Widget Recent Post No.

Η παρθένα βασίλισσα : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε (BINTEO)



Η Βασίλισσα της κυψέλης είναι το σπουδαιότερο άτομο της κοινωνίας των μελισσών μας. Από αυτήν εξαρτάται  η επιβίωση ολόκληρου του σμήνους. Γεννά χιλιάδες αυγά και όλα τα μέλη της κοινωνίας είναι παιδιά της. Κουμαντάρει και διαχειρίζεται με τις φερομόνες της ολόκληρη την κυψέλη.

Για να συμβούν όμως όλα αυτά πρέπει πρωτα να αποχωρισθεί   την κυψέλη  και να βγει για την γαμήλια πτήση της. Είναι μια διαδικασία κατα την οποία πετά μακριά  και αναζητά τους λεγόμενους τόπους συγκέντρωσης των κηφήνων. Εκεί θα γονιμοποιηθεί με αρκετούς κηφήνες και έπειτα θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής.


Αν δεν ζευγαρώσει με επιτυχία την πρώτη φορά μπορεί στην συνεχεία να ακολουθήσουν και άλλες πτήσεις μέχρις ότου να γεμίσει η σπερματοθήκη της. Δεν θα χρειαστεί να ξανά ζευγαρώσει ποτέ ξανά στη ζωή της.

 Πριν την γαμήλια πτήση της η βασίλισσα είναι αρκετά μικρόσωμη , θα έλεγα λίγο μεγαλύτερη απο μια εργάτρια ,  κάτι που κάνει αρκετά δύσκολη υπόθεση τον εντοπισμό της.




Πρώτη της δουλειά , αφού μασουλήσει το κέρινο κάλυμμα του κελιού της και απελευθερωθεί ,  είναι να σκοτώσει ολες τις υπόλοιπες αγονιμοποίητες βασίλισσες ακόμη και αν αυτές δεν έχουν εκκολαφθεί ακόμα. Η βασίλισσα θα κεντρίσει και θα σκοτώσει όλες τις νεαρές βασίλισσες έτσι ώστε να μείνει μόνο αυτή σε ολόκληρη την κυψέλη!!!

Χαλά με μανία τα βασιλικά κελιά τρυπώντας τα όλα με το κεντρί της. Τότε οι μέλισσες αποσύρουν τα νεκρά ''πτώματα'' των βασιλισσών απο τα πλάγια και όχι από το κάτω μέρος. Το αριστερό βασιλικό κελί είναι αυτό που εκκολάφτηκε κανονικά.  Η βασίλισσα που προήλθε πρώτη απο αυτό το κελί είναι αυτή που χάλασε όλα τα υπόλοιπα.

Αυτό συμβαίνει απο ένστικτο διότι μόνο μία βασίλισσα θα πρέπει να επιβιώσει μέσα στην κυψέλη.



 Πριν την γονιμοποίηση είναι αρκετά καχύποπτη και μόλις ανοίξουμε την κυψέλη τρέχει επάνω στα πλαίσια τρομοκρατημένη.  Αυτό δεν δυσκολεύει μόνο εμάς αλλά και τις ίδιες τις εργάτριες οι οποίες νόμιζουν οτι επρόκειτο για ξένη βασίλισσα και όχι δική τους

Η παρθένα βασίλισσα μόλις αφαιρέσουμε το καπάκι και περάσει το φως του ηλίου μέσα στις κηρήθρες σε συνδυασμό με τις δονήσεις και τον καπνό την πανικοβάλλουν και αυτό ίσως είναι η αφορμή για το άδοξο τέλος της.

Οι μέλισσες βλέποντας την να τρέχει αισθάνονται οτι κάτι δεν πάει καλά και την τυλίγουν κάνοντας την σφαίρα. Θα την σκάσουν απο θερμοπληξία και έπειτα το μέλλον της αποικίας είναι αβέβαιο αν δεν επέμβουμε...

Ποτέ δεν ενοχλούμε τα μελισσάκια μας όταν αυτά έχουν αγονιμοποίητες βασίλισσες. Η διαδικασία από τότε που μένει ορφανό ένα μελίσσι μέχρι την στιγμή που θα γονιμοποιηθεί και θα γεννήσει η νέα βασίλισσα διαρκεί περίπου 30 ήμερες.  Δεν ενοχλούμε ποτέ στο ενδιάμεσο τα μελισσάκια μας διότι υπάρχουν πιθανότητες να μείνουν ορφανά από δικό μας λάθος.

Στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να δούμε μια παρθένα βασίλισσα η οποία έχει πανικοβληθεί και τρέχει επάνω στο πλαίσιο. Επίσης θα ακούσουμε και τους χαρακτηριστικούς ήχους που βγάζει πριν γονιμοποιηθεί....

Πολύ πιθανόν να παράγει αυτόν τον ήχο για να εντοπίσει άλλες αγονιμοποίητες μάνες η βασιλικά κελιά (που έχουν ώριμές μάνες μέσα).





Πολλά ορφανά μελισσάκια χάνουν τις βασίλισσες τους κατά τη διαδικασία της γονιμοποίησης. Εκεί έξω παραμονεύουν πολλοί κίνδυνοι όπως χελιδόνια μελισσοφάγοι και διάφορα άλλα πουλιά. Για αυτό και οι βασίλισσες επιλέγουν πάντα τις πιο κατάλληλες ώρες , δηλαδη το μεσημεράκι.

Δεν είναι όμως οι κίνδυνοι πάντα εξωτερικοί. Τα βαρροα όταν ένα μελίσσι βρίσκεται σε αυξημένη προσβολή , μπορεί να επιλέξουν και βασιλικά κελιά για να αναπαραχθούν. Βασίλισσες που θα γεννηθούν απο προσβεβλημένα κελιά θα ειναι αδύναμες , ενώ τα φτερά τους θα είναι ''μασημένα'' ....





Εννοείτε πως τέτοιες μάνες ποτέ δεν θα γονιμοποιηθούν εφόσον δεν θα μπορέσουν ποτέ να πετάξουν. Επιπροσθέτως το πιο πιθανό είναι οι ίδιες οι μέλισσες να τις σκοτώσουν.

Η  βασίλισσα όταν γυρίσει από την γαμήλια πτήση της έπειτα απο λίγες ημέρες είναι έτοιμη να γεννήσει τα πρώτα της αυγά. Δεν θα ξανά βγει έξω από την κυψέλη παρά μόνο αν σμηνουργήσει.

Θα ζησει για 4-5 χρόνια , περισσότερο απο κάθε άλλο μέλος του σμήνους , και θα γεννήσει εκατομμύρια αυγά εξασφαλίζοντας έτσι την επιβίωση της κυψέλης της!!!



Εξερευνώντας τον θαυμάσιο και εκπληκτικό κόσμο της μέλισσας

orinimelissa.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Θέλω να κάνω μια ερώτηση έχω μια τράπεζα με 21παρθενες τιςμ έχω ένα μήνα αυτό επηρεάζει την γονιμοτητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!