Widget Recent Post No.

Πως η νοζεμίαση γιατρεύεται νωρίς την Άνοιξη

 



Ενώ το Χειμώνα και το φθινόπωρο η νοζεμίαση θερίζει τα μελισσοσμήνη, την Άνοιξη όλα αυτά τα μελίσσια που κατάφεραν και επιβίωσαν γιατρεύονται με ένα "μυστήριο" τρόπο εντελώς ξαφνικά. Σύμφωνα με μετρήσεις που έκανε μεγάλο μελισσοκομικό εργαστήριο στην Ελλάδα, η νοζεμίαση μέσα στις αρχές της Άνοιξης, μέσα στον Φεβρουάριο, υποχωρεί δραματικά. Ενώ πριν υπήρχε βαριά προσβολή, ξαφνικά οι μέλισσες είναι καθαρές απο την ασθένεια. Τι πραγματικά συμβαίνει πάνω σε αυτό το μυστηριώδες φαινόμενο; Γιατί μόλις ο καιρός καλυτερέυει, ο γόνος είναι εκτεταμένος, η ασθένεια γιατρεύεται; Η μήπως δεν γιατρεύεται;


Σύμφωνα με την Ορεινή Μέλισσα μια ερευνήτρια κάνει μια ανατρεπτική δήλωση. Η ασθένεια δεν "γιατρεύεται" αλλά οι μέλισσες πεθαίνουν, και αντικαθιστούνται με καινούργιες. Λόγω ότι μέσα στις Αρχές Φεβρουαρίου περίπου, αρχίζουν να εκκολάπτονται νέες μέλισσες, οι παλιές πεθαίνουν, ο πλυθησμός αλλάζει, και η ασθένεια υποχωρεί, δραματικά. Στη πραγματικότητα όμως η ασθένεια υπάρχει, σε χαμηλά επίπεδα, γι αυτό ο μελισσοκόμος είναι απαραίτητο να κάνει τη προληπτική θεραπεία για να γιατρευτούν τα μελίσσια.
Θεωρητικά μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα, όμως η εμπειρία του μελισσοκόμου είναι μεγάλο πράγμα. Θέλω να σας δώσω μερικές πολύ σημαντικές συμβουλές απο την δική μου εμπειρία, εδώ μέσα απο την Ορεινή Μέλισσα. Η νοζεμίαση όταν κλείνονται τα μελίσσια για μέρες "θερίζει". Μόλις ανοίξει ο καιρός υποχορεί. Στη πραγματικότητα η νοζεμίαση σκοτώνει μόνο μέλισσες, αλλά η εμπειρία δείχνει σημαντική βλάβη και στις βασίλισσες. Μελίσσια που έχουν προσβληθεί απο νοζεμίαση, αν και ξεπερνούν την ασθένεια την Άνοιξη, οι μέλισσες δεν μπορούν να κάνουν πολύ γόνο, δεν μπορούν να ταίσουν καλά τη βασίλισσα, και αυτό που βλέπουμε εμείς σαν επακόλουθο είναι αδύναμα μελίσσια, που ενώ τα ταίζουμε αυτά δεν παίρνουν μπρός με τίποτα. Δεν αναπτύσσονται. Βέβαια για να πούμε την αλήθεια, η περιποίηση του μελισσοκόμου αν είναι καλή, όλα αυτά τα μελίσσια μπορούν να γίνουν καλά διόροφα, ακόμα και τριόροφα, πάντα με σωστούς χειρισμούς και τακτικούς ελέγχους.

Σαν μελισσοκόμος, παλιά δεν έκανα καμία θεραπεία για τη νοζεμίαση. Πλέον μετά απο την μεγάλη ζημιά που έπαθα, δεν πρόκειται να αμελήσω ποτέ να κάνω πρόληψη. Θεωρώ πως το Φθινόπωρο, είναι πιο επιτακτικός ο έλεγχος της νοζεμίασης, παρά του βαρρόα. Απο τη βαρρόα χάνεις μελίσσια, απο τη νοζεμίαση όμως μπορεί να χάσεις ολόκληρο μελισσοκομείο δίχως να το καταλάβεις. Εγώ προσωπικά θεωρώ ως το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε μεχρι στιγμής, το nozevit. (Μπορείτε να το παραγγείλετε απο την Αρκαδική Μελισσοκομία εδώ)

Μόλις έκανα 2-3 εφαρμογές σε όσα μελίσσια υποψιαζόμουν προσβολή απο νοζεμίαση, αυτά γιατρεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό μέσα σε 10 μέρες περίπου. Η προσωπική μου γνώμη, απο τη δική μου εμπειρία, λέει ότι το nozevit, είναι το πιο δυνατό όπλο που έχει ο μελισσοκομος αυτή τη στιγμή στα χέρια του, και πλέον δεν θα υπάρχει άνοιξη η φθινόπωρο, που δε θα εφαρμόσω προληπτική καταπολέμηση στα μελίσσια μου. Το ίδιο προτείνω και σε όλους τους μελισσοκόμους.

Την Άνοιξη όπως είπαμε η νοζεμίαση "εξαφανίζεται". Οι άρρωστες μέλισσες πεθαίνουν οι καινούργιες λόγω της καλοκαιρίας, δεν νοσούν εύκολα, και τα μελίσσια μας γιατρεύονται. Το κακό είναι ότι λίγα σπόρια της ασθένειας πάντα περισσεύουν, και το φθινόπωρο θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται, εκτός αν τους "κόψουμε τη φόρα" κάνοντας προληπτική καταπολέμηση. Το κεφάλαιο με τη νοζεμίαση είναι πολύ μεγάλο. Έχουν χαθεί χιλιάδες μελίσσια σε Ελλάδα και κυρίως θερμές χώρες, και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος, που τονίζουμε τόσο πολύ όλους αυτούς τους χειρισμούς. Για να έχουμε υγιή και δυνατά μελίσσια. Αυτά απο εμάς, και μια καλή μελισσοκομική Άνοιξη ευχόμαστε να μας περιμένει, με δυνατά και υγιέστατα μελίσσια!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια