Widget Recent Post No.

Έχω πολλά μελίσσια αδύναμα με 1.5 τελάρο πλυθησμό. Πως θα τα κρατήσω ζωντανά

 




Καλησπέρα. Παιδιά την άποψη σας . Έχω πολλά μελίσσια τα οποίο έχει μείνει με 1,5 τελάρο πληθυσμό. Ειλικρινά φοβάμαι μη χαθούν αυτά τα μελίσσια. Εσείς θα τα συνενώνατε; Μπορούν να τα καταφέρουν με τόσο λίγο πλυθησμό; Λυπάμαι να χαλάσω τις βασίλισσες και να τα συνεννώσω, τώρα στο τέλος του χειμώνα. Οι βασίλισσες ξέρω ότι ειναι πολύ καλές και ήδη έχουν αρχήσει να γεννάνε. Όλα τα μελισσάκια έχουν γόνο, ακόμα και τα πιο μικρά. Πιστεύω σε λίγες ημέρες θα εκκολαφθεί και ο πρώτος γόνος. Το ερώτημα μου είναι αν μπορώ να κάνω κάτι για να σώσω τα μικρά αυτά μελίσσια, και στη περίπτωση της συνέννωσης, θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να κρατήσω ζωντανές και τις δύο βασίλισσες;

Η Ορεινή Μέλισσα απαντάει...
Όλοι οι μελισσοκόμοι ακόμα και οι επαγγελματίες, έχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις μελισσιών με 1-2 πλαίσια. Το θέμα είναι πως διαχειρίζεται ένας μελισσοκόμος αυτά τα μικρά μελίσσια; Τα κρατάμε, τα συνεννώνουμε; Απο την εμπειρία μου μπορώ να πω, ότι αυτά τα μελίσσια σώζονται με πολύ μεγάλη επιτυχία, και μάλιστα αυτή την εποχή. Άμα έχουν γόνο και γερό πλυθησμό είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουν. Ένας επαγγελματίας αμα βλέπει μελίσσι 1 ή 2 πλαίσια αυτή την εποχή, το σφίγγει με φελιζόλ, και το ταίζει, για να επιζήσει. Το πιο πιθανό είναι να τα καταφέρει. Αμα δεν έχει κάποια ασθένεια όπως νοζεμίαση και ο πλυθησμός είναι γερός θα επιζήσει. Η ποιότητα της μέλισσας είναι που παίζει τεράστιο ρόλο.



Επίσης είναι πολύ σημαντικό τα μικρά μελισσια μας να έχουν γόνο. Μόλις εκκολαφθεί ο πρώτος γόνος η πιθανότητα το μελίσσι να χαθεί μειώνεται δραματικά. Οι νέες μέλισσες θα αντικαταστήσουν τις παλιές και έτσι το μελίσσι θα έχει σιγά σιγά την ανάπτυξη του. Ένας παλιός μελισσοκόμος μου είχε πεί, ότι το να φροντίζεις και να μεγαλώνεις αυτά τα μικρά μελίσσια, θα έχεις πλούσια παραγωγή στις όψιμες νομές όπως πχ του Ελάτου, γιατι μεγαλώνουν πιο ομαλά, και έχουν έκρηξη ανάπτυξης την ώρα που το θέλουμε. Το μυστικό για να καταφέρουν να επιβιώσουν τα μικρά αυτά μελίσσια, είναι να τα στριμώξουμε, και να τα ταίσουμε όσο πιο καλά μπορούμε, έστω και με σιρόπι η μελάκι. Δυσκολεύονται μερικές φορές να καταναλώσουν την τροφή που τους βάζουμε γι αυτό διαλέγουμε το σιρόπι, έστω και πυκνό. Εγώ τους δίνω και κρυσταλλωμένο μέλι αν έχω απο περσινή παραγωγή.

Πολλοί επαγγελματίες ξεχειμωνιάζουν τέτοια μικρά μελίσσια μέσα σε τριπλοκυψελίδια, η σε κυψέλες με διαχωριστικό στη μέση κάνοντας δύο πεντάρια μελίσσια να συμβιώνουν μαζί στην ίδια κυψέλη. Υπάρχουν και πατέντες με πολυκυψελίδια, που ξεχειμωνιάζουν καλά τα μικρότερα μελίσσια.

Τα μικρά αυτά μελισσάκια για να κράτησαν πλυθησμό όλο το χειμώνα κάτι σημαίνει. Έτσι και εμείς πρέπει να τους δώσουμε μια μικρή βοήθεια για να δυναμώσουν. Καλό είναι λοιπόν να τους δώσουμε λίγο πλυθησμό παρά να τα διαλύσουμε. Να ξέρετε πως τα καλά μελίσσια έστω και μικρά σε πλυθησμό φαίνονται ξεκάθαρα. Έχουν συνεκτικό πλυθησμό μικρό και συμπαγή γόνο, έχουν γύρη μελάκια. Δείχνουν ότι όλα πάνε καλά, και ότι ζητάνε βοήθεια. Πως θα δώσουμε αυτή τη βοήθεια. Μπορούμε μια ηλιόλουστη μέρα να αλλάξουμε τις θέσεις με ένα δυνατό, και το αδύνατο να πάρει μερικές συλλέκτριες απο το δυνατό. Μπορούμε επίσης να τινάξουμε ένα πλαίσιο με σφραγισμένο γόνο έξω απο την είσοδο του μελισσιού. Εγώ προτιμώ τώρα που  είναι νωρίς να μην δίνω τέτοια βοήθεια, αλλά να σφίγγω τα μελίσσια και να δίνω τροφή, για να τη βγάλουν καθαρή με τη δική τους δύναμη.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι αξίζει και με το παραπάνω να σώσουμε αυτά τα μικρά μελίσσια. Όσον αφορά την μέθοδο συνέννωσης για να κρατήσουμε και τις δύο βασίλισσες, δεν υπάρχει κάποιος αποδοτικός τρόπος που μπορούμε να προτείνουμε. Το μόνο που κάνουμε αρκετοί μελισσοκόμοι στην Ελλάδα είναι να συμβιώνουμε 2 μελίσσια με κάθετο διάφραγμα (κομμάτι ξύλο) στη μέση της κυψέλης. Έτσι το ένα μελίσσι ζεσταίνει το άλλο και έτσι τα μελίσσια αναπτύσσονται καλύτερα! Αυτά τα λίγα για σήμερα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια