Widget Recent Post No.

Παραφυάδες μέχρι Νοέμβριο; Πως και Πότε κόβουμε; Το μεγάλο λάθος

 




Μίλησα με μελισσοκόμο ο οποίος αυτή τη στιγμή σε πολύ Νότια Περιοχή κατάφερε 20άρια μελίσσια, και είχε ταυτόχρονα καλή θερμοκρασία. Πολλοί γόνου 6-7 σίγουρα ανα μελίσσι, και μπήκαν πατώματα. Σε μια τέτοια περίπτωση στο ρείκι - κουμαριά, μπορεί κάποιος να κόψει παραφυάδες.


Παραφυάδες φθινοπώρου
Δυστυχώς είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν κυρίως οι ΝΕΟΙ μελισσοκόμοι!
Μιλώντας με πολλούς μελισσοκόμους καθημερινά, παίρνω την αφορμή να γράψω γι αυτό το τόσο σοβαρό θέμα, και να πω τα πιο σοβαρά λάθη, αλλά και το πως μπορεί να κόψει κανείς παραφυάδες...

Ένας νέος μελισσοκόμος σκέφτεται το εξής; Γιατί να μπω με 10 μελίσσια, και όχι με 20 στο χειμώνα. Έτσι μπαίνουν στη παγίδα και κόβουν τα 10άρια μελίσσια σε 5άρια, ακόμα και 3άρια. Οι απώλειες ε αυτά τα κοψίματα είναι τραγικές... Ο κίνδυνος υπάρχει να χαθούν άνω του 50% των μελισσιών μέσα στο χειμώνα.

Οι πολύ όμορφες φωτογραφίες είναι απο τον φίλο μας τον Δημήτρη απο τη Λάρισα. Εδώ βλέπουμε ένα μελίσσι που μπαίνει σε ρυθμούς ξεχειμωνιάσματος, με μέτριους γόνους και πολλές προμήθειες.



Κατά τη γνώμη μου ένας νέος μελισσοκόμος να μην πειράξει τα μελίσσια, και να τα αφήσει να ξεχειμωνιάσουν μεγάλα, για σίγουρη επιτυχία.

Ανάλογα και τη περιοχή, να κοπόύν μελίσσια τα οποία να είναι πάνω 13-14 πλαίσια σε πλυθησμό, και έχουν καλούς γεμάτους 4-5 γόνους. Πχ στα ρείκια το φθινόπωρο ειναι μια καλή περίπτωση αν πάνε καλά. Δεν πρέπει να επιχειρήσει κάποιος να κόψει τα μελίσσια, αν είναι μικρότερα. και είναι πολλοί οι λόγοι...



1. Η δύναμη που έχει το 10άρι μελίσσι το χειμώνα
Είναι τεράστια η διαφορά να ξεχειμωνιάσουμε ένα 10άρι δυνατό μελίσσι, το οποίο θα παραμείνει δυνατό έως την Άνοιξη. Είναι πολύ αποδοτικό, εφόσον την Άνοιξη θα πάει σφαίρα, και θα μπορούμε να κόβουμε απο 1 παραφυάδα κάθε 2 εβδομάδες. Και μπορούμε να φτιάξουμε αρκετά μελίσσια απο αυτό. Ενώ αν το κόψουμε σε 5άρια, αυτά θα ξεχειμωνιάσουν 3αρια 4άρια στη καλύτερη περίπτωση. Και για να μεγαλώσουν να γίνουν 10άρια στη πρώιμη άνοιξη θα αργήσουν πολύ. Η εμπειρία δείχνει οτι φτιάχνουμε πολύ περισσότερες παραφυάδες μπαίνοντας νωρίς την Άνοιξη με δυνατότερα μελίσσια.

2. Διπλοί χειρισμοί, διπλά μελίσσια, διπλά έξοδα
Θέλει κάποιος να ξεχειμωνιάσει διπλά μελίσσια. Όμως το συνηθέστερο ειναι τα μελίσσια αυτά να καταναλώσουν και περισσότερο τροφή. Πχ ένα 10άρι μελίσσι καταναλώνει σχεδόν τη μισή τροφή, απο ότι 2 5άρια μαζί. Συνεπώς συμφέρει, και αυτό για τη τσέπη του μελισσοκόμου είναι σημαντικό.



3. Αδύναμα μελίσσια την Άνοιξη
Το χειρότερο είναι να προσπαθούμε να αναστήσουμε "άδειες κυψέλες" την πρώιμη Άνοιξη. Τα μελίσσια που κόβουμε μικρά το φθινόπωρο, μένουν ακόμα πιο μικρά το χειμώνα, αν και συνήθως (οταν δεν γινονται καλοί χειρισμοί, να υπάρχει μπόλικος γόνος όταν κόβονται) τα μελισσάκια αυτά πεθαίνουν.

4. Περισσότερος κόπος
Επιθεωρούμε περισσότερα μελίσσια, ταίζουμε περισσότερα μελίσσια. Ενώ μπορούμε απλά να αφήσουμε δυνατά μελίσσια το φθινόπωρο, και την Άνοιξη να κόψουμε παραφυάδες έχοντας πάλι τον ίδιο αριθμό μελισσιών.



5. Όταν δεν κόβουμε παραφυάδες αργά το φθινόπωρο, μείώνουμε το κίνδυνο να χάσουμε πολλά απο αυτά τα μελίσσια το χειμώνα
Δυστυχώς οι νέοι μελισσοκόμοι δεν είναι γνώστες της περιοχής. Οπότε κόβουν τις παραφυάδες τους, νομίζοντας πως έτσι θα γίνουν μεγαλύτεροι μελισσοκόμοι, και στο τέλος χάνουν τα μελίσσια τους. Δυστυχώς υπάρχουν τόσοι πολλοί μελισσοκόμοι, που τελείωσαν με αυτό το τρόπο την μελισσοκομία...

Οπότε για τους νέους μελισσοκόμους, ότι κόψατε κόψατε. Και πάντα το φθινόπωρο απο πολύ δυνατά μελίσσια 15αρια με τρελούς γόνους. Η περίοδος να μην είναι μετά τον Οκτώμρβιο μέχρι Αρχές Νοέμβριο για τις πολύ Νότιες περιοχές.

Ο χειμώνας θα πρέπει να βρίσκει τα μελίσσια με πυκνό πλυθησμό σε 5 πλαίσια, και όχι λιγότερο. Η διαφορά στο ξεχειμώνιασμα ειναι μεγάλη...



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια