Widget Recent Post No.

Πως φτιάχνουμε τα τέλεια μελίσσια: Τι μετράει ένας παλιός μελισσοκόμος


Τι μετράει ένας παλιός μελισσοκόμος, για να δημιουργήσει μελίσσια που θα είναι ανώτερα απο των υπόλοιπων μελισσοκόμων, που θα είναι πιο δυνατά, πιο αποδοτικά, και που θα μπορούν να πολεμούν τις ασθένειες μοναχά τους; Όπως έχουμε πεί πολλές φορές, υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά στην αναπαραγωγή  που πρέπει να έχουμε ήδη καταγεγραμμένα προκειμένου να κάνουμε όσο το δυνατό καλύτερη δουλειά. Σήμερα λοιπόν θα μάθουμε μερικά πολύ απαραίτητα πράγματα, για να φτιάξουμε τα τέλεια μελίσσια.


Παραγωγή περισσότερου μελιού!
Υπάρχουν μερικά μελίσσια που ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα. Δηλαδή παράγουν με διαφορά περισσότερο μέλι. Πχ τα 45 μελίσσια έβγαλαν 12 κιλά μέλι, ενώ καμια 10ριά έβγαλαν 22 κιλά μέλι.  Δεν θα ξεχάσω ποτέ μια δύσκολη χρονιά στον έλατο, που όλα τα μελίσσια δεν έβαλαν καθόλου μέλι, ενώ μερικά ξεχώρισαν βάζοντας σχεδόν 10 κιλά το ένα! Αυτή είναι μια τρανταχτή απόδειξη, ότι το μεγαλύτερο ρόλο στη παραγωγή τον παίζουν τα γονίδια, και αυτό είναι που πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη σημασία. Πάντα σημειώνουμε τα μελίσσια με υψηλή παραγωγή μελιού, και κάνουμε παραφυάδες απο αυτά για να κάνουμε ακόμα πιο αποδοτική την επιχείρηση μας.

Συμπαγής στρωτός γόνος χωρίς κενά
Όταν ο γόνος είναι συμπαγής τότε σημαίνει ότι για κάθε πλαίσιο που γεννά η βασίλισσα εμείς θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη. Σημαίνει ότι όταν το μελίσσι χρειάζεται ανάπτυξη, έχει μια πολύ καλή βασίλισσα για να την προσφέρει. Ο συμπαγής γόνος δείχνει καλή ποιότητα των αυγών της βασίλισσας και μεγάλη εκκολαψιμότητα, πράγμα που υπογράφει την ποιότητα της. Ο στρωτός γόνος μπορεί να αλλάξει απο τη μια χρονιά στην άλλη και ο μελισσοκόμος πρέπει να αντικαθιστά τα μελίσσια που δεν αναπτύσσονται η που δεν έχουν καλό γόνο.

Καλό Ξεχειμώνιασμα!
Δεν φτάνει ένα μελίσσι να ξεχειμωνιάσει, αλλά μετράει πως θα ξεχειμωνιάσει. Όταν βλέπουμε ένα μελίσσι να κρατιέται σφιχτό και πάνω απο 5άρι πλυθησμό σταθερά όλο το χειμώνα, σημαίνει ότι φτιάχνει ποιοτικές μέλισσες που ζούν περισσότερο και δεν γερνάνε. Το κάθε μελίσσι φτιάχνει διαφορετικές μέλισσες, και ένα μελίσσι που κρατά δυνατό πλυθησμό ακόμα και μέσα στο χιόνι σημαίνει ότι έχει πολύ καλά γονίδια, τα οποία πρέπει να κρατήσουμε! Σημειώνουμε λοιπόν τέτοια μελίσσια, για να τα θυμόμαστε την άνοιξη, που θα κάνουμε τις παραφυάδες.

Πρώιμη ανάπτυξη νωρίς την Άνοιξη
Στην Ελλάδα παρατηρείτε μια ανομοιομορφία σχετικά με την ανάπτυξη των μελισσιών νωρίς την Άνοιξη. Άλλα γίνονται δυόροφοα τον Μάρτιο Άλλα τον απρίλιο σε ορισμένες περιπτώσεις και τον Μάιο. Ο μελισσοκόμος πρέπει να διαλέγει το μελίσσι που έφτασε πρώτο για αναπαραγωγή! Δηλαδή αυτό που πήρε όροφο πρώτο απο όλα. Που ανέπτυξε περισσότερο πλυθησμό πρώτο απο όλα. Που μπόρεσε να κάνει συλλέκτριες για ανθοφορίες όπως της πορτοκαλιάς. Τέτοια μελίσσια, που αναπτύσσονται πρώιμα τα χρειαζόμαστε, και αποδίδουν πολύ περισσότερο μέλι, διότι ένα πλαίσιο γόνου το Μάρτιο σημαίνει δύο πλαίσια μέλι μετά απο μήνες!

Χαμηλή τάση για σμηνουργία
Για να κάνουμε μελίσσια που δεν σμηνουργούν, πρέπει να διαλέγουμε για αναπαραγωγή μόνο τα μελίσσια που δεν σμηνούργησαν τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα έχουμε ένα καλό δυνατό μελίσσι, που έχουμε σημειωμένη βασίλισσα και δεν αποπηράθηκε να φύγει ούτε μια φορά απο τη κυψέλη. Για κάποιο λόγο αυτό το μελίσσι δεν ήθελε να σμηνουργήσει. Δεν μας νοιάζει το γιατί, εμείς πρέπει να κρατήσουμε αυτό το γονίδιο!

Ανθεκτικότητα στις ασθένειες
Σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα οι ντόπιες φυλές μας μπορούσαν να πολεμούν καλύτερα ασθένειες όπως η βαρρόα και η νοζαμίαση. Τα πρώτα μελίσσια που ψώφαγαν πρώτα στα πειράματα ήταν αυτά που δεν ήταν ξενόφερτα απο άλλες χώρες. Ο μελισσοκόμος θα πρέπει να παρατηρεί ποιά μελίσσια έχουν έντονη καθαριότητα στη κυψέλη, ποιά δεν αρρωσταίνουν και να τα σημειώνει έτσι ώστε να παίρνει και αυτή τη παράμετρο υπόψη του, που είναι πολύ σημαντική.

Ήρεμα με το μελισσοκόμο, επιθετικά με τους εισβολείς
Συνήθως ένα πολύ επιθετικό μελίσσι είναι και πιο παραγωγικό σε μέλι, αλλά και ποιό αυστηρό στο ποιός μπαίνει ακάλεστος μέσα στη κυψέλη. Η επιλογή των πολύ ήρεμων μελισσιών δεν είναι εύκολη υπόθεση εφόσον πρέπει να λάβουμε υπόψη πόσο καλά φρουρείτε η κυψέλη, την απόδοση σε μέλι κλπ. Σίγουρα ένα πολύ ήρεμο μελίσσι βολεύει πολύ στους χειρισμούς αλλά θέλει λιγάκι προσοχή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια