Widget Recent Post No.

Πτυχιούχος έγινε μελισσοκόμος, και έφτιαξε 630 μελίσσια...

Ο Σάκης Παπαδόπουλος εξέλιξε με την Beekeeper Family την οικογενειακή παράδοση στο μέλι, κατακτώντας τις ξένες αγορές, από τη Γαλλία μέχρι τη Σουηδία

Οι μέλισσες τον μαγεύουν. Η πειθαρχία, η εργατικότητά τους, αλλά την ίδια στιγμή η αυτονομία και η ανεξαρτησία τους του έχουν διδάξει πολλά για τη ζωή. Μάλιστα, η ενασχόληση του μαζί τους έχει δώσει χαρά στην καθημερινότητά του, αφού του επιτρέπει την επαφή με τη φύση, αλλά και τη συμμετοχή σε ένα μικρό θαύμα, το οποίο θέλει να αναδεικνύει. Ο 38χρονος μελισσοκόμος Σάκης Παπαδόπουλος, που φοίτησε δύο φορές στη Γεωπονική, στην προσπάθειά του να αποκτήσει μια σφαιρική άποψη για τη μελισσοκομία, δημιούργησε πριν από μια τετραετία στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης την Beekeeper Family, συνεχίζοντας την μελισσοκομική παράδοση του πατέρα του, στην οποία όμως έδωσε ταυτότητα και το δικό της επώνυμο μέλι. Μάλιστα, το μέλι αυτό βρίσκεται ήδη στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Φιλανδία και την Ελβετία, ενώ σχεδιάζει και νέες εξορμήσεις σε Αυστρία, Ολλανδία και Αγγλία, αλλά και ΗΠΑ. Άλλωστε, το γεγονός ότι τις επόμενες ημέρες αποκτά την πιστοποίηση του βιολογικού, ανοίγει καινούριες αγορές μπροστά.


Με 630 μελίσσια που ταξιδεύουν από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική μέχρι την Αριδαία, τη Σκύδρα, την Καστοριά και τη Θάσο και εγκαθίστανται σε όσο το δυνατό πιο παρθένα μέρη, με μια βιοποικιλότητα που αποτυπώνεται στην ποιότητα του προϊόντος, η Beekeeper Family παράγει ετησίως περί τους 8 τόνους μελιού. Μάλιστα, την επόμενη διετία σχεδιάζει ένα νέο, σύγχρονο συσκευαστήριο στο Καλοχώρι, που θα δώσει και νέες δυνατότητες στην παραγωγική διαδικασία. Η Beekeeper Family διαθέτει σήμερα πέντε κωδικούς μελιού, μέλι παλιουριού, δάσους, πεύκου, ανθέων κωνοφόρων και πολυκόμπου. Πέρα δε από τις ξένες αγορές, έχει παρουσία σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και νησιά.  

Ένας πτυχιούχος μελισσοκόμος

Ο Σάκης Παπαδόπουλος μεγάλωσε ανάμεσα στις μέλισσες, αφού  ο πατέρας του ήταν μελισσοκόμος από το 1985, έδινε όμως το μέλι του στον συνεταιρισμό Σίθων. Η γιορτή του τρύγου, η επαφή με τη φύση, η γεύση του μελιού και η γύρη πρωταγωνιστούσαν στην παιδική του ηλικία και άφηναν το δικό τους αποτύπωμα, το οποίο θα γινόταν στη συνέχεια και το εφαλτήριο για τον Σάκη Παπαδόπουλο να συνεχίσει τη μελισσοκομική παράδοση της οικογένειάς του.



Έτσι σπούδασε γεωπόνος στο ΑΠΘ με ειδίκευση στον τομέα των μεγάλων φυτών καλλιέργειας και της οικολογίας και λίγα χρόνια αργότερα, συνειδητοποιώντας την ανάγκη να κάνει το επόμενο βήμα στο μέλι, επέστρεψε στα ακαδημαϊκά έδρανα της Γεωπονικής για να σπουδάσει αυτή τη φορά τεχνολογία τροφίμων. Με δύο πτυχία στο χέρι και δύο πτυχιακές που αφορούσαν την μελισσοκομία, ο Σάκης Παπαδόπουλος ξεκίνησε το ταξίδι του στον κόσμο των μελισσών. Έτσι το 2016 έκανε το δικό του επιχειρηματικό βήμα, δημιουργώντας την Beekeeper Family, στο λογότυπο της οποίας περιλαμβάνονται δύο μικρές κυψέλες, που δείχνουν ακριβώς τις δύο γενιές μελισσοκομίας στην επιχείρηση. Μάλιστα, ο Σάκης Παπαδόπουλος, στήνοντας την εταιρική ταυτότητα της Beekeeper, γνώρισε και τη μετέπειτα σύζυγό του, Άννη, η οποία επιμελήθηκε το branding της νέας προσπάθειας και είναι πλέον υπεύθυνη για την προβολή της.

«Αυτό που με μάγεψε από την πρώτη στιγμή στη μελισσοκομία ήταν η διαφορετικότητα του προϊόντος κάθε χρονιά και πόσο επηρεάζεται το μέλι από τις εκάστοτε συνθήκες στη φύση. Αγάπησα την κοινωνία των μελισσών και έμαθα να σέβομαι τον τρόπο ζωής τους. Γι’ αυτό άλλωστε θέλησα να ασχοληθώ με το μέλι» λέει στη Voria.gr ο Σάκης Παπαδόπουλος, που απολαμβάνει την ελευθερία κινήσεων που του δίνει το επάγγελμά του, αλλά και τη δυνατότητα να βρίσκεται διαρκώς σε εξωτερικό χώρο. Ούτε στιγμή δεν έχει σταματήσει να μαθαίνει νέα πράγματα για το μέλι. Μάλιστα, έχει διδάξει για ένα διάστημα στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή μελισσοκομία, μεταλαμπαδεύοντας τη γνώση του σε νέους και παλιούς μελισσοκόμους, ενώ ενημερώνεται συνεχώς για κάθε νέα τάση και εξέλιξη γύρω από αυτή.

Πηγή
https://www.voria.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια