Widget Recent Post No.

«Κρεμάστρα» πλαισίων εναντίον κηρόσκορου: Φοβερή πατέντα για καταπολέμηση χωρίς φάρμακα

 


Μια έξυπνη πατέντα για καταπολέμηση του κηρόσκορου από τον έμπειρο μελισσοκόμο Κώστα Ελευθερίου. Η πατέντα έχει ως εξής: Βάζουμε τα πλαίσια να αερίζονται και δε μπορεί να αναπτυχθεί κηροσκόρος. Ως γνωστών τα αυγά του κηρόσκορου για να εκκολαφθούν χρειάζονται συγκεκριμένες συνθήκες όπως σκοτάδι υγρασία κλπ, έτσι ό μελισσοκόμος έφτιαξε αυτή τη κρεμάστρα όπου όλα τα πλαίσια αερίζονται υπερβολικάμε αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ανάπτυξη κηροσκόρου. Διαβάστε.
Πέρσι το φθινόπωρο , για να προστατέψω τις κηρήθρες μου από τον μπαμπέση κηρόσκορο (χωρίς την χρήση φαρμάκων) , τις κατέψυξα για μία – δύο ημέρες και μετά τις έβαλα σε πατώματα , τυλιγμένες ερμητικά με σελοφάν.

Την άνοιξη ο άμοιρος , όταν πήγα να πάρω πλαίσια , ανακάλυψα πως στο 20% των προστατευμένων πλαισίων μου έκανε τρελό πάρτι ο κηρόσκορος με παιδιά και εγγόνια . Κάποια μακακία θα έκανα .
Απογοητεύτηκα και τσαντίστηκα αλλά αποφάσισα πως εδώ έχουμε πια ανοίξει πόλεμο , εγώ κι αυτός . 
Σε ένα Τουρκικό blog ( πραγματικά λυπάμαι που δεν θυμάμαι πιο ) (help my if you can Ilhami Uyar ) είδα φωτογραφίες μιας κατασκευής , μάλλον αποθήκευσης κηρηθρών, που μου άρεσε και την αντέγραψα για να την δοκιμάσω.
Νατην λοιπόν



Κανονικά χωράει και άλλη μια σειρά κηρηθρών πιο πάνω .
Αυτό που μου άρεσε και ασχολήθηκα ήταν ότι θα μπορώ να έχω μεταξύ των κηρηθρών όσο κενό επιθυμώ έτσι ώστε μεταξύ τους να κυκλοφορά αέρας και φως πράγματα ανεπιθύμητα στον κηρόσκορο .



Η απόσταση καθ ύψος είναι τόση – όση χρειάζεται ώστε να μπει και να βγει το πλαίσιο από την κατασκευή με ασφάλεια . Το μήκος είναι 2,5 μέτρα και είναι φτιαγμένο από στραντζαριστό γαλβανιζε 38 Χ 38 mm


Επειδή το πάω και περά – δώθε , έβαλα και ρόδες.


Κάθε σειρά χωρά περίπου 50 πλαίσια , αυτό που βλέπετε δηλαδή χωρά 15 πατώματα।




Η κατασκευή είναι πειραματική , τα πλαίσια είναι στην θέση αυτή σχεδόν δύο μήνες και πάμε καλά . Το πρόβλημα που βλέπω είναι αυτό του χώρου εναπόθεσης της γιατί πρέπει να προστατεύονται οι κηρήθρες και από την σκόνη και τα τυχόν άλλα έντομα , έχω σκεφτεί μια κατασκευή σαν υπόστεγο ανοιχτό τριγύρω για το φως αλλά ταυτόχρονα κλειστό με διάφανο πλαστικό.

Επιμέλεια Κώστας Ελευθερίου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια