Widget Recent Post No.

Προβλήματα μετά απο χρήση ταινιών οξαλικού οξέος...

 


Μια ανάρτηση απο την Ορεινή Μέλισσα
Πολλοί μελισσοκόμοι μας ρωτούν ποιά είναι τα προβλήματα με τη χρήση ταινιών οξαλικού οξέος, και αν υπάρχουν. Σήμερα κάνουμε μια ανάρτηση καταγράφοντας προβλήματα απο εμπειρίες δικές μας αλλά και από άλλους επαγγελματίες μελισσοκόμους.
Μιλώντας χθές με επαγγελματία μελισσοκόμο, μου ανέφερε ότι έκανε εφαρμογή με ταινίες οξαλικού. Όπως μου είπε οτι υπάρχουν μερικά προβλήματα γενικά. (Τις ταινίες τις έφτιαξε μόνος του με οξαλικό οξύ και γλυκερίνη). Τα μελίσσια πήγαν στο μέρος της κηρήθρας που δεν υπήρχαν οι ταινίες, με αποτέλεσα να μην τις πατάνε σωστά. Και αυτό γινετε σε πολλά μελίσσια. Το αποτέλεσμα είναι πολλές φορές να μην γίνετε σωστά η θεραπεία, εφόσον το οξαλικό δρά με την επαφή.



Η προσωπική μου γνώμη
Εγώ προσωπικά δουλεύω έτοιμες ταινίες του εμπορίου, έχω δεί ότι στα σφιγμένα μελίσσια δεν γίνετε αυτό. Γενικά με τις ταινίες υπάρχει αυτό το πρόβλημα, εφόσον το μελίσσι δεν τις θέλει μέσα. Οπότε απομακρύνεται προς τα εκει που δεν είναι οι ταινίες. Ένα σφιγμένο μελίσσι με φελιζόλ, και πυκνό πλυθησμό, δεν έχει αυτό το πρόβλημα. Στις ταινίες που φτιάχνουμε μόνοι μας, επειδή δεν ειναι στραγγισμένες καλά πολλές φορές, έχουν μια τάση να δυσκολεύουν περισσότερο το μελίσσι.

Τριβουν τις ταινίες....
Τα μελίσσια που είναι δυνατά τρίβουν τις ταινίες, που σε ορισμένες φορές χρειάζεται να βάλουμε καινούργιες. Εγώ προσωπικά το να δώ να προσπαθούν να βγάλουν τις ταινίες, πιστεύω έχει και παραπάνω αποτέλεσμα, εφόσον οι μέλισσες ακουμπάνε περισσότερο τις ταινίες και δεν απομακρύνονται απο αυτές.



Η αποτελεσματικότητα των ταινιών φτάνει το 95% εφόσον οι ταινίες μείνουν εκεί για 40 ημέρες.

Αδύναμα μελίσσια, μπορούν να "αποτελειωθούν" με το οξαλικό οξύ;
Μην κάνετε για κανένα λόγω ενστάλλαξη με κάποιο οξύ σε τέτοια μελίσσια.
Οι ταινίες πιστεύω είναι αρκετά "ελαφριές" για το μελίσσι, όμως στη περίπτωση ενός αδύναμου μελισσιού με πολύ υψηλή προσβολή βαρρόα είτε νοζεμίαση, θα προτιμούσα μια εναλλακτική λύση.

Πλεονεκτήματα ταινιών οξαλικού οξέος....
Μιλώντας χθές με τον Παναγιώτη, καταλήξαμε ότι το πιο μεγάλο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα που σου δίνουν για θεραπεία ανάμεσα απο τους τρύγους, τότε που δεν θές καθόλου υπολλείματα στο μέλι. Ο παναγιώτης δεν έχει δουλέψει ακόμα τις έτοιμες ταινίες, τις φτιάνχει μόνος του. Εγώ επειδή έχω δουλέψει και τις έτοιμες μπορώ να πω ότι τα μειωνεκτήματα τους έγιναν παρελθόν.

Μια δική μου ιδέα, που θέλω να σας πω μέσα απο την Ορεινή Μέλισσα
Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος να επιτύχουμε 100% αποτελεσματικότητα είναι ο συνδιασμός και η επανάληψη μεθόδων. Πχ να βάλουμε ταινίες οξαλικού οξέος σε ξεγονιασμένα μελίσσια, και στη συνέχεια μετά απο 3 εβδομάδες να επαναλάβουμε με κάτι άλλο πχ με δραστική ουσία αμιτράζ ενστάλλαξη. Έτσι θα μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι μέχρι το καλοκαίρι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε τίποτα άλλο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια