Widget Recent Post No.

Παλιές τροφές που είχαμε βάλει στα μελίσσια και είναι ξερές, μισοφαγωμένες: Τεχνική ταΐσματος για να μη τις πετάξουμε!

 



Ερώτηση μελισσοκόμου
Μήπως είναι εύκολο να με πληροφορήσετε πως διαχειριζόμαστε τις παλιές τροφές που είχαμε βάλει στα μελίσσια; Αυτές δηλ που για τον οιοδήποτε λόγο τις βγάλαμε και είναι ξερές και μισοφαγωμενες.
Τις πετάμε ή τις ξαναθερμαινουμε για να τις ξαναβάλουμε στα μελίσσια; Και αν ναι, υπάρχει κάποια ιδιαίτερη τεχνική;
Ευχαριστω

Απάντηση...
Ένα πολύ επίκαιρο θέμα για την εποχή. Τις "ξερές" τροφές, φυσικά και δεν τις πετάμε! Ο σωστός μελισσοκόμος τις μαζεύει σε μια μεριά και όταν έρθει η ώρα τις δίνει πάλι στα μελίσσια. Πάμε λοιπόν να τα πάρουμε απο την αρχή, εξηγώντας βήμα βήμα με κάθε λεπτομέρεια, πως πρέπει να διαχειρίζεται κανείς αυτές τις τροφές, και να μη πηγαίνουν χαμένες. Θα σας πω τον δικό μου τρόπο, μιας και είμαι άνθρωπος που δεν αφήνω τίποτα να πάει χαμένο.

Όλοι το Χειμώνα έχουμε πολλές περιπτώσεις μελισσιών όπου βρίσκουμε ξεραμένες τις τροφές στο επάνω μέρος. Οι λόγοι είναι πολλοί. Πχ ένα μελίσσι μίκρυνε ο πληθυσμός του, και δεν έφταναν οι μέλισσες να πάει στη τροφή, ή το μελίσσι πέθανε απο κάποια αρρώστια. Γενικά τα μικρά μελίσσια επειδή αδυνατούν να πάρουν γρήγορα τη τροφή αυτή ξεραίνεται και μετά δε μπορούν να τη πάρουν. Επίσης τα μικρά μελίσσια λόγω ότι δε παράγουν θερμότητα δε μπορούν να λιώσουν τη τροφή και να τη πάρουν γρήγορα. Τα ξεγονιασμένα μελίσσια αργούν αρκετά να πάρουν τη τροφή τους μερικές φορές. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα, είναι μια ξεραμένη τροφή, η κομμάτι αυτής, που δεν έχουμε τι να το κάνουμε.

Στη φωτό βλέπουμε μια τροφή, την οποία ξεχάσαμε πάνω απο ένα μελίσσι, και λίγη ώρα μετά προέκυψε λεηλασία. Ποτέ δεν αφήνουμε τις τροφές όπου να ναι. Τα πεινασμένα μελίσσια μπορούν εύκολα να αποκτήσουν τάσεις λεηλασίας και να επιτεθούν σε άλλα μελίσσια...

Εγώ προσωπικά τα μαζεύω όλα και τα κλείνω σε σακούλες αεροστεγώς, μέχρι και την Άνοιξη. Ο λόγος που τα κλείνω αεροστεγώς είναι για να μη χάσουν άλλη υγρασία. Οι περισσότερες τροφές που φαίνονται "ξεραμένες" στην πραγματικότητα μόλις τις πατήσουμε πιο μέσα, φαίνονται ακόμη υγρές. Γενικά την Άνοιξη μόλις τα μελίσσια δυναμώσουν τις παίρνουν πολύ πιο εύκολα τις τροφές. Ακόμα και μια ξερή τροφή, ένα δυνατό μελίσσι μπορεί να μη τη καταναλώσει, αρκεί να μην έχει ξεραθεί όλη μέχρι μέσα.

Με λίγα λόγια, όσες τροφές "δε ξεράθηκαν πολύ" και παραμένουν ζουμερές προς τα μέσα, τις κλείνω σε σακούλες και τις δίνω πάλι στα δυνατά μου μελίσσια τον Μάρτιο.

Όταν οι τροφές είναι υπερβολικά σκληρές, ξεραμένες...
Αν η τροφή ξεράθηκε τελείως, και φαίνεται σαν να τρίβεται μέχρι μέσα, τότε καλό είναι να μη ταλαιπορήσουμε τα μελισσάκια μας ταίζοντας με αυτές. Εγώ προσωπικά όταν δω πολύ ξερές τροφές πχ κομμάτια απο ζαχαρόπιτες που περίσσεψαν, τα μαζεύω και αυτά σε σακούλες, και τα λιώνω μέσα στο σιρόπι τον Φεβρουάριο. Πχ εκεί που ρίχνω 5-6 κιλά ζάχαρη ρίχνω και 1-2 κιλά απο τροφή, και διαλύεται μέσα. Το μυστικό για να λιώσουμε αυτές τις ξεραμένες τροφές, είναι να τις βάλουμε πρώτα μέσα σε βραστό νερό. Και στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη η οποία λιώνει πανεύκολα. Δε χρειάζεται να πάρει βράση το σιρόπι. Απλώς ρίχνουμε τη ζάχαρη μετά και είμαστε έτοιμοι. Περιμένουμε να διαλυθεί μέχρι και ο τελευταίος κόκος ζάχαρης, για να γίνει ωραίο το σιρόπι μας.

Συνοψίζοντας, αν η τροφή ξεράθηκε λίγο την συσκευάζουμε και τη δίνουμε πάλι σε δυνατά μελίσσια με πολλούς γόνους την Άνοιξη. Αν η τροφή είναι πολύ ξερό - είναι πολυκαιρισμένη μέσα στο μελίσσι, τότε την λιώνουμε στο σιρόπι για την Ανοιξιάτικη διέγερση.

Να ξέρετε πως δεν παίζει κανένα ρόλο το γεγονός ότι η τροφή βράζει για δεύτερη φορά. Δεν ανεβαίνει η hmf σχεδόν καθόλου, εφόσον αποφεύγουμε τη βράση του σιροπιού. Ο Ανδρέας Θρασυβούλου απο το εργαστήριο μελισσοκομίας ΑΠΘ, είχε αναφέρει σε ένα σχετικό ερώτημα, ότι δεν παθαίνει ζημιά το μελίσσι αν μια τροφή με υψηλή hmf ανακατευτεί με μια άλλη τροφή που έχει σχεδόν μηδαμινή hmf.

Ελπίζω να σας φάνηκε χρήσιμη και η σημερινή ανάρτηση! Και να μη πάει χαμένο ούτε ένα κομματάκι τροφής, γιατί η οικονομία είναι το πάν, σε τέτοιες περιπτώσεις...

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!