Widget Recent Post No.

Τεράστια η επιτυχία του συνεδρίου : Συνωστισμός από μελισσοκόμους διψασμένους για γνώση



Ξεκίνησε χθες τις εργασίες του το 3ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Μελισσοκομικό Συνέδριο, στις εγκαταστάσεις  του  Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως είχε ανακοινωθεί. 

Η συμμετοχή της μελισσοκομικής κοινότητας στο συνέδριο, ξεπέρασε ακόμα και τις ποιο αισιόδοξες προβλέψεις, αφού οι συνάδελφοι μελισσοκόμοι, μα και  οι επιστημονικοί εκπρόσωποι του κλάδου κάλυψαν πλήρως τις θέσεις του αμφιθεάτρου, όπου γίνεται το συνέδριο, και στη συνέχεια γέμισαν ασφυκτικά τους διαδρόμους, αλλά  και τη βοηθητική  αίθουσα του κτιρίου.

Παραβρέθηκε σύσσωμη, σχεδόν, η μάχιμη επιστημονική ομάδα της  μελισσοκομίας, η οποία και πρωτοστάτησε στην οργάνωση και στην υλοποίηση αυτή της κορυφαίας , για τα μελισσοκομικά δεδομένα, εκδήλωσης.

Τις εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν, απευθύνοντας χαιρετισμό, οι εκπρόσωποι του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Μελιού, της Εντομολογικής Εταιρείας και της ΠΑΣΕΓΕΣ. 

Παρά τη μεγάλη προσέλευση των συνέδρων, η διεξαγωγή του συνεδρίου έγινε άψογα και αυτό οφείλετε στην  πολύ καλή οργάνωση του από την Οργανωτική Επιτροπή, καρδιά της οποίας είναι, η πρόεδρός του Συνεδρίου Κα Σοφά Γούναρη. 
Πλαισιωμένη από την κορυφαία «τριάδα» της επιστημονικής μελισσοκομικής κοινότητας, καθηγητές και συγγραφείς κ.κ. Χαριζάνη Πασχάλη, Θρασυβούλου Ανδρέα και Λιάκο Βασίλη, η κυρία Γούναρη δικαίωσε πλήρως το ρόλο της, φροντίζοντας για την εύρυθμη ροή των παρουσιάσεων και κάνοντας παρεμβάσεις προς τους ομιλητές, με ιδιαίτερα «χειρουργικό» τρόπο, όπου έκρινε σκόπιμο να γίνουν διευκρινήσεις και να δοθούν εξηγήσεις.

Οι ομιλητές της πρώτης μέρας του συνεδρίου ήταν δεκαεφτά, παρουσιάζοντας ισάριθμες εισηγήσεις που περιελάμβαναν ένα μεγάλο φάσμα μελισσοκομικών θεμάτων, όπως ασθένειες και τρόπους αντιμετώπισης αυτών, εχθρούς μελισσών, τροφές μελισσών, εγκαταστάσεις απολέπισης - εξοπλισμός απο την Εταιρία ANEL αλλά και και καινοτόμα προϊόντα όπως η «Ενεργειακή Βιοκλιματιζόμενη Κυψέλη» της Προμελίς και το εξειδικευμένο καπάκι της BeeNectar.

Ένα αρχικό συμπέρασμα που βγήκε από την πρώτη μέρα του συνεδρίου, είναι ο σκεπτικισμός της επιστημονικής κοινότητας απέναντι στη εκτενή χρήση φαρμάκων, στην επιφύλαξή της σε κάθε τύπου «αυτοσχέδιο» θεραπευτικό σκεύασμα, στον προβληματισμό της όσον αφορά την καταλληλότητα των διαφόρων εμπορικών τροφών που κυκλοφορούν, μα και των χειροποίητων «ιδιοσυσκευασμάτων» διατροφής των μελισσών, στα οποία καταφεύγουν πολλές φορές οι μελισσοκόμοι.

Η κυρία Γούναρη, από την άλλη, επεσήμανε την αναγκαιότητα συνεργασίας ολόκληρου του μελισσοκομικού κόσμου και αλλαγής της νοοτροπίας – που έχουν κάποιοι συνάδελφου -  οι οποίοι περιμένουν με ένα «τηλεφώνημα» προς τους ειδικούς επιστήμονες, να λύσουν τα όποια προβλήματα τους.
Η παρούσα γενιά των «προθύμων» καθηγητών, σε λίγο θα αποσυρθεί, τόνισε η κυρία Γούναρη, για να συνεχίσει πως δεν είναι καθόλου βέβαιο αν οι νέοι επιστήμονες που θα τους αντικαταστήσουν θα έχουν τα ίδια αντανακλαστικά και την ίδια «προθυμία», άμεσης «τηλεφωνικής εξυπηρέτησης».
 Και κατέληξε λέγοντας πως, η νέα γενιά των μελισσοκόμων  θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί περισσότερο και να διαθέσει πιο πολύ χρόνο για την ενημέρωσή και επιμόρφωση της.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχίσουν και θα ολοκληρωθούν αύριο, όπου αναμένεται να παρουσιαστούν δεκαοκτώ ακόμα εισηγήσεις από επιστήμονες, εκπροσώπους και φορείς του κλάδου.

Η «Ορεινή Μέλισσα» υπόσχεται στους αναγνώστες της, το αμέσως επόμενο διάστημα,  να παρουσιάσει περιλήψεις και των τριάντα πέντε εισηγήσεων του συνεδρίου και να κάνει πλήρη παρουσίαση σε όποιες από αυτές κριθεί σκόπιμο, ανάλογα με τις απαιτήσεις των αναγνωστών της.

Χάρης Σταμάτης

Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Σας ευχαριστούμε για την διάθεση να μας παρουσιάσετε τα σημαντικά θέματα που μας αφορούν όλους!Κάποιοι από εμας δεν καταφέραμε να πάμε κ το έχουμε ανάγκη να ενημερωθούμε!Νικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου Νίκο θα ακολουθήσουν και αναρτήσεις με περισσότερες πληροφορίες οσον αφορά τις παρουσιάσεις που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα του συνεδρίου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!