Widget Recent Post No.

Σφήκες οι αδίστακτοι εχθροί των μελισσών μας : Πόσο καλά τις γνωρίζουμε όμως?




Η σφήκα θεωρείτε ενα έντομο επιβλαβές για τη μελισσοκομεία  , και αυτήν την εποχή εχει ήδη κάνει την εμφάνιση του με οτι αυτό συνεπάγεται για τις κυψέλες μας. Οι σφήκες σε αντίθεση με της μέλισσες δεν παράγουν απολύτως τίποτα και για να εξασφαλίσουν την τροφή  τους στηρίζονται στον κόπο άλλων εντόμων η ζώων.


Οι μέλισσες μας ως τα πιο εργατικά και παραγωγικά έντομα του κόσμου , στέφονται εχθρικά απέναντι στις σφήκες οι οποίες προσπαθούν με κάθε τρόπο να κλέψουν έστω και μια σταγόνα μελί , όμως αυτό μερικές φορές είναι αρκετά δύσκολο μιας και μια αποικία μελισσών μπορεί να απαρτίζεται  απο 30.000 άτομα και πάνω!!!

Όμως παρ' όλα αυτά  η σφήκα παραμένει ένας θανάσιμος εχθρός της μέλισσας , και ο μελισσοκόμος κάποιες φορές θα πρέπει να λαμβάνει κάποια μέτρα προστασίας.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις σφήκες , και να προστατέψουμε τις μέλισσες μας?  Πόσο καλά γνωρίζουμε τον αντίπαλο μας? Ολα δείχνουν φίλοι και φιλες πως όλοι γνωρίζουμε πολύ λίγα , τόσο που πραγματικά δεν γνωρίζουμε με τι έχουμε να κάνουμε....  Ας τις γνωρίσουμε λοιπόν πηγαίνοντας στον ''μικρόκοσμο'' τους.

Οι κοινή σφήκα έχει χρώμα κίτρινο-μαύρο το οποίο εμφανίζεται σε ζώνες πάνω στο σώμα της.  Εγκαθιστά την αποικία της βαθιά μέσα στο χώμα , σε παλιούς τοίχους σε κουφάλες δέντρων και σε οποιαδήποτε μέρος παρέχει την αναμενόμενη ασφάλεια και προστασία. Δημιουργούν μια αποικία δεκάδων ατόμων (μικρότερη των μελισσών) ,  και βαστάζουν τις ''κηρήθρες'' τους την μια πάνω στην άλλη σε αντίθεση με τις μέλισσες που τις χτίζουν παράλληλα....





Η αποικία τους αποτελείτε απο τις εργάτριες , την βασίλισσα , και τους ''κηφήνες'' όπως ακριβώς συμβαίνει και στην κοινωνία των μελισσών μας...








Εδώ φαίνονται όλα τα άτομα της αποικίας , και παρατηρούμε οτι η βασίλισσα και οι ''κηφήνες'' ειναι αρκετά μεγαλύτεροι από τις εργάτριες.





Οι σφήκες προστατεύουν τον γόνο τους , και τον περιποιούνται οπως ακριβώς και οι μέλισσες...





 Οι σφήκες αυτές είναι ικανές να δημιουργήσουν μεγάλες αποικίες ,  τοσο μεγάλες που πραγματικά είναι απίστευτο. Οι σφήκες που χτίζουν τις φωλιές τους πάνω σε σκέπες , τσιγγους κλπ  δεν είναι οι ίδιες με αυτές που σας ανάλυσα παραπάνω ,  και δεν δημιουργούν τοσο μεγάλο πρόβλημα στις μέλισσες μας.





Οι σφήκες που πραγματικά μπορούν να καταστρέψουν ενα μελίσσι ολοκληρωτικά είναι οι παραπάνω , και αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε.  Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι δεν ξέρουν με ποιες σφηκες έχουν να κάνουν , και νομίζω έπειτα από αυτό το άρθρο κατανοήσαμε τον εχθρό των μελισσών μας λίγο καλύτερα!!!!

Εξερευνώντας τον θαυμάσιο και εκπληκτικό κόσμο της μέλισσας

orinimelissa.blogspot.gr