Widget Recent Post No.

Η ποιότητα του μελισσιού που ξεχειμωνιάζουμε: Γιατί μειώνεται γρήγορα ο πλυθησμός; Μερικά ανατρεπτικά δεδομένα

 



Ο χειμώνας, μας δείχνει της ποιότητας της μέλισσας, που φτιάξαμε το φθινόπωρο. Ότι σπείραμε θα θερίσουμε λέει η παροιμία! Και ταιριάζει απόλυτα με τη σημερινή μας ανάρτηση. Όπως γνωρίζουμε το φθινόπωρο τα μελίσσια κάνουν ανανέωση του πλυθησμού τους. Ενα ερώτημα που δε σκέφτονται οι περισσότεροι μελισσοκόμοι είναι το εξής. Με πόσο ΝΕΟ πλυθησμό ξεχειμωνιάζει το μελίσσι μας; Με 30%; 50%; 70%% νέες μέλισσες; Η βαθύτατη εμπειρία λέει, ότι όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο πιο δυναμικά θα βγουν τα μελίσσια μας απο το χειμώνα.


Φθινόπωρο και το μελίσσι σμηνούργησε! Που οφείλετε; Γόνος αρρώστιες, αχερόντιες νυχτοπεταλούδές, ίσως και έλλειψη τροφής οδήγησαν το μελίσσι σε αυτή τη τόσο ριψοκίνδυνη απόφαση

Το χειμώνα δε θέλουμε συλλέκτριες, θέλουμε νεαρές μέλισσες με πολύ ζωή μπροστά τους. Αυτός είναι ο λόγος πολλές φορές, και βλέπουμε μελίσσια γίγαντες, να ξεφουσκώνουν τόσο γρήγορα μέσα στο χειμώνα. Παίζει τεράστιο ρόλο πόσο μεγάλης έκτασης ηταν  οι τελευταίοι γόνοι. Πόσο καθαροί ήταν. Γνωρίζουμε ότι γόνος με βαριά προσβολή βαρρόα είναι άχρηστος.

Φθινοπωρινός γόνος αρκετά εκτεταμένος και σφαιρικός. Δείγμα καλής ανανέωσης πλυθησμού 

Καθώς τελειώνει το φθινόπωρο, οι τελευταίοι γόνοι δεν θέλουμε να είναι ούτε πολύ μεγάλοι αλλά ούτε και πολύ μικροί. Δεν θέλουμε ανοιξιάτικους γόνους το φθινόπωρο. Την Άνοιξη 1 μέλισσα ταίζει 3 κελιά γόνου. Εμείς θέλουμε 3 μέλισσες να ταίζουν 1 κελί γόνου. Θέλουμε φρέσκο καλοθρεμένο γόνο, που να βγεί με πολύ ζωή μέσα απο το κελί του. Αλλά το σημαντικότερο είναι να μη φθαρούν οι παλιές μέλισσες, και μειωθεί ακόμα περισσότερο η ζωή τους. Πχ στη σουσούρα - ρείκι, πολλοί μελισσοκόμοι πάνε, να μην ανοίγονται πολύ τα μελίσσια. Εμείς θέλουμε σφιγμένα μελίσσια, ούτε ανοιγμένα με πολλά άδεια πλαίσια και να μη κρυώνουν. Χρειαζόμαστε χειμερινές μέλισσες..

Κισσός ανθισμένος. Πολλοί μελισσοκόμοι πιστεύουν οτι πλησιάζει πολύ τη σουσούρα σε αποδόσεις στην ανανέωση του πλυθησμού. Ανθίζει τον Οκτώμβριο. Δίνει μέλι και γύρη

Μετά την εκκόλαψη της μέλισσας είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει γύρη και νέκταρ στη κυψέλη, έτσι ώστε αυτές οι μέλισσες να πλάσσουν λιπόσωμα στη κοιλιά τους. Η μέλισσα όταν γεννιέται συνεχίζει να αναπτύσσει ένα μέρος του σώματος της, επομένως δεν ειναι σημαντικό μόνο το ΠΡΙΝ αλλά και το ΜΕΤΑ. Το ίδιο συμβαίνει και με τις βασίλισσες, γι αυτό χρειαζόμαστε τόσο νέο πλυθησμό και ανθοφορία μετά τη γέννηση της. Αυτό βέβαια θα το αναλύσουμε καλύτερα σε επόμενη ανάρτηση, στη κατάλληλη περίοδο!
Οι γυρεόπιτες μπορούν να σώσουν τα μελίσσια απο μια κακή χρονιά. Μάστιγα αποτελεί πλέον η έντονη ξηρασία, ειδικά στους Βόρειους Μελισσοκόμους. Με τη χρήση γυρεόπιτας το φθινόπωρο, δημιουργούμε συνθήκες αρκετά καλές για να δυναμώσουν τα μελίσσια. Μεγάλη προσοχή όμως. Όταν λέμε γυρεόπιτα, εννοούμε αυτή που φτιάχνουμε με φυσική γύρη και μέλι. Όχι την συνθετική που πωλείται έτοιμη, και περιέχει σόγια και άλλα συστατικά. Για τη παρασκευή της γυρεόπιτας χρησιμοποιούμε γύρη που έχουμε μαζέψει οι ίδιοι. Όλοι οι μελισσοκόμοι την Άνοιξη πρέπει να μαζεύουν γύρη, όχι μόνο για να πουλήσουν, αλλά και για τέτοιες καταστάσεις έλλειψης γύρης στο περιβάλλον.

Μελίσσια που έχουν συλλέξει γύρη το φθινόπωρο, και δούλεψαν ρείκι κουμαριά κισσό, είναι πιο ανεξάρτητα και θα ξεχειμωνιάσουν με μεγάλη σιγουριά

Εαν όμως δε συμβεί ανανεώση πλυθησμού, αν έχει παρατεταμένη ξηρασία, τότε τι γίνετε; Η αλήθεια είναι πως οι μέλισσες κάνουν ένα δικό τους προγραμματισμό. Μπορούν να ξεχειμωνιάσουν όμως θα δούμε πολλά άσχημα να συμβαίνουν μέσα στο χειμώνα. Πχ πριν δύο μήνες μπήκαν μελίσσια 8άρια και τον Ιανουάριο φτάνουν το 1 πλαίσιο. Εκεί αποκαλύπτεται ότι ο νεαρός πλυθησμός ήταν πολύ μικρός. Σε μια τέτοια περίπτωση προσπαθούμε αυτό το 1 πλαίσιο μέλισσες, να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής. Βάζουμε φελιζόλ, δεξία αριστερά κηρόπανο επάνω, και το πλαίσιο με τις μέλισσες στη μέση. Αν το κρατήσουμε ζεστό θα βγάλει χειμώνα...

Σε αυτό το μελίσσι βγάζουμε τα 4 πλαίσια δεξιά και αριστερά, φελιζόλ κηρόπανο και είναι έτοιμο

Όπως γράφει επακριβώς ένας μεγάλος μελισσοκόμος...
"Σε αυτή τη περίπτωση (1 πλαίσιο μελίσσι) το μόνο που σώζει τη κατάσταση είναι να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής των μελισσών έχοντας τες σε κυψέλη ίσα ίσα με τον όγκο που καλύπτουν αυτές. Πχ θα μπουν δεξιά αριστερά νταού, σε αυτό το ένα πλαίσιο. Αν μπούν δύο πλαίσια πειράζει".

Στη Θράκη ξεχειμωνιάζουν μελίσσια και με 2 πλαίσια. Αρκεί να είναι σφιχτά, μονωμένα και με νεαρές μελισσες. Στα Νότια μπορεί να επιβιώσουν και να μην έχουν νεαρές μέλισσες. Στη Βόρεια Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη να φτιάξουμε το χώρο της κυψέλης για να γίνει σωστό ξεχειμώνιασμα, σε όποια περίπτωση και αν βρισκόμαστε. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις ορεινές περιοχές.

Αυτή η παραφυάδα δείτε πόσο πολύ πλυθησμό έκανε το φθινόπωρο. Είναι σίγουρο πως θα πετύχει, και την άνοιξη θα γίνει τριόροφο μελίσσι

Κάτι τελευταίο αλλά επίσης πολύ σημαντικό...
Έχετε αναρωτηθεί ποτε...
Καταναλώνουν περισσότερο μέλι 3 τριάρια μελίσσια,
η ένα 10άρι μελίσσι;
Προσθετικά τα 3άρια μελίσσια καταναλώνουν πολύ περισσότερο μέλι.


Το 10άρι μελίσσι κρατά σταθερή θερμοκρασία 13-20 βαθμούς μέσα στη μελισσόσφαιρα. Όσος περισσότερος ο πλυθησμός τόσο καλύτερα γίνετε αυτή δουλειά. Καταναλώνεται λιγότερο μέλι ανα μέλισσα, άρα έχουμε και μικρότερη συσσόρευση στο έντερο που δημιουργούν ασθένειες. Είναι φυσικό λοιπόν ότι μεγάλα μελίσσια πάνε εξαιρετικά καλά το χειμώνα... Αμα πιάσετε μια μέλισσα απο μικρό μελίσσι το Χειμώνα θα δείτε πόσο πρισμένη είναι απο τροφές. Όταν οι μέλισσες κάνουν πολύ καιρό να πετάξουν αυτό γίνετε.

Αυτά είχαμε να πούμε για σήμερα!
Πολύ χρήσιμα, πολύ σοφά, και επιμορφωτικά θα έλεγα! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια