάχιστον 10 μέτρα.

γ. Στον χώρο των κυψελών διατηρείται ικανή ποσότητα νερού (τουλάχιστον 200 λίτρα  νερού).

δ. Στις κυψέλες και σε εμφανή σημείο αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη. Ειδικά  κατά  την αντιπυρική  περίοδο  επιτρέπεται το κάπνισμα κυψελών μόνο μέχρι τη 12η μεσημβρινή και εφόσον ο δείκτης επικινδυνότητας της περιοχής είναι 1 (μικρή) ή 2 (μέση).

2. Το  κάπνισμα  μελισσών  που  είναι  σε  κορμούς   δένδρων   επιτρέπεται   εκτός   αντιπυρικής περιόδου, μόνον εφόσον επικρατούν κατάλληλες καιρικές συνθήκες, έχουν ληφθεί  τα προληπτικά μέτρα της προηγουμένης παραγράφου και έχει ενημερωθεί η αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία για το χρόνο της ενέργειας του καπνίσματος.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί ειδικά τις ημέρες με ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία ή όταν επικρατούν ισχυροί άνεμοι. Λάβετε σοβαρά υπόψη (κυρίως οι αρχάριοι μελισσοκόμοι καθώς οι παλαιότεροι το ξέρουν ήδη) ότι σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς σε περιοχή που υπάρχουν μελίσσια, ο μελισσοκόμος θεωρείται ένας από τους κύριους υπόπτους.


Εκτάσεις στις οποίες έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του παρόντος  κανονισμού είναι:

 α) Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, όπως αυτές ορίζονται και περιγράφονται στις παραγρ. 1,2,3,4 και 5 του άρθρου 3 του Ν.998/1979.

β) Οι χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και οι βραχώδεις και πετρώδεις εκτάσεις, που βρίσκονται σε πεδινά εδάφη, σε ανώμαλα εδάφη και σε λόφους, όπως αυτές καθορίζονται στο άρθρο 3 του Ν.998/1979 και

γ) Οι αγροτικές εκτάσεις, όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 2 του  Ν.Δ. 3030/1954.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας και την κατανόηση σας!
Παρακαλώ κοινοποίησε κ σε άλλα μελισσοκομικά φόρουμ ή συναδέλφους.

Πηγές: beeginner.eu , Νίκος Μανιας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια