Widget Recent Post No.

Ο Κηφήνας : οι άγνωστες πτυχές της ζωής του...!!!!!!!!!!!



Ο κηφηνας ειναι το αρσενικο ατομο της κυψελης και ο μοναδικος και αποκλειστικος του σκοπος ειναι η γονιμοποιηση της βασιλισσας. Στην κοινωνια των μελισσων δεν διαδραματιζει καποιον κοινωνικο ρολο και δεν μπορει να συλλεξει νεκταρ η γυρη.  Ο κηφηνας γεννιεται απο αγονιμοποιητα αυγα .  Ουσιαστικα  γεννιεται απο παρθενογενεση και φερει γονιδια μονο απο την βασιλισσα.

Πως ομως γινεται αυτο? Η βασιλισσα γεννα κατ' επιλογη?

 Η βασιλισσα οταν προχωρα πανω στις κηρηθρες αφου πρωτα κανει εναν υγειονομικο ''ελεγχο'' , επειτα γεννα μεσα στο κελι. Η διαμετρος για ενα εργατικο κελι με αυτο ενος κηφηνα διαφερει , και εκει κρυβεται το μυστικο. Η βασιλισσα οταν παει να γεννησει μεσα σε ενα εργατικο κελι επειδη η διασταση ειναι ''σχεδιασμενη'' ακριβως για να χωραει ισα ισα η κοιλια της , γινεται μια συσφηξη της σπερματοδοχου κυστης και με αυτο τον τροπο απελευθερωνονται σπερματοζωαρια εχοντας ετσι την γεννηση ενος γονιμοποιημενου αυγου δηλαδη εργατριας.

Το κηφηνο-κελι το κατασκευαζουν με τετοια διαμετρο οι μελισσες που να επιτρεπει στη βασιλισσα να εισχωρει την κοιλια της χωρις να γινεται η συσφηξη της σπερματοθηκης της , και ετσι να γεννιεται αγονιμοποιητο αυγο απο το οποιο θα εκκολαυθει ο κηφηνας.

Δηλαδη μπορουμε να καταλαβουμε οτι οι μελισσες εχουν την κυριαρχια στην κυψελη και αυτες αξαναγκαζουν την βασιλισσα τι αυγο θα γεννησει σε καθε κελι. η Βασιλισσα απλως ''εκτελει'' τις εντολες της κοινωνιας.





Οι εργατριες αυξανουν την παραγωγη τους σε κηφηνες οταν βλεπουν οτι υπαρχει ''τροφη'' , εξασφαλιζοντας ετσι την γονιμοποιηση της βασιλισσας που θα βγει για γονιμοποιηση , οποιαδηποτε στιγμη. Παραγουν πολυ περισσοτερους απο οσους πραγματικα χρειαζονται και αυτο το κανουν για να εξασφαλησουν την γεννετικη ισσοροπια του ειδους. Γνωριζουμε αλλωστε οτι σε ενα σμηνος απο κηφηνες θα ζευγαρωσουν μονο οι πιο δυνατοι και ισχυροι , εφοσον η βασιλισσα πετα σε πολυ μεγαλο υψος. Οι εκτροφη κηφηνων σε ενα μελισσι ειναι συμβολο καλης λειτουργιας και δειγμα αυθονιας σε νεκταρ και γυρη.

Οι μελισσουλες γνωριζουν ποτε να εκμεταλλευονται και να δημιουργουν τους κηφηνες. Το φθινοπωρο που η ευρεση τροφης δυσκολευει και ετοιμαζονται για μια ειδους ''ημιχειμερια'' ναρκη φροντιζουν να τους απαγορευουν την εισοδο. Αυτο συμβαινει επειδη οι κηφηνες δεν βοηθουν στην συλλογη της τροφης , αλλα μονο στην καταναλωση.

Οι κηφηνες ειναι κατασκευασμενοι με 10 φορες περισσοτερες ''οσφρητικες'' ικανοτητες απο οτι μια εργατρια. Δεδομενου οτι ο κηφηνας δεν χρειαζεται να αναγνωριζει τις μυρωδιες των λουλουδιων , αυτες οι οσφρητικες ικανοτητες ειναι επικεντρωμενες σε εναν και μονο σκοπο. Στον εντοπισμο της βασιλισσας.



Στην παραπανω φωτογραφια μπορουμε να διακρινουμε ποσο μεγαλυτερες ειναι οι κεραιες ενος κηφηνα σε σχεση με αυτες μιας εργατριας.




Ο κηφηνας μεσα απο τις 30.000 οσφρητικες πλακες που διαθετει στα ακρα απο τις κεραιες του , μπορει να εντοπισει μια βασιλισσα απο πολυ μακρια. Η Φερομονη της αγονιμοποιητης βασιλισσας περνα απο τις κεραιες του κηφηνα στον εγκεφαλο και το μυνημα που του στελνει ειναι '' καπου ειμαι εκει εξω , ελα να με βρεις'' . Οι φερομονες στον κοσμο των μελισσων ειναι κατι παραπανω απο εντολες. Οταν μια φερομονη εισελθει στον εγκεφαλο αυτοματα αλλαζει η συμπεριφορα του εντομου και για τον κηφηνα ξεκινα η αναζητηση.

Αξιζει να μαθουμε οτι οι κηφηνες παραγουν φερομονες , και με αυτες βοηθουν ο ενας τον αλλον στην πλοηγηση και τον εντοπισμο των λεγομενων ''περιοχων συγκεντρωσης κηφηνων''.

Το συμπερασμα ειναι οτι ο κηφηνας δεν ειναι αχρηστος η τεμπελης γεννιεται με συγκεκριμενο σκοπο , γεννιεται με ιδιαιτερες δεξιοτητες ικανοτητες και ταλεντα. Εχει αναλαβει τον σημαντικοτερο ρολο που ειναι αυτος της διαιωνησης του ειδους!!!!!!!!!


orinimelissa.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Μελέτες που δείχνουν το ρόλο που παίζει ο κηφήνας για το μελίσσι δείχνουν ότι ο ρόλος του είναι πολλαπλός στο μελίσσι -εκτός από την γονιμοποίηση βασίλισσας- λειτουργεί σαν τροφός μοιράζει την τροφή και σαν επεξεργαστής του νέκταρ και του μελιού, το οποίο επεξεργάζεται και μέσω της προχώνευσης λειτουργεί με τα ένζυμα του προστόμαχου σαν δοχείο ωρίμανσης και στεγνώματος- συμπύκνωσης του νέκταρ αλλά και του ήδη δουλεμένου από την συλλέκτρια μελιού, Επιπλέον βοηθάει στη διατήρηση της θερμοκρασίας του γόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι εννοειτε οτι ισχυουν ολα αυτα που ειπες Νικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!