Widget Recent Post No.

Ανοιξιάτικες vs Φθινοπωρινές Βασίλισσες: Μέγιστη ανάπτυξη, και τρύγος πρώιμων ανοιξιάτικων μελιών!

 


Όλοι οι μελισσοκόμοι παράγουν τις δικές τους βασίλισσες, είτε με βασιλοτροφία είτε με άλλους τρόπους. Στόχος είναι η παραγωγή ποιοτικών βασιλισσών που θα δημιουργήσουν μεγάλα και δυνατά μελίσσια την Άνοιξη, τα οποία θα μαζέψουν απο νωρίς το πρώιμο ανοιξιάτικο μέλι. Ξέρουμε ότι απο 2 χρονών και πάνω βασίλισσες δε μπορούν να το πετύχουν αυτό. Όχι μόνο δεν έχουν καλή ζωτικότητα, για να κρατήσουν τόσο μεγάλα μελίσσια, αλλά το σημαντικότερο σμηνουργούν! Και ο πονοκέφαλος της σμηνουργίας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, που στο τέλος δε τα βγάζεις πέρα με τα μεγάλα κοπάδια.

Η παραγωγή νέων βασιλισσών την άνοιξη η το φθινόπωρο, στοχεύει την επόμενη άνοιξη. Πχ αν κάνουμε παραφυάδες το Μάιο, αυτές θα μας αποδώσουν απο τον επόμενο Μάιο. Η αν φτιάξουμε παραφυάδες το Σεπτέμβριο, πάλι τον Μάιο θα περιμένουμε για τις μεγάλες αποδόσεις. Ξέρουμε ότι οι νέες βασίλισσες - οι χρονιάρες που λέμε - σμηνουργούν σε μικρό ποσοστό της τάξης του 5%. Εξαιρέσεις αποτελούν οι ανθοφορίες της πορτοκαλιάς ή Νότιες περιοχές που τα δεδομένα εξιτάρουν τη σμηνουργία και ανεβαίνει το ποσοστό. Κάνοντας επιλογή για βασιλοτροφία, απο μελίσσια με χαμηλή τάση σμηνουργίας, εξαλίπτουμε χρόνο με το χρόνο, αυτό το φαινόμενο. Και φυσικά πάντα με νέες βασίλισσες.



Η παραγωγή ποιοτικών βασιλισσών προυποθέτει καλούς πλυθησμούς και καλή ποιότητα μέλισσας στη σωστή ηλικία. Η πράξη λέει ότι μια παραφυάδα 3-4 πλαισίων είναι ιδανική σε πλυθησμό για να θρέψει μια καλή βασίλισσα. Αλλά βλέπουμε εξίσου αποδοτικές βασίλισσες να παράγονται και στα κυψελίδια, με μικρότερο πλυθησμό. Βασική μας δουλειά, για αυτές τις παραφυάδες είναι να κρατήσουμε ξεκούραστες τις βασίλισσες, και να κρατήσουν την υψηλή δυναμική τους για την Άνοιξη. Δεν θέλουμε να ταλαιπορηθούν με πολλές γέννες όλο το Καλοκαίρι και το φθινόπωρο.



Στόχος του μελισσοκόμου είναι να πάρει πολύ μέλι. Και αν έχουμε δυνατά μελίσσια απο νωρίς την Άνοιξη, στοχεύουμε τα πρώιμα ανοιξιάτικα μέλια. Για να φτάσουμε να έχουμε ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ απο νωρίς την Άνοιξη χρειαζόμαστε νέες και ξεκούραστες βασίλισσες. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συλλέξουμε τα ανοιξιάτικα μέλια. Πολλοί μελισσοκόμοι αποτυγχάνουν να τρυγήσουν αυτά τα μέλια. Κόβουν τα μελίσσια τους, παίρνουν 2-3 πλαίσια πλυθησμό απο τα δυνατά μελίσσια με το φόβο της σμηνουργίας, και το αποτέλεσμα είναι να χάνονται αυτές οι νομές. Το κόλπο είναι να εξαλείψουμε την σμηνουργία, και να αφοσιωθούν τα μελίσσια μας στο μέλι!

Ανοιξιάτικες vs Φθινοπωρινές Βασίλισσες
Το μεγάλο ερώτημα, είναι για να τα πετύχουμε όλα αυτά, πότε είναι η ιδανικότερη περίοδος; Να φτιάξουμε παραφυάδες και βασίλισσες το φθινόπωρο, ή την Άνοιξη; Δεν είναι ένα καλό δείλημμα; Υπάρχουν εργασίες ερευνητικές, όπως της Δρ Σοφία Γούναρη, η οποία μελέτησε τις αποδόσεις των φθινοπωρινών βασιλισσών, και απέδειξε ότι μπορούν να γίνουν πολύ αποδοτικες το φθινόπωρο. Όπως είπε στην εργασία της, η βασίλισσα το φθινόπωρο θρέφεται περισσότερο, μιας και η αναλογία πλυθησμού - γόνου επιτρέπει να αφοσιωθούν περισσότερες μέλισσες. Επίσης η βασίλισσα το φθινόπωρο κάνει μια μικρή γέννα, 2-3 πλαίσια περίπου, και μετά ξεχειμωνιάζει. Άρα δεν καταπονείτε καθόλου, και διατηρεί όλη τη δυναμική της για την Άνοιξη.



Χρήσιμη Παρατήρηση! Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι η βασίλισσα διατηρεί τη ζωτικότητα της έως και τους 18 μήνες ζωής.

Ξέρουμε ότι η βασίλισσα διατηρεί την ζωτικότητα της, ανάλογα με τους γόνους που κάνει. Πχ αν μια βασίλισσα γεννάει επι 7 μήνες σε ανοιξιάτικο ρυθμό, καταπονείτε σημαντικά. Υπάρχουν Νότιες χώρες που λόγω αυτού του φαινομένου, η βασίλισσα αντικαθίσταται σε 1 χρόνο. Λόγω της μεγάλης παραγωγής γόνου για μεγάλη περίοδο. Πως σχετίζεται αυτό με τις φθινοπωρινές βασίλισσες:

Πχ μια βασίλισσα που γεννιέται τον Απρίλιο, και έχει 5 πλαίσια πλυθησμό, το μελίσσι την οδηγεί για να γεννήσει πολλούς γόνους. Ταίζεται με πλούσιο βασ. πολτό λόγο του πολύ πλυθησμού και της καλής περιόδου, γεννάει και στο τέλος κουράζεται. Το αποτέλεσμα είναι μια μικρότερη παραφυάδα, να διατηρεί τη βασίλισσα πιο ξεκούραστη, και έτοιμη την άνοιξη να δείξει εκεί τη περίοδο όλη τη δύναμη της.



Το βασικό πλεονέκτημα των ανοιξιάτικων βασιλισσών - Η δική μου άποψη
Την Άνοιξη έχουμε τις ιδανικότερες συνθήκες, ανθοφορίας, θερμοκρασίας, ποιότητας τροφής, ηλιοφάνειας. Δεν είναι τυχαίο ότι τότε διαλέγουν τα μελίσσια να πολλαπλασιαστούν και να σμηνουργήσουν. Η δική μου γνώμη είναι ότι οι καλύτερες βασίλισσες παράγονται τότε, όταν υπάρχει πλούσια τροφή απο έξω, και όχι ταίσμα με τεχνητές τροφές. Η φύση δεν προσφέρει τα ίδια πλεονεκτήματα το φθινόπωρο. Κάνουμε βασιλοτροφία λοιπόν αυτή τη περίοδο.



Απο την εμπειρία μου έχω κρατήσει πολλές φθινοπωρινές βασίλισσες, και έχω δεί ότι η ποιότητα τους είναι άριστη επίσης. Ειδικά στο ρείκι και τη κουμαριά, που γίνονται βασίλισσες θαύματα! Προικισμένες μάνες! Ωστόσο αν κάποιος με έβαζε να διαλέξω την καλύτερη περίοδο για βασιλοτροφία, θα διάλεγα με τυφλά μάτια την Άνοιξη! Διότι τότε η φύση κάνει το θαύμα της!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια