Widget Recent Post No.

5 χειρισμοί ξεχειμωνιάσματος που πρέπει να κάνουν όλοι οι μελισσοκόμοι πριν έρθει το κρύο!

 


Σήμερα έχουμε 5 βασικούς χειρισμούς για το ξεχειμώνιασμα των μελισσιών, και να προετοιμάσουμε σωστά τα μελίσσια μας πρίν έρθει ο Χειμώνας και το κρύο. Σήμερα δεν έχουμε να πούμε κάτι δύσκολο, απλώς θα μοιραστούμε πιο απλούς χειρισμούς, που εφαρμόζουμε σε όλα τα μελίσσια με μερικούς από αυτούς να μην χρειάζονται καν να ανοίξουμε τις κυψέλες. Υπάρχουν πολλοί χειρισμοί, που εφαρμόζουμε εξωτερικά στις κυψέλες μας, είναι τόσο απλοί και εύκολοι που ο καθένας μπορεί να τους κάνει. Ωστόσο υπάρχουν και μερικοί άλλοι που χρειάζεται μια λεπτομερή επιθεώρηση, και πράττουμε ανάλογα με το μελίσσι, όπως για παράδειγμα το σφίξιμο του μελισσιού. Πάμε λοιπόν να δούμε μερικούς απο τους πιο απλούς χειρισμούς:

1ος χειρισμός
Από το φθινόπωρο πριν έρθει το κρύο και οι βροχές, πρέπει να γυρίσουμε όλες τις κυψέλες με μια ελαφριά κλίση προς τα εμπρός. Δηλαδή για να καταλάβετε τι θέλω να πω, παίρνουμε κάθε κυψέλη χωριστά, και στο πίσω μέρος βάζουμε μια μεγάλη πέτρα, έτσι ώστε οι κυψέλες να σηκωθούν ελαφριά στο το πίσω μέρος, και να δημιουργείτε κλίση για να μην κρατάνε νερό. Τοποθετώντας με μεγάλη κλίση τις κυψέλες μας πετυχαίνουμε πολύ καλό αποτέλεσμα με τις βροχές, διότι το νερό που μπαίνει φεύγει κατευθείαν. Θυμάμαι μια χρονιά που δεν είχα γυρήσει τις κυψέλες μου, και με μια δυνατή βροχή μερικές κυψέλες έκαναν λιμνούλα μέσα. Οπότε μην ξεχνάτε ποτέ αυτό το βασικό χειρισμό, διότι η υγρασία και το νερό είναι η μητέρα όλων των ασθενειών.

Στις φωτογραφίες που σας δείχνω παρακάτω, είναι μερικές κυψέλες που είναι γυρησμένες αποτελεσματικά προς τα εμπρός, χρησιμοποιώντας μια απλή πέτρα. Όποιος θέλει ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα μπορεί με 4 πέτρες να σηκώσει τη κυψέλη ακόμα πιο ψηλά, για να μην ακουμπά καθόλου στο έδαφος. Ωστόσο στους χειρισμούς ξεχειμωνιάσματος σήμερα, η μια πέτρα για να φτιάξουμε τη κλίση μας, είναι η τελείως απαραίτηρη. Δείτε το τρόπο...





2ος χειρισμός
Κλείνουμε με ταινία τους δύο απο τους 4 αεραγωγούς της κυψέλης και προτιμούμε αυτούς που είναι στη πίσω πλευρά. Οι κυψέλες μας είναι τοποθετημένες Νοτιοανατολικά, οπότε τις παίρνει ο πρωινός ήλιος που είναι πολύ σημαντικός. Σχετικά με τους αεραγωγούς, τους δύο πρέπει οπωσδήποτε να τους αφήσουμε ανοιχτούς για να μη δημιουργηθούν προβλήματα με υγρασία. Δεν το θέλουμε σε καμία περίπτωση. Τέλος πάνω σε αυτό να τονίσω ότι όσοι μελισσοκόμοι κλείνουν αεροστεγώς τα μελίσσια στο πάνω μέρος, πρέπει η κυψέλη να έχει ανοιχτό πάτο στο κάτω μέρος, απαραίτητα.

3ος χειρισμός
Αλλάζουμε τις πόρτες από όλα τα μελίσσια, και τοποθετούμε μικρότερες, πιο στενές, πιο "ζεστές". Θέλουμε να περιορίσουμε σε μεγάλο ποσοστό τους αέριδες και τα ρεύματα που μπαίνουν απο την είσοδο όπως επίσης και τους εχθρούς πχ σφήκες σαλιγκάρια ποντίκια και ότι άλλο πάει το μυαλό. Το μελίσσι το χειμώνα δεν χρησιμοποιεί την είσοδο, οπότε την περιορίζουμε όσο πιο πολύ μπορούμε. Οι ξύλινες είσοδοι που δίνονται πακέτο με τις ξύλινες φαίνονται να είναι ιδανικές πάνω σε αυτό. Γενικά με όποιο τρόπο προσπαθούμε να περιορίσουμε το άνοιγμα στην είσοδο. Είναι βασικός χειρισμός για το χειμώνα.




4ος χειρισμός
Τοποθετούμε κηρόπανα σε όλες τις κυψέλες, μηδενός εξαιρουμένου. Τα μικρά και αδύνατα μελίσσια πρέπει να τα περιποιηθούμε ακόμα παραπάνω και αν χρειάζεται να βάλουμε διπλό κηρόπανο σαν σάντουιτσ το ένα πάνω απο το άλλο. Επίσης μια καλή εναλλακτική λύση είναι οι τροφοδότες οροφής που φαίνεται να εμποδίζουν σημαντικά την διέλευση αέριδων. Ωστόσο το κηρόπανο βλέπω απο προσωπική πείρα να είναι πιο αποτελεσματικό.

5ος χειρισμός 
Σφίγγουμε τα μελίσσια και βγάζουμε τα περιττά πλαίσια. Στο τέλος των πλαισίων βάζουμε και ένα κομμάτι φελιζόλ για να μην παίρνει αέρα το μελίσσι. Για το σφίξιμο των μελισσιών θα κάνουμε ξεχωριστή ανάρτηση για να μάθετε με πολλές λεπτομέρειες το σωστό τρόπο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια