Widget Recent Post No.

Πως θα πουλήσετε περισσότερο μέλι στη λιανική: Τι κάνουν πολλοί μελισσοκόμοι και τα καταφέρνουν

 


Όλοι ξέρουμε ότι το πιο δύσκολο κομμάτι της μελισσοκομίας είναι η διάθεση των προϊόντων στη λιανική. Πολλοί μελισσοκόμοι δυσκολεύονται να πουλήσουν το μέλι τους και αυτό είτε γιατί ο "κύκλος" τους είναι πολύ μικρός είτε δεν επιλέγουν τα σωστά μέσα για να το κάνουν. Φανταστείτε ένας μελισσοκόμος να έχει 3 τόνους στα βαρέλια του και να μην μπορεί να πουλήσει μόνος του ούτε 100 κιλά. Τι λύση υπάρχει; Πως μπορεί να βρει κάποιος τρόπο να πουλήσει το μέλι του, χωρίς βέβαια να πέσει στα δίχτυα των εμπόρων οι οποίοι τρίβουν τα χέρια τους για να πάρουν κοψοχρονιά ολον τον ιδρώτα και τον κόπο του καψερού μελισσοκόμου.

Θυμάμαι που είχε έρθει ένας μελισσοκόμος πριν λίγο καιρό και μου είχε πει ότι δεν έχει τρόπο να πουλήσει το μέλι του. Ήταν σε απόγνωση και ήταν αποφασισμένος να το δώσει σχεδόν όλο στην χονδρική εφόσον δεν μπορούσε να βρει κόσμο να το πουλήσει. Δεν ήταν και ιδιαίτερα κοινωνικός. Προσπάθησα τότε να τον βοηθήσω με κάποιο τρόπο όμως μετά χάθηκε και από όσο κατάλαβα στράφηκε στην πώληση παραφυάδων που είχαν περισσότερο κέρδος και είχαν μεγαλύτερη απορρόφηση απο το κόσμο. Μην ξεχνάμε ότι η μελισσοκομία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σανίδα σωτηρίας για ανέργους και ανθρώπους που ψάχνουν για εύκολο κέρδος. Δεν γνωρίζουν όμως πόσες δυσκολίες υπάρχουν, και ότι για να πετύχει κάποιος πρέπει να το αγαπάει πραγματικά!

Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα. Πως μπορεί κάποιος να πουλήσει περισσότερο μέλι στην λιανική. Αρχικά να πούμε πως είναι αδύνατο ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος να μην πουλήσει μέλι στην χονδρική, εφόσον η παραγωγή του είναι τόνοι και όχι λίγα κιλά. Ένας σωστός επαγγελματίας πουλάει όσο περισσότερο μπορεί στην λιανική, και το υπόλοιπο στην χονδρική. Το μυστικό όμως είναι όταν δίνουμε στη χονδρική, να το δίνουμε σε άλλους μελισσοκόμους και όχι σε μεγάλες εταιρίες, που το παίρνουν τζάμπα και πληρώνουν μετά από μήνες. Να μην πούμε ονόματα.

Ένας έξυπνος επαγγελματίας μελισσοκόμος μπορεί να ανοίξει συνεργασία με κάποιο κατάστημα και να πουλά εκεί μεγάλη ποσότητα σε μια "μέση τιμή" τόση που να βγάζουν κέρδη και οι δύο. Φυσικά μιλάμε για ποιοτικό μέλι που θα εξυψώσει το κατάστημα με την ποιότητα του. Οι πελάτες για παράδειγμα εδώ στο Αγρίνιο έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στο ελατίσιο μέλι, ενώ το ανθέων το αποφεύγουν επειδή κρυσταλλώνει και νομίζουν οτι αυτό είναι αποτέλεσμα νοθείας. Ξέρετε ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί σωστά γι αυτό το εκπληκτικό προϊόν της μέλισσας και αυτό είναι κάτι πολύ κακό για τη μελισσοκομία.

Άλλοι μελισσοκόμοι επιλέγουν να πωλούν το μέλι τους στη λαική, που βρίσκεται πολύς κόσμος για να το αγοράσει. Άλλη μερίδα μελισσοκόμων που βρίσκεται σε τουριστικές περιοχές φτιάχνουν πάγκους και πωλούν μέλι σε μεγαλύτερη τιμή πχ 12 ευρώ το ελατίσιο, ενώ το θυμάρι μπορεί να πάει πολύ παραπάνω και ένα παράδειγμα είναι 20 ευρώ το κιλό. Όσοι βρίσκονται σε νησιά δεν είναι καθόλου σπάνιο να αγοράζουν μέλι απο έμπιστους συναδέλφους τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν όλες τις καταναλωτικές επιλογές του κόσμου. Και οι τουρίστες το πληρώνουν όσο όσο! Στα νησιά ξέρουμε οτι η παραγωγή είναι μικρή οπότε δεν φτάνει μόνο το δικό τους!

Ένα μεγάλο μυστικό στην πώληση του μελιού είναι να λέμε την αξία του προιόντος μας χωρίς να κατηγορούμε τους άλλους μελισσοκόμους για νοθεία. Πχ να πιάσουμε ένα πελάτη και αν του πούμε ότι εγώ έχω καλό μέλι και ο τάδε ταίζει ζάχαρη φάρμακα κλπ. Και να είναι αλήθεια κάτι τέτοιο για οποιονδήποτε μελισσοκόμο ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να το πούμε γιατί αμέσως ο πελάτης θα "πονηρευτεί" και θα νομίσει το ίδιο και για το δικό μας προϊόν. Ο μελισσοκόμος το μόνο που πρέπει να λέει είναι η περιοχή συλλογής, οι απίστευτες ιδιότητες που έχει το προιόν του και οτι η κρυστάλλωση είναι απολύτως φυσιολογική. Δεν μας νοιάζει τι κάνει ο διπλανός μας, εμείς πρέπει να είμαστε σωστοί και να συνεχίσουμε να παράγουμε αυτό το εκπληκτικό προιόν που ονομάζεται μέλι!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια