Widget Recent Post No.

Πως κατεβάζω τον όροφο σε διόροφο μελίσσι

 


Μελισσοκόμος ρωτάει στην Ορεινή Μέλισσα
Καλημερα. Παιδια τα φωτα σας παρακαλω γιατι το μυαλο μου εχει γίνει κουρκουτι. Εχω ενα μελίσσι και η βασίλισσα γεναει στον οροφο. Εχει λοιπον πανω 5 γονους και 4 μελια. Κατω εχει 5 τελαρα γυρη γεματα, 3 μελια και 2 μισοχτιζμενα. Τη να κανω; Να κατεβασω τη βασίλισσα και τους γονους κατω και αν ναι, πως να το κανω? Ειμαι στη νοτια κρητη,ο καιρος εδω ειναι ακομα καλος και κουβαλανε καργα γυρη.Εχει 15 πλαισια πληθυσμο περιπου


Ο χειρισμός αυτός είναι πολύ εύκολος, και γίνετε απο όλους τους μελισσοκόμους αυτή την εποχή. Τώρα γίνετε και το σφίξιμο των μελισσιών, ακόμα και για τους μελισσοκόμους που βρίσκονται πιο Νότια. Καταρχήν να καταλάβουμε τι γίνετε στο μελίσσι που αναφέρει:
Έχουμε ένα διόροφο μελίσσι και...
Στον ΠΑΝΩ ΟΡΟΦΟ γεννάει η βασίλισσα και στα άκρα έχει τα μέλια.
Τον ΚΑΤΩ ΟΡΟΦΟ τον έχουν παρατήσει, και έχει μέλια -γύρες, και λίγες μέλισσες στο κάθε πλαίσιο, τις οποίες φυσικά και θα τινάξουμε!
Αυτό που έχεις να κάνεις είναι το εξής:
Παίρνεις ένα ένα τα πλαίσια στον ΚΑΤΩ ΟΡΟΦΟ, τα τινάζεις απο τις μέλισσες, και τα βάζεις κάπου αλλού να μην είναι εκτεθημένα. Μην προκύψει λεηλασία χωρίς να το θέλεις. Στη συνέχεια αφού αδειάσεις το κάτω μέρος, παίρνεις όσα πλαίσια έχει ο ΠΑΝΩ ΟΡΟΦΟΣ και τα τοποθετείς κάτω προσεκτικά - μη ζουλίξεις πολλές μέλισσες. Ουσιαστικά αντιστρέφεις τα πατώματα. Αν ο όροφος έχει αποσπόμενο πάτο, όλα αυτά δε χρειάζεται να γίνουν. Απλώς κάνεις αντιστροφή τα πατώματα.


Εναλλακτική λύση...
Αν έχουμε ίδια κυψέλη με ίδιο χρώμα, τη παίρνουμε και βάζουμε ένα ένα τα πλαίσια με το γόνο και τα μέλια. Στη συνέχεια τινάζουμε όλα τα υπόλοιπα πλαίσια απο τον ΚΑΤΩ ΟΡΟΦΟ και είμαστε κομπλέ.

Τώρα... Το μελίσσι που αναφέρει ο φίλος μας λέει ότι έχει 15 πλαίσια πλυθησμό. Στη πραγματικότητα όμως αν το σφίξουμε θα γίνει 10άρι. Αυτό το λέω με σιγουριά. Οπότε τινάζουμε όσα πλαίσια δεν έχουν μέλισσες, ακόμα και όσα έχουν λίγο πλυθησμό επάνω. Έτσι θα εξασφαλίσουμε τις τέλειες συνθήκες για ανάπτυξη και ξεχειμώνιασμα. Να μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε και πόσο σημαντικό είναι να έχουν καλή μόνωση τα μελίσσια, δηλαδή το κηρόπανο και το φελιζόλ στο πλάι.

Αυτή τη περίοδο δύσκολα υπάρχει μελίσσι πάνω απο 10 πλαίσια πλυθησμό. Για να λέμε την αλήθεια τα περισσότερα μελίσσια είναι 5 πλαίσια περίπου, και το χειμώνα θα μειωθούν και άλλο...

Ο λόγος που η βασίλισσα που γεννάει στον ΠΑΝΩ ΟΡΟΦΟ είναι επειδή ψάχνει ζέστη. Το καπάκι της κυψέλης ακτινοβολεί θερμότητα κάθε μέρα με τον ήλιο, και η βασίλισσα, ειδικά στα μεγάλα μελίσσια τρελαίνεται να γεννά  εκεί. Αυτά είχαμε να πούμε γι αυτό το χειρισμό... Νομίζω είναι απαραίτητος, για να κρατήσουμε ζεστά τα μελίσσια!

Στο μελίσσι αυτό βλέπουμε ότι έχει αρκετούς και καλούς γόνους μέσα. Οπωσδήποτε κατεβάζουμε τον όροφο και σφίγγουμε το μελίσσι να γίνει ένα καλό σφιχτό δεκάρι. Μελίσσι με 4-5 γόνους υποστηρίζει περίπου 8 -10 πλαίσια πλυθησμό. Αν τώρα ένα μελίσσι τέτοια εποχή έχει κάνει 8 γόνους και μεγάλη σε έκταση, είναι αδύνατο, αλλά αν μια στο εκατομμύριο συμβεί, αφήνουμε το πάτωμα ως έχει και σφίγγουμε όπως μπορούμε

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια