Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα στα μελίσσια μας! Σκοπός, να αποδείξουμε τη χρησιμότητα της εισόδου στα μελίσσια, και πόσο μεγάλη πρέπει να είναι αυτή. Δηλαδή πόσο κενό χρειάζονται οι μέλισσες για να μπαινοβγαίνουν όπως τους αρέσει. Ο μόνος τρόπος για να το καταφέρουμε αυτό, ήταν να προσομοιώσουμε την είσοδο του μελισσιού όπως είναι στη φύση, και να το αφήσουμε να πράξει, κατα βούληση στη νέα του είσοδο!
Βάλαμε σε 2 μελίσσια μας λοιπόν μια ειδική κυψέλη η οποία είχε είσοδο και στο κάτω μέρος, αλλά και στο καπάκι. Η διαφορά ήταν στο καπάκι, το οποίο σχεδιάστηκε χωρίς την ειδική σίτα. Στην ουσία το καπάκι είχε 4 διαφορετικές εισόδους, και το μελίσσι θα επέλεγε ποια θα χρησιμοποιήσει απο όλες. Το αποτέλεσμα ήταν απίστευτο. Οι μέλισσες λάτρευαν την είσοδο στο καπάκι, και συγκεκριμένα αυτή που βρισκόταν το περισσότερο σμήνος. Την είσοδο στο κάτω μέρος τη χρησιμοποιούσαν κατά πολύ λιγότερο. Μάλιστα το εντυπωσιακό είναι ότι χρησιμοποιούσαν σαν είσοδο τη μεριά του καπακιού, που έβλεπε σε ένα τυφλό σημείο χωρίς αέρα. Οι μέλισσες ως γνωστών δε θελουν ρεύματα αέρα στη κυψέλη τους.
Το ενδιαφέρον είναι ότι την είσοδο τους, δεν την άφησαν έτσι! Την επεξεργάστηκαν, χτίζοντας επάνω τη δική τους πόρτα! Μια πόρτα που θα περνάνε μόνο μέλισσες, και όχι σερσέκια ή μπάμπουρες. Για τις μέλισσες το μικρό άνοιγμα σημαίνει καλύτερη φρούρηση, και ασφάλεια για το μελίσσι. Η είσοδος αυτή όπως δείχνει στα μελίσσια μικραίνει όταν ο καιρός κρυώνει, και μεγαλώνει όταν ο καιρός ζεσταίνει.
Συμπέρασμα: Οι μέλισσες λατρεύουν τις μικρές εισόδους, και όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, 2 cm είσοδος είναι αρκετή για αυτές και τις κάνει να νιώθουν ασφάλεια. Επίσης όπως φαίνεται στις εικόνες θέλουν να έχουν σαν ασφάλεια και μια δεύτερη είσοδο προκειμένου να διαφεύγουν αν κάτι κακό συμβεί, η για κάποιο άλλο λόγο που δε μπορούμε να ερμηνεύσουμε.
Οι μέλισσες δε θα σταματήσουν ποτέ να μας εκπλήσσουν, καθημερινά βλέπουμε το θαύμα τους μπροστά στα μάτια μας. Δείτε εικόνες...
6 Σχόλια
Καλησπέρα σας, συγχαρητήρια πολύ καλή δουλειά. Αρχές Ιουλίου παρατήρησα οτι μια βασίλισσα καινούργια σταμάτησε να γεννάει, τις έβαλα γόνο φρέσκο μήπως την αντικαταστήσουν δύο φορές μάλιστα, το τάισα, γύρη έχει έβαλα και επιπλέον, τι μπορεί να συμβαίνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω δεν υπήρχε γυρη γιαυτο έκοψε την γέννα η μανα
ΔιαγραφήΑυτό που θα ήθελα να πω πανω στην μικρή η μεγαλύτερη είσοδο έχουμε να κάνουμε και με τους εχθρούς όπως είναι οι μπαμπουρες τότε μικρενουν κατά πολυ την είσοδο τους
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρουσα παρατήρηση για την αληθινή ζωή της μέλισσας.Ομως τα μελισσακια μας, γιατί δε πράττουν το ίδιο στην κάτω είσοδο;Και εκεί δε θα έπρεπε με το συλλογισμό που ανέπτυξε ο αρθρογράφος , να αυξομειώνουν την είσοδο τους; Επίσης τα σερσενια,πόσο μεγάλο εμπόδιο θα συναντήσουν από ένα λεπτό στρώμα πρόπολης ή κεριού, ώστε να το κόψουν με τις δαγκάνες τους και να εισέλθουν εντός της κυψέλης; Φυσικά και θα δεχθώ την πραγματικότητα της προτίμησης εισόδου εξόδου από την πάνω πλευρά και θα το δοκιμάσω και σε δικιά μου κυψέλη.Επισης, ήδη κυκλοφορούν πατέντες με πολύ μικρά πορτακια. Μόνο πέντε εκατοστά πλάτος και ένα εκατοστό ύψος. Στη φύση δε γνωρίζω πως είναι η φυσική μορφή μιας αποικίας μεσογειακής μέλισσας. Λέτε να ισχύει η μεθοδολογία της φωλιάς της αλεπούς, όπως άφησε να εννοηθεί από το άρθρο που διάβασα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καλοκαίρι έκανα μετάγγιση πληθυσμών και έπαιρνα τις πιο ταλαιπωρημένες κυψέλες για επισκευές, βάψιμο, φτιάξιμο.
Μετά από καμιά 10αριά μέρες που πήγα να κάνω επιθεώρηση, είδα ότι σε μια κυψέλη δεν είχα ανοίξει την πόρτα κάτω.
- Ωχ λέω, πάει το μελίσσι, το έχασα.
Προς έκπληξη είδα κίνηση στο μικρό πορτάκι που είχε ο μεγάλος τροφοδότης οροφής, που ευτυχώς ήταν ανοιχτό. Όλη η κίνηση του μελισσιού γινόταν από αυτό το μικρό πορτάκι.
Σκέφτηκα ότι οι μέλισσες θα ταλαιπωρούταν κάνοντας διαδρομή από το στενό πάνω πορτάκι μέχρι τα πλαίσιά τους, οπότε το έκλεισα και άνοιξα κανονικά την κάτω πόρτα, αλλά και έτσι να το άφηνα δεν θα χανόταν.
Αυτό το πάνω μικρό πορτάκι, έσωσε το μελίσσι.
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!