Widget Recent Post No.

Πόσο μέλι τρώει ένα μελίσσι το χειμώνα;

 


ΧΕΙΡΙΣΜΟΊ -ΑΠΟΘΈΜΑΤΑ ΤΡΟΦΏΝ ΓΙΑ ΚΑΛΌ ΞΕΧΕΙΜΏΝΙΑΣΜΑ.

🐝10-18 κιλά μέλι χρειάζεται να έχει κατά μέσο όρο ένα μελίσσι ,για να ξεχειμωνιάσει χωρίς προβλήματα.Όπως αναφέρει ο Θρασυβούλου στο βιβλίο του. Βάσει της έρευνας που έχει κάνει σε Έλληνες μελισσοκόμους . ( 1 πλαίσιο έχει 2-3 κιλά μέλι ). Στην Ελλάδα λόγω ότι οι μέλισσες συλλέγουν καθόλη τη διάρκεια του έτους, η ποσότητα αυτή συνήθως ειναι αρκετά μικρότερη.


🐝2-3 πλαίσια γύρη .
Το μεγαλύτερο μέρος των τροφών καταναλώνεται από το μελίσσι,νωρίς την άνοιξη. Γιατί τότε ξεκινάνε πιο εντατικά οι γέννες των βασιλισσών.



ΔΙΆΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΛΑΙΣΊΩΝ
Στο κέντρο της γονοφωλιάς κηρήθρες με γόνο ή όπου έχει εκκολαφθεί γόνος. Από τον τελευταίο τρύγο αποσύρουμε :
🐝τις παλιές ακατάλληλες για λιώσιμο.
🐝Τις άσπρες στην αποθήκη για να χρησιμοποιηθούν την Άνοιξη.
🐝Τις σκούρες, Καλές κηρήθρες στα Μελίσσια.
Δεν αφήνουμε στο μελίσσι ,και ιδιαίτερα στο κέντρο ,μέλι που καλύπτει όλη την κηρήθρα για λειτουργεί σαν διάφραγμα.
🐝Ανοιχτά μέλια δεν θεωρούνται αποθέματα.
🐝Η μελισσόσφαιρα είναι συνεχής όταν τα κενά μέρη της κηρήθρας και όλων των κηρηθρών της γονοφωλιάς βρίσκονται στο ίδιο σημείο.
Οι ακριανές κηρήθρες της μελισσόσφαιρας ,μπορούν να είναι ολόκληρες με σφραγισμένο μέλι.



ΧΕΙΡΙΣΜΟΊ ΓΙΑ ΈΝΑ ΣΩΣΤΌ ΞΕΧΕΙΜΏΝΙΑΣΜΑ. - ΠΛΗΘΥΣΜΌΣ
🐝Οι χειμωνιάτικες μέλισσες είναι μακροβιότερες από τις κανονικές. Ζούνε περίπου 4 μήνες σε αντίθεση με τις 30-60 ημέρες των καλοκαιρινών.
Αυτό οφείλετε στον πλούσιο βασιλικό πολτό που τρώνε. Ανάλογα με την ποσότητα που ταίζονται, τόσο περισσότερο θα ζήσουν. Η παραγωγή χειμερινών μελισσών, εξαρτάται εξολοκλήρου απο την επάρκεια σε παραμάνες μέλισσες, την ανθοφορία, και το λιπόσωμα που θα σχηματίσουν στο βρεφικό τους στάδιο αλλά έως και λίγες μέρες αφότου γεννηθούν.

Εφόσον υπάρχουν νεαρές μέλισσες, οι υποφαριγγικοί τους αδένες αναπτύσσονται όταν αυτές τρέφονται με πλούσια γύρη και νέκταρ. Έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση γύρης απο μια παραμάνα μέλισσα χωνεύεται εύκολα, και αυτό δεν μπορεί το ίδιο εύκολα όταν γίνει συλλέκτρια. Στα πρώτα της στάδια αναπτύσει λιπόσωμα και μπορεί να γίνει παραγωγική σε βασιλικό πολτό, έτσι ώστε να ταίζει το γόνο, τις άλλες συλλέκτριες και τη βασίλισσα.

Συνεπώς για τη παραγωγή των τέλειων χειμερινών μελισσών, χρειαζόμαστε μια πλούσια ανθοφορία, και υγιή μελίσσια, ικανά να δημιουργήσουν στρατούς απο χειμωνιάτικες μέλισσες, οι οποίες θα μας εξασφαλίσουν μηδενικές απώλειες ως την Άνοιξη, που θα ξεκινήσει το "πάρτυ"...

🐝Ο σχηματισμός της χειμωνιάτικης σφαίρας απαιτεί τουλάχιστον 4-5 πλαίσια πληθυσμού στην περίοδο σχηματισμού της σφαίρας. Μικρότερα Μελίσσια είτε τα συνενώνουμε είτε τα περιορίζουμε σε χώρο και φροντίζουμε αναλογικά για μεγαλύτερα αποθέματα τροφών.
 Εγώ έχω έτοιμα κομμάτια φιλεζολ. Είναι πολύ πρακτικά. Περιορίζω τα μικρά μού μελισισια έτσι. Η διαφορά είναι εμφανής. Όλα μου τα μελισσάκια, ακόμα κ τα μικρά, βγαίνουν μια χαρά ,χωρίς απώλειες....

🐝Επειδή η σύνδεση του χειμωνιάτικου με τον νέο ανοιξιάτικο πληθυσμό γίνεται με ευνοϊκές συνθήκες το Φεβρουάριο -Μάρτιο, τα Μελίσσια πρέπει να έχουν εκθρέψει γόνο τον Οκτώβριο -Νοέμβριο. Μέλισσες που γεννήθηκαν τον Αύγουστο -Σεπτέμβριο δύσκολα επιζούν μετά τα Χριστούγεννα έστω και αν δεν δούλεψαν εντατικά. Το φθινόπωρο. (Πεύκο, ρείκια ).
Ο ρόλος του λιπώδους ιστού (μόνο στις χειμωνιάτικες μέλισσες )είναι σημαντικός στο ξεκίνημα του γόνου νωρίς τον χειμώνα (μέσα στον Ιανουάριο έστω και με συνθήκες αποκλεισμού των μελισσών ).
Επίσης μέλισσες που ταλαιπορήθηκαν απο βαρρόα νοζεμίαση, δεν ζούν...

Ή προσθηκη φελιζόλ βοηθάει σημαντικά στην εξοινομηση τροφών, και να μην έχουμε απώλειες σε πλυθησμούς μέχρι την Άνοιξη. Παρακάτω βλέπουμε τα μελισσάκια του φίλου μας Πασχάλη, ο οποίος έβαλε φελιζόλ, αλλά και το γνωστό φοάμ του Μόσχου Ντιώνια.....






Τώρα το χειμώνα τα μελίσσια δυσκολεύονται να θερμάνουν το χώρο που διαχειμάζουν .Όσο μεγαλύτερος είναι αυτός τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται για να θερμανθεί. Όλοι το γνωρίζουμε αυτό από τα σπίτια μας. Για το μελίσσι συγκεκριμένα σημαίνει περισσότερη κατανάλωση τροφής και πολλές μέλισσες για να παράγουν θερμότητα.

Δύο πράγματα πρέπει Συνεπώς να προσέξουμε εμείς οι μελισσοκόμοι για το θέμα αυτό. Τα μελίσσια που πάνε για ξεχειμώνιασμα να είναι όσο το δυνατόν πιο δυνατά και ο χώρος να είναι περιορισμένος. Οι παλαιότεροι μελισσοκόμοι, επειδή σίγουρα 《Έπαθαν》 ,το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά και συμμαζεύουν τα μελίσσια τους, οι νέοι όμως που δεν Έπαθαν ακόμη ,έχουν την τάση ,να αφήσουν στα Μελίσσια πολλές κηρήθρες πιστεύοντας ότι έτσι είναι καλύτερα .Και κάνουν βέβαια μεγάλο λάθος .Για να μην πάθουν λοιπόν τονίζουμε: Μαζέψτε τα μελίσσια όσο μπορείτε πιο πολύ ,ασφυκτικά θα λέγαμε , ώστε να βγάλουν καλύτερα το χειμώνα . Για να γίνει καλά η όλη διαδικασία ,κάντε το παραπάνω , Αφού συμμαζέψετε το μελίσσι σας όπως εσείς κρίνετε σωστά, αφαιρέστε ακόμη μία κηρήθρα και τότε θα είναι όπως πρέπει .Να μην ξεχνάτε βέβαια το κηρόπανο....

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια