Widget Recent Post No.

Η Νοζεμίαση και η θεραπεία της : Αναλυτικά οδηγίες για υγιή και δυνατά μελίσσια




Πριν λίγο καιρό μιλήσαμε για την νοζεμίαση και την θεραπεία της με "σιρόπι θυμόλης". Σήμερα θεωρώ , πως θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να σας αναφέρω κάποιες πολύ σημαντικές πληροφορίες παραπάνω ,  μιας και πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα που όλοι αντιμετωπίζουμε.

Αρχικά να μάθουμε με τι εχθρό έχουμε να κάνουμε. Η νοζεμίαση είναι μια ασθένεια που προσβάλλει το εντερικό σύστημα και τους υποφαρυγγικούς αδένες των ενήλικων μελισσών μειώνοντας δραματικά τον χρόνο ζωής τους. Ευνοείτε ιδιαίτερα με την υγρασία , και όταν οι μέλισσες μένουν για μέρες μέσα στην κυψέλη (χωρίς να αφοδεύσουν) δηλαδή με λίγα λόγια όταν ο καιρός είναι βροχερός.

Αυτές οι συνθήκες επικρατούν στην χώρα μας κυρίως το Φθινόπωρο και την Άνοιξη , και τότε είναι η καλύτερη περίοδος για να βάλουμε ένα τέλος στην "παρασιτική" αυτή ασθένεια.

Στην Ελλάδα μέχρι πριν λίγα χρόνια οι μελισσοκόμοι είχαν να κάνουν με τη  Nosema Apis , μια νοζεμίαση που βρισκόταν στον ελλαδικό χώρο για πάρα πολλά χρόνια. Ωστόσο πρόσφατα μια νέα νοζεμίαση (Nosema ceranae) πήρε την θέση της η οποία ήρθε απο την ανατολή. Η νέα νοζεμίαση λοιπόν εκτόπισε και εξαφάνισε την παλιά ,  και ο λόγος παραμένει ακόμα ανεξιχνίαστος.

Το εργαστήριο μελισσοκομίας στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιώντας εντατικά ειδικούς εργαστηριακούς ελέγχους διαπίστωσε πανελλαδικά αυτό το φαινόμενο. Η παλιά νοζεμίαση δεν υπάρχει πια!! Το εργαστήριο στο ΑΠΘ είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που πραγματοποιεί τέτοιου είδους ελέγχους , με διάγνωση και του είδους νοζεμίασης που έχει προσβάλλει την κυψέλη.




Επιπροσθέτως το πανεπιστήμιο πραγματοποιώντας έρευνα που διήρκεσε 6 χρόνια και δοκιμή των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά . κατέληξε στο συμπέρασμα οτι η θυμόλη είχε τα καλύτερα αποτελέσματα ενάντια στην ΝΕΑ νοζεμίαση,

Τα σκευάσματα που ήταν αποτελεσματικά στην παλιά ήταν τελείως άχρηστα για την καινούργια!!!

Η ΝΕΑ νοζεμίαση λοιπόν σε σχέση με την παλιά  , δεν δείχνει κανένα ορατό  σύμπτωμα (όπως λερωμένη σανίδα πτήσης) και μειώνει κατά πολύ περισσότερο τον χρόνο ζωής των ενήλικων μελισσών. Δηλαδή μια μέλισσα που θα προσβληθεί απο την nosema ceranae , θα ζήσει περίπου 10 ημέρες και στην κοιλιά της θα δημιουργηθούν πάνω από 1.500.000 σπόρια.




Δηλαδή σκεφτείτε , αν μια μέλισσα παραπλανηθεί από την κυψέλη της και πάει σε μια άλλη τι πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει με τόσες χιλιάδες σπόρους μέσα της!!.





Η νέα νοζεμίαση εξαπλώνεται με πολύ γοργό ρυθμό , προσβάλει τους υποφαρυγγικούς αδένες των μελισσών , με αποτέλεσα να μην μπορούν να παράγουν βασιλικό πολτό.  Η βασίλισσα υποσιτίζεται και σταματά να γεννά. Το μελίσσι καταρρέει.

Μελίσσια που είναι προσβεβλημένα "βαριά" απο αυτή τη νοζεμίαση , αδυνατίζουν , μέχρι που είναι αδύνατη η επιβίωση τους. Οι μέλισσες ζουν πολύ λίγο και αποδεκατίζονται χωρίς κάποιο άλλο ορατό σημάδι.





Όπως προείπαμε , υπάρχει λύση και μάλιστα πάρα πολύ οικονομική!!!

1 γραμμάριο θυμόλη στα 16 λίτρα σιρόπι είναι η ιδανική και ταυτόχρονα πιο αποτελεσματική λύση.

Για να υπολογίσουμε το 1 γραμμάριο θυμόλη μπορούμε να κάνουμε το εξής κολπάκι. Σε δύο θήκες του DEPON αν τις γεμίσουμε (συμπιέσουμε)  δίνει μια πολύ καλή ακρίβεια του 1 γραμμαρίου. Η μια θήκη δίνει μισό γραμμάριο.



Για την διάλυση της θυμόλης θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε 1 ml καθαρό οινόπνευμα (είναι αδιάλυτη στο νερό). Πολύ προσοχή μην έρθει σε επαφή με τα μάτια , διότι είναι καυστική. Πάντα με προφυλάξεις.

Για την παρασκευή του σιροπιού θα χρησιμοποιήσουμε αναλογίες 1 κιλό ζάχαρη και 1 λίτρο νερο.

Η θυμόλη μας εκτός από την δραστικότητα της ενάντια στην νοζεμίαση θα λειτουργήσει και ως φυσικό συντηρητικό για να μην ξινίσει το σιρόπι. Μπορεί να διατηρηθεί (το σιρόπι) έως και 30 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε κάθε δεκάρι μελίσσι πρέπει να δώσουμε τουλάχιστον 3-4 λίτρα σιρόπι. Θέλουμε να το αποθηκεύσουν οι μέλισσες και όχι να το καταναλώσουν. Έτσι θα έχει και το αναμενόμενο αποτέλεσμα η δραστική μας ουσία (θυμόλη).




Ιδανικό θα ήταν αν δίναμε και 1-2 λίτρα σε μια ημέρα , και μόλις καταναλώσουν την πρώτη τροφοδοσία να επαναλάβουμε άλλη μια η δύο φορές.

Η θεραπεία αυτή θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά από όλους τους μελισσοκόμους ανεξαρτήτως αν έχουν η όχι νοζεμίαση. Είναι ότι πιο αποτελεσματικό μπορεί να κάνει κάποιος. Και με τη "σφραγίδα" των πανεπιστημιακών Καθηγητών!!!

Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

16 Σχόλια

  1. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνετε. Για τους αρχάριους μελισσοκόμους, οι αναρτήσεις σας είναι μεγάλη υποστήριξη. Θελω να ρωτήσω αν η θεραπεία πρέπει να γίνεται προληπτικά και ποιά εποχή είναι η πιο κατάλληλη? ή θα πρέπει να την κάνει ο κάθε μελισσοκόμος ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή του(δηλαδή αφού αγριέψει ο καιρός στην εκάστοτε περιοχή της χώρας και συνεπώς, οι καιρικές συνθήκες κρατούν το μελίσσι μέσα στην κυψέλη για μέρες?) Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα φίλε μου. Η θεραπεία πρέπει να γίνεται προληπτικά απο όλους , άνοιξη και φθινόπωρο. Καλό θα ήταν να γίνεται την περίοδο που επικρατούν τέτοιες συνθήκες διότι τότε βλαστεί η ασθένεια. Η θεραπεία πρέπει να γίνεται ανεξαρτήτως αν νοσούν τα μελίσσια η όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολα καλα Χαρη αλλα εχω μια απορία.
    Τι σκευασματα κυκλοφορουν στην αγορα κατα της Νοζεμιασης που συγκρίθηκαν και βρέθηκε οτι η θυμολη ειναι καλυτερη;
    Γιατι εγω δεν γνωριζω απολυτως κανενα, νόμιμο τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα σκευάσματα που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα είναι τα εξής : Νosestat,
    Protofil, Vita Feed Gold, Apiherb, σκόρδο και θυμόλη. Η θυμόλη είχε τα καλύτερα αποτελέσματα. Τώρα όσον αφορά την νομιμότητα τους είναι 100% φυτικά σκευάσματα και δεν αφήνουν καθόλου κατάλοιπα στο μέλι. Μονο το Fumidil γνωρίζω ότι είναι μη εγκεκριμένο , και δεν συμπεριλήφθηκε καν στην έρευνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε ενα λιτρο νερο και ενα κιλο ζαχαρη πόση διαλυμένη θυμόλη αντιστοιχεί;Και το ρωταω αυτο γιατι όπως καταλαβαινω , εαν καταλαβαινω σωστα για 16 λιτρα χρειαζομαστε 8- 8,5 κιλαζαχαρη και το αναλογο νερό. Σωστα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα, γνωρίζω μετά από πείραμα ότι ο πυρήνας είναι η φασκομηλιά και συνοδεύεται από το σκόρδο και χυμό λεμονιού.
    Βέβαια δεν μπορώ να απορρίψω και τα αποτελέσματα της θυμόλης αφού δεν τα γνωρίζω.
    Τέλος για όσους θέλουν να χρησιμοποιούν την θυμόλη, προτείνω να φτιάχνουν το σιρόπι με ρόφημα φασκομηλιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δεν εχω λογο να αμφισβητησω την συνταγη αλλα 1ml οινοπνευμα και θυμολη σε 16000ml σιροπιου μου ακουγεται πολυ λιγο.αν βαλουμε περισσοτερο θυμολη κανουμε κακο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μελισσοκόμοι που πρόσθεσαν περισσότερο απο 1 γραμμάριο δεν είδαν αρνητικά αποτελέσματα , αλλα για λόγους ασφαλείας και για να μην πάρω κανένα στον λαιμό μου , οι δοσολογίες που αναφέρω ειναι αυτες που προτείνουν και τα πανεπιστήμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η δοσολογία που δίνετε είναι απο πειράματα της Γεωπονικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Σε σεμινάριο που πήγα ομιλητές ήταν ερευνητές του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας και είπαν πως σε πειραματα τους δεν είδαν αποτέλεσμα απο τη θυμόλη και μαλιστα πως επιδρούσε αρνητικά στο χρόνο ζωής της μέλισσας.

    Οι απόψεις διίστανται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μιά μικρή διόρθωση όχι 16 λίτρα σιροπι αλλά 15 κιλά σύμφωνα με τον καθηγητή κ.Ανδρέα θρασυβούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εμπιστευομαι το ΑΠΘ γιατι ημουν μαθητης του κ.Γκορα.Θυμολη χρησιμοποιω καθε φορα που κανω σιροπι.Ητε για τροφοδοσια ητε για θεραπεια ητε για διεγερση.Πραγματικα κανει θαυματα καθως βοηθα τα μελισσια παρα πολυ.Τα μελισσια μου λαμπουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μπορεί να γίνει τροφοδότηση με τροφοδότη "μπουκάλι";;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νόμιζα ότι κάνοντας πρόληψη με θυμόλη ή νοζεστατ δεν θα αντιμετώπιζα το προβλημα της νοζεμίασης.
    Δυστυχώς για μένα, διαπιστωσα ότι τα μελίσια μου έχουν νοζεμίαση.
    Τι κανουμε τωρα; Μην ακούτε κανέναν η η λύση είναι μόνο το fumagilin b , ολα τα άλλα φούμαρα.
    Έκανα την πρώτη δόση με ενσταλαξη, ελπίζονταςς να σωθούν όσα δεν τελείωσαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν κάνω την μισή δόση,δηλαδή 8 λίτρα σιρόπι και μισό γραμμάριο θυμόλη θα έχει την ίδια αποτελεσματικότητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΤΑ ΜΙΚΡΟΣΠΟΡΙΔΙΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!