Widget Recent Post No.

Κόβοντας παραφυάδες δίπλα στα μελίσσια: Μέθοδος παλιού μελισσοκόμου για γρήγορη ανάπτυξη και μηδεν σμηνουργία!

 



Για τους αρχάριους που δεν μπορούν να κάνουν βασιλισσοτροφία και θέλουν να πολλαπλασιάσουν τα μελίσσια τους, θα αναφερθώ σε μία μέθοδο που την έκανε ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος με επιτυχία πολλά χρόνια. Όταν το μελίσσι μεγαλώσει,γίνει διώροφο σε μια άδεια κυψέλη τοποθετούμε τη βασίλισσα με 1 πλαίσιο σφραγισμένο γόνο και δυο πλαίσια με μέλισσες. Την κυψέλη αυτή τη μεταφέρουμε 10 μέτρα μακρυά.


Το ορφανό μελίσσι που έμεινε στη θέση του τροφοδοτείται για 6 μέρες. Κατασκευάζει Βασιλικά κελιά και σε 9 μέρες γίνεται αλλαγή θέσης δηλαδή το ορφανό πάει στη θέση της βασίλισσας και η βασίλισσα στη θέση του ορφανού. Πρέπει να συμπληρώσουμε με κηρήθρες το μελίσσι με τη βασίλισσα. Οι περισσότερες μέλισσες του ορφανού επιστρέφουν στη θέση τους όπου τώρα βρίσκεται το μελίσσι με τη βασίλισσα. Το μελίσσι αυτό σε 15 μέρες είναι έτοιμο για πάτωμα.

Το ορφανό μελίσσι που έχει πολλά Β.Κ δεν σμηνουργεί γιατί έχασε όλες τις μέλισσες που είχαν τη δυνατότητα να πετάξουν. Η πρώτη βασίλισσα που θα εκκολαφθεί από το ορφανό θα χαλάσει όλα τα υπόλοιπα Β.Κ. Για να μειώσουμε το ρίσκο της γονιμοποίησης μπορούμε να το χωρίσουμε στα δύο. Με τη μέθοδο αυτή δεν κάνουμε άριστες βασίλισσες αλλά είναι πολύ καλές και τριπλασιάζουμε τον αριθμό των μελισσιών μας έχοντας και τα παλιά μας μελίσσια παραγωγικά.Και ταυτόχρονα αποφεύγουμε και τη σμηνουργία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια