Widget Recent Post No.

Τρόπος ταΐσματος των μικρότερων μελισσιών, και ενδυνάμωση για τον ερχομό της Άνοιξη!

 




Τα μικρά μας μελισσάκια χρειάζονται μεγάλη προσοχή, και ιδιαίτερη φροντίδα για να τη βγάλουν καθαρή μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου. Στη Νότια Ελλάδα αλλά και στην κεντρική, τα πράγματα είναι κρίσιμα μέχρι και τα τέλη του Ιανουαρίου. Μετά αφού αρχήσουν να εκκολάπτονται οι πρώτοι γόνοι και τα μελίσσια έχουν τροφές όλα γίνονται πιο εύκολα. Στη Βόρεια Ελλάδα ο καιρός πάει ένα μήνα πίσω. Τα μεγάλα μας μελίσσια δεν έχουν τόσο ανάγκη, αλλά τα μικρά πρέπει να ασχοληθούμε μαζί τους αν δε θέλουμε να έχουμε απώλειες. Να ξέρετε πως δεν υπάρχει μελισσοκόμος που να μην έχει απώλειες το Χειμώνα. Γνωρίζω επαγγελματίες που έχουν χάσει και πάνω απο 10% μελίσσια σε ένα χειμώνα, αλλά πολύ λίγοι εκμυστηρεύονται τέτοια πράγματα, μιας και θεωρούν μεγάλη αποτυχία να γίνει κάτι τέτοιο.


Όπως είπαμε λοιπόν τα μικρά μελίσσια χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα.

Το πρώτο που κάνουμε είναι να τα κρατήσουμε με όσο το δυνατό περισσότερο πλυθησμό. Πχ τα μικρά μελίσσια 1 πλαίσιο τα αλλάζουμε θέση με ένα δυνατό μελίσσι, για να πάρουν μερικές συλλέκτριες.

Του βάζουμε μόνωση. Βγάζουμε όσα πλαίσια περισσέυουν και αφήνουμε ένα φελιζόλ για να κρατάει ζεστό το μελίσσι. Με αυτό βοηθάμε το μελισσάκι να μεγαλώσει τον πρώτο γόνο και να επιβιώσει.

Το σημαντικότερο όμως είναι η τροφή και γι αυτό το θέμα θα μιλήσουμε σήμερα!
Πως ταίζουμε τα μικρά μελίσσια;
Όπως ξέρουμε είναι πολύ δύσκολο να ταΐσουμε τα μικρά μελίσσια. Αμα τους βάλουμε ζυμάρι, δε προλαβαίνουν να το φάνε, πετρώνει, δε βολεύει να το τοποθετήσουμε και άλλα προβλήματα. Μερικοί παλιοί μελισσοκόμοι τι κάνουν; Τα απολεπίσματα απο το μέλι που κρατάνε απο τους τρύγους, το δίνουν σε μεριδούλες σε κάθε μελισσάκι χωριστά. Εναλλακτική λύση είναι και το κρυσταλλεμένο μέλι της Άνοιξης που δε πουλήθηκε. Αλλά αυτή η λύση είναι μόνο για τους μικρούς μελισσοκόμους. Αν και για να λέμε την αλήθεια, πολλοί επαγγελματίες, φτιάχνουν μόνοι τους ζυμάρια και βάζουν μέσα μέλι παραγωγής τους.



Η μέθοδος έχει ως εξής!
Παίρνουμε με ένα κουτάλι και δίνουμε 2-3 κουταλιές απολεπίσματα μελιού στις μέλισσες. Εγώ προσωπικά για να ενδυναμώσω τα μικρά μελίσσια, αλλά και για να σας δείξω τις φωτογραφίες έκοψα μερικά απολεπίσματα απο κηρήθρες με κρυσταλλωμένο μέλι που τις φυλάμε για την Άνοιξη αποθηκευμένες. Μπορείτε να κάνετε και εσείς αυτό το κόλπο, δηλαδή να κόψετε μερικά απολεπίσματα απο κηρήθρες με μέλι. Αλλά δε συμφέρει αυτός ο τρόπος, μιας και πάει χαμένο το κερί. Βέβαια για να λέμε την αλήθεια, δε πάει χαμένο, οι μέλισσες το χρησιμοποιούν για διάφορες ανάγκες μέσα στη κυψέλη.


Ταίζοντας τις μέλισσες με απολεπίσματα, δεν υπάρχει ανώτερη τροφή και η βασίλισσα ενεργοποιεί την γέννα της και ξυπνάει απο το λύθαργο. Έχει φοβερά αποτελέσματα, και στη συνέχεια σας δείχνω μερικές φωτογραφίες. Μόλις βάλαμε τα απολεπίσματα στα "πειραματικά" μας μελίσσια, αυτά πετσόκοψαν όλη τη ποσότητα σε πολύ μικρό χρόνο. Τρελαίνονται για μέλι και αυτό φαίνετε απο πολύ μακριά...

Εδώ κόψαμε μερικά απολεπίσματα απο κρυσταλλωμένες κηρήθρες. Μικρή ποσότητα για 15 περίπου μελισσάκια

Με το που ακούμπησε το μέλι τη κυψέλη οι μέλισσες όρμησαν για να το πετσοκόψουν. Δείτε 
Βάλαμε απολεπίσματα ακόμα και στα μικρότερα μελίσσια με 1 ή 2 πλαίσια πλυθησμό. Όποιος σας πεί ότι δεν επιβιώνουν θα πεί ψεματα. Αν τα προσέξουμε σώζονται...
Δείτε τη φωτο απάνω 5 λεπτά πρίν....
Και 5 λεπτά μετά...








Ακόμα και μελίσσια με ένα 1 πλαίσιο πλυθησμό 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια