Διασχίζουμε τη πιο κρίσιμη εποχή του φθινοπώρου, και τώρα κρίνετε απαραίτητο να μιλήσουμε για τις μελισσοτροφές. Όπως θα γνωρίζετε είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Το τι θα ταΐσουμε τα μελίσσια μας θα καθορίσει την ποιότητα των μελισσιών που θα φτιάξουμε για την επόμενη χρονιά. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές τροφές. Μερικά ονόματα που ακούμε πολύ συχνά είναι, βανίλια, ζαχαροζύμαρο, ιμβερτοποιημενη τροφή, γυρεόπιτα, τροφή ψυχρής ζύμωσης κλπ. Επειδή πολλοί μελισσοκόμοι αναρωτιούνται τι να επιλέξουν θα δώσουμε σήμερα μερικές συμβουλές. Μερικά μυστικά για το πως επιλέγουμε τις πιο ποιοτικές τροφές, και να μη δημιουργηθούν προβλήματα.
1η συμβουλή - Αποφεύγουμε τροφές με μέλι και γύρη
Αποφύγετε όσο μπορείτε τροφές που περιέχουν μέλι ή γύρη οποιασδήποτε προέλευσης. Αυτή τη συμβουλή σας τη δίνω εγώ σα μελισσοκόμος διότι ελλοχεύουν οι κίνδυνοι των ασθενειών. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Αγοράζουμε τροφή απο ένα επαγγελματία μελισσοκόμο που τη φτιάχνει μόνος του και ρίχνει και μέλι μέσα. Ο ίδιος ο μελισσοκόμος είναι σίγουρος οτι η τροφή που παράγει είναι άριστη επειδή περιέχει μέλι, όμως το μέλι περιέχει και ασθένειες μέσα! Πολλές απο αυτές τις ασθένειες μάλιστα, δε πεθαίνουν ούτε όταν το μέλι φτάσει σε συνθήκες βρασμού. Αν λοιπόν ταίσουμε μια μολυσμένη τροφή τα μελίσσια μας, φανταστείτε τις συνέπειες που θα έχει αυτό στα μελίσσια. Θα τα κολλήσουμε με αρρώστιες που μετά ίσως χρειαστεί να κάψουμε και τις κυψέλες προκειμένου να απαλλαχτούμε.
φωτό αρχείου |
Ο ίδιος κίνδυνος ισχύει και για τις εταιρίες που παράγουν τροφές με μέλι και γύρη. Στη πραγματικότητα οι μεγάλες εταιρίες πραγματοποιούν ελέγχους στα προιόντα που βάζουν μέσα στη τροφή. Απο όσο γνωρίζω, γίνετε έλεγχος κυρίως για νοζεμίαση, αλλά και για σηψηγονίες όπως και διάφορα κατάλοιπα απο φάρμακα. Η γνώμη μου όμως είναι να αποφεύγετε τέτοιου είδους τροφές. Επιλέξτε τροφές χωρίς παράγωγα του μελισσιού, για να έχετε 100% σιγουριά ότι τίποτα κακό δεν πρόκειται να συμβεί στα μελίσσια.
2η συμβουλή - Επιλέξτε ιμβερτοποιημένες τροφές
Επιλέγουμε τροφές που να πλησιάζουν όσο είναι δυνατό τη σύνθεση του μελιού. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε ταίζοντας ιμβερτοποιημένες τροφές, των οποιών η σύνθεση να περιέχει φρουκτόζη, γλυκόζη και απλοποιημένα ζάχαρα, αντί για σουκρόζη που περιέχει μια απλή τροφή. Πολλοί ερευνητές τονίζουν να προσέχουμε πολύ τι ιμβερτοποιημένες τροφές αγοράζουμε, διότι αν έχουν παραχθεί με θερμότητα ελλοχεύει και ο κίνδυνος ύπαρξης μιας τοξικής ουσίας που ονομάζεται hmf. Η καλύτερη και σίγουρη επιλογή είναι να επιλέγουμε ιμβερτοποιημένες τροφές ψυχρής ζύμωσης, δηλαδή το ζυμάρι να έχει παραχθεί χωρίς χρήση θερμότητας. Η hmf παράγεται μόνο όταν το ζυμάρι ζεσταθεί σε πολύ υψηλούς βαθμούς.
3η συμβουλή - Επιλέξτε μαλακές τροφές
Τωρα που κρυώνει σιγά σιγά ο καιρός οι μέλισσες χρειάζονται μαλακή τροφή για να την πάρουν γρήγορα. Δεν αναφερόμαστε στις σκληρές τροφές που όταν προστεθούν στα μελίσσια μαλακώνουν απο τη θερμότητα, αλλά αυτές που δεν μαλακώνουν ποτέ. Κυκλοφορούν στο εμπόριο βανίλιες που είναι σκληρές και πετρώνουν γρήγορα. Αν για κάποιο λόγο βάλετε κάποια σκληρή τροφή στα μελίσσια, και δείτε ότι σε 10 μέρες δε τη τρώνε, σημαίνει ότι πέσατε σε κακή παρτίδα τροφής, η η εταιρία που την αγοράσατε παράγει κακής ποιότητας τροφή. Πρέπει αμέσως να βάλετε κάποια πολύ μαλακή. Το μελίσσι που πεινάει πολλές φορές δε μπορεί να καταναλώσει μια κακής ποιότητας τροφή.
Είμαι σίγουρος ότι θέλετε να σας προτείνω κάποιες τροφές για να αγοράσετε. Εγώ έχοντας σχεδόν δοκιμάσει όλες τις τροφές του εμπορίου, δεν είχα ποτέ ιδιαίτερο πρόβλημα με κάποια για να μη σας την προτείνω. Σε γενικές γραμμές λοιπόν δεν έχετε παρα να δοκιμάσετε μόνοι σας, τι καταναλώνουν καλύτερα τα μελίσσια σας, διότι σε κάθε περιοχή υπάρχουν και διαφορετικές τροφές. Πάντως να ξέρετε ότι καμία τροφή δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική διατροφή του μελισσιού. Και ότι όλα αυτά με τις τροφές έρχονται δευτερέβοντα. Πρώτα εξασφαλίζουμε και μια καλή ανθοφορία πριν τον ερχομό του χειμώνα!
1 Σχόλια
Χαίρετε. Είμαι καταναλωτικά μελιού και αποτελεί βασική τροφή για το πρωινό μου. Προμηθευομαι μέλι από παραγωγούς της περιοχής μου. Η ερωτηση μου είναι η εξης:πως μπορώ να καταλάβω αν το μέλι μου είναι ακατέργαστο ή το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμενο? Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!