Widget Recent Post No.

Το μυστικό για να δώσουν οι ανθοφορίες πολύ μέλι: Και όμως όλα ξεκινούν απο το Χειμώνα!

 



Και όμως όλα κρίνονται απο το Χειμώνα. Όσοι μελισσοκόμοι έχουν μεγάλη εμπειρία, θα έχουν καταλάβει πλέον ότι οι πρώιμοι χειμώνες με τις πρώιμες ανθοφορίες δεν δίνουν μέλι! Σύμφωνα με τις εμπειρίες που έχουμε καταγράψει τόσο απο τους μελισσοκόμους όσο και απο τους αγρότες που καλλιεργούν οπωροφόρα, εσπεριδοειδή και άλλα δέντρα, σε ελαφριούς χειμώνες που τα δέντρα δεν συμπληρώνουν τις κατάλληλες ώρες ξεχειμωνιάσματος και νάρκης, δεν αποδίδουν. Φυσικά αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στις μέλισσες μας. Όταν οι ανθοφορίες δεν δίνουν νέκταρ, οι μέλισσες μας δουλεύουν ασταμάτητα δίχως οι κόποι τους να αποφέρουν καρπούς δηλαδή μέλι.

Μιλώντας πριν λίγο διάστημα με ένα αγρότη μου είπε κάποιες πολύ σημαντικές κουβέντες μέσα απο την εμπειρία του. Απόσταγμα γνώσης. Μας λέει λοιπόν: Όταν κάνει κρύο τα δέντρα συμπληρώνουν τις απαιτούμενες ώρες ψύχους που χρειάζονται και αυτό σημαίνει ότι θα έχουν πολύ καλή καρποφορία. Πιστεύω ότι η παραγωγή μελιού έχει πολύ μεγάλη σχέση με αυτό".

Σαν μελισσοκόμος θυμάμαι πολλές χρονιές που η παραγωγή μελιού ήταν ανύπαρκτη, σε ελαφριούς χειμώνες με πρώιμα άνθη. Για παράδειγμα η πείρα του μελισσοκόμου λέει ότι αν η Πορτοκαλιά αρχίσει και ανοίγει πριν τον Απρίλιο, δεν μπορεί να δώσει μέλι, και αυτό φυσικά δεν ισχύει μόνο για τη πορτοκαλιά αλλά για όλα τα δέντρα. Όταν βλέπουμε μια ανθοφορία να ανοίγει πρίν απο την ώρα της, και βλέπουμε έντονη ζέστη απο το Φεβρουάριο, τότε αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε καλά. Σε ζεστούς χειμώνες με πρώιμα άνθη βλέπουμε τα μελίσσια να ρίχνουν γόνους πρίν την ώρα τους, να σπαταλάνε τις πολύτιμες δυνάμεις τους, σε λάθος χρόνο, και μετά βλέπουμε όλα μας τα έξοδα τους κόπου μας, να χάνονται σαν φύλο στον αέρα, εφόσον όσο και αν προσπαθήσουμε δεν είναι στο χέρι μας αν θα πάρουμε μέλι, αλλά στη μητέρα φύση, την οποία έχουμε αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δεκαετιές.

Όλη η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, έχει οδηγήσει ακόμα και την Ελλάδα, να περνάει τους χειμώνες ήπια, χωρίς τα τσουχτερά κρύα και τους χιονιάδες που χτύπαγαν τα παλαιότερα χρόνια. Άμεσα εξαρτημένες απο το Χειμώνα δεν είναι μόνο οι ανθοφορίες που δίνουν νέκταρ, αλλά και οι μελιτοφορίες που δίνουν μελιτώματα απο εντομάκια. Πχ ο έλατος, έχουμε δεί ότι όταν ο χειμώνας είναι ζεστός και τα χιόνια λιώνουν πριν την ώρα τους, μετά και τα μελίσσια δεν έχουν την απόδοση που περιμένουμε.

Επίσης κάτι το οποίο έχω διαπιστώσει στα μελίσσια. Όταν μια ανθοφορία δίνει μέλι, τότε συνεχίζουν και οι επόμενες. Μερικοί μελισσοκόμοι λένε, ότι η καλή μελισσοκομική χρονιά φαίνεται απο την αρχή. Ισχύει και το αντίστροφο, αν τα μελίσσια δεν δουλεύουν τότε δύσκολο να ανατραπεί η κατάσταση. Οστόσο η εμπειρία λέει ότι όποιος προσπαθεί να πάρει μέλι, και κυνηγάει τις ανθοφορίες δεν μπορεί να μη πάρει μέλι. Πχ αν βρέχει ασταμάτητα τον Απρίλιο - Μάιο, τότε θα ευνοηθεί ο έλατος το θυμάρι η βελανιδιά, ενώ αν δεν δώσουν όλα τα παραπάνω, τότε ο πεύκος ίσως κάνει τη μεγάλη ανατροπή και δώσει μέλι όπως ποτέ. Η φύση δεν αφήνει ποτέ τις μέλισσες χωρίς τροφή, θα βρεί τον τρόπο της, ακόμα και μετά απο τόση βια που της έχουμε ασκήσει με όλες τις θερμοκρασιακές αλλαγές που έχει υποστεί.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια