Widget Recent Post No.

Μεταφορά των μελισσιών στο βαμβάκι: Αξίζει τον κόπο; Απάντηση απο το εργαστήριο μελισσοκομίας ΑΠΘ



Διαίρεσα ένα μελίσσι στα μέσα Μαΐου έχοντας αφήσει δυο βασιλοκέλια. Περίπου δέκα Ιουνίου είδα γόνο ημέρας και βασίλισσα, λίγο καιρό μετά έκανα επιθεώρηση και διαπίστωσα ότι είναι αρρενωτόκο, παρόλο που βρήκα τη βασίλισσα. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Γιατί συνέβη αυτό; Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας για τη μεταφορά των μελισσιών στο βαμβάκι;  Είναι μια καλή επιλογή μετά το έλατο;

Απάντηση...
Η παραγωγή βασιλισσών με ορφάνια είναι γενικά επίφοβη, καθυστερεί το μελίσσι και δεν δίνει πάντοτε καλές ποιοτικά βασίλισσες. Έτσι και σε αυτήν την περίπτωση αν και είδατε τελικά τη βασίλισσα, ο γόνος που παράγει είναι κηφήνες.

Γενικά όταν μία νέα βασίλισσα ξεκινάει να γεννάει, δε βιαζόμαστε να την κρίνουμε αλλά την αφήνουμε λίγο παραπάνω. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανό να "στρώσει" η γέννα της και να ξεκινήσει να γεννάει και εργατικό γόνο. Διαφορετικά τη σκοτώνουμε και συνενώνουμε το μελίσσι με κάποιο άλλο. Δεν επιμένουμε να βγάλουμε εκ νέου βασίλισσα σε αυτό γιατί είναι ήδη με γερασμένο πληθυσμό.

Όσον αφορά τα βαμβάκια αποτελούσαν καλή πηγή μελιού για τους μελισσοκόμους στο παρελθόν και έδιναν μέλι με υψηλή αντιβακτηριακή δράση. Τα τελευταία χρόνια οι μελισσοκόμοι όμως αποφεύγουν την μεταφορά στα βαμβάκια καθώς :

α)  Τα νέα υβρίδια δεν αποδίδουν σημαντικές ποσότητες μελιού.

β) Γίνονται πολλοί ψεκασμοί με εντομοκτόνο δράση και έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια μελισσών. Το όποιο μέλι παραχθεί, παραμένει άριστο ως προϊόν καθώς δεν επηρεάζεται από τα σκευάσματα που έχουν χρησιμοποιηθεί στην καλλιέργεια αλλά το μειονέκτημα είναι οι περιορισμένες αποδόσεις λόγω της απώλειας του πληθυσμού.

γ) Σε πολλές περιπτώσεις οι σπόροι βαμβακιού είναι εμποτισμένοι με τα νέας γενιάς φάρμακα, τα λεγόμενα νεονικοτινοειδή τα οποία μεταφέρονται από το σπόρο στο φυτό καθώς αυτό μεγαλώνει και στη συνέχεια στο άνθος με το νέκταρ που θα μαζέψουν οι μέλισσες. Τα σκευάσματα έχουν κατηγορηθεί για μεγάλες απώλειες μελισσών πανευρωπαϊκά και γίνεται προσπάθεια να απαγορευτεί η χρήση τους.

Όπως καταλαβαίνετε, το ρίσκο για μεταφορά στα βαμβάκια είναι μεγάλο και καλά θα κάνετε να ερευνήσετε εάν είναι δυνατόν, τι σπόρο χρησιμοποιούν οι καλλιεργητές στην τοποθεσία που θέλετε να μεταφέρετε.

Εναλλακτικές πηγές μπορεί να αποτελέσουν, οι όψιμοι ηλίανθοι, καστανιές, βελανιδιές και παραποτάμιες περιοχές που λόγω των πολλών νερών μπορούν να υποστηρίξουν ακόμα την ανάπτυξη των μελισσών μέχρι ενδεχομένως το πεύκο.

Εργαστήριο μελισσοκομίας ΑΠΘ

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Η παραγωγη μελιου στα βαμβακια ειναι πολυ μεγαλη απο 15 μεχρι 20 κιλα μελι το 20 αρι και οσο αναφορα τον πληθυσμο τα μελισσια υπαρχουν χρονια που οχι μονο δν χανουν πληθυσμο αλλα αναπτυσονται κι ολας και τελος ο γονος ειναι 8 πλαισια το μελισσι οποτε και λιγο πληθυσμο να χασουμε εχουμε πολοι γονο ο οποιος θα αναπληρωση το χαμενο εδαφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!