Widget Recent Post No.

Πάνω από 500 οι μελισσοκόμοι στο Ν. Δράμας που δυσκολεύονται να πουλήσουν την παραγωγή τους



Του Θανάση Πολυμένη
ΟΙ ΑΡΧΕΣ Σεπτεμβρίου, είναι κατά κάποιο τρόπο και για τους μελισσοκόμους μια νέα χρονιά. Κάθε χρόνο, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, καλεί τους μελισσοκόμους, ώστε από 1 Σεπτεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2020, να υποβάλουν δηλώσεις των κατεχόμενων κυψελών τους.


Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στην περίπτωση που ο μελισσοκόμος θεωρήσει το Μελισσοκομικό του Βιβλιάριο κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα, δεν χρειάζεται να υποβάλλει δήλωση κατεχόμενων κυψελών. Η δήλωση αυτή είναι υποχρεωτική για τους κατόχους μελισσοκομικών βιβλιαρίων και σε περίπτωση παράλειψής της θα αποκλείονται από όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα.

Επίσης, οι μελισσοκόμοι μπορούν να υποβάλλουν και την σχετική αίτηση για μετακινήσεις μελισσοσμηνών στο Κέντρο Μελισσοκομίας, έως 10/9/2020 (για τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο μετακινήσεων) ή/και από 1/1/2021 έως 10/2/2021 (για την εαρινή-θερινή περίοδο μετακινήσεων).

Διευκρινίζεται ότι οι μελισσοκόμοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση είτε για την πρώτη είτε για τη δεύτερη περίοδο μετακινήσεων, χωρίς να μεταβάλλεται το ποσό της επιχορήγησης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων και στα Κέντρα Μελισσοκομίας που υπάγονται.



Εξευτελιστικές τιμές

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε και μίλησε με τον πρώην πρόεδρο της Μελισσοκομικής Ελλάδος, τον κ. Φώτη Κανετούνη, προκειμένου να διαπιστώσουμε ότι τα προβλήματα με τους μελισσοκόμους εντοπίζονται κυρίως στις πολύ χαμηλές τιμές του μελιού που διακινούνται στην Ελλάδα, αλλά και ότι Βαλκανικές χώρες πουλάνε ανθόμελα δεύτερης ποιότητας σε τιμές κάτω του κόστους.

Στην ερώτηση για το ποια είναι τα προβλήματα που κατ’ αρχάς απασχολούν τους μελισσοκόμους, ο κ. Κανετούνης επισημαίνει ότι προς το παρόν «προβλήματα στην παραγωγή του μελιού φέτος ακόμα δεν υπάρχουν. Περιμένουμε τις μελιτοφορίες των πεύκων, καθώς αυτή την εποχή τα μελίσσια συσσωρεύονται στα πευκοδάση και είναι ακόμα νωρίς να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη».

Συνεχίζοντας ο κ. Κανετούνης, επισημαίνει ότι, «αν και έχουν αλλάξει οι καιρικές συνθήκες, το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι στην παραγωγή, αλλά κυρίως στη διάθεση του προϊόντος» και όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «στην Ελλάδα έχουν μείνει μόνο δύο μεγάλοι έμποροι, οι οποίοι αγοράζουν τα ανθόμελα σε εξευτελιστικές τιμές και σε τέτοιο βαθμό, που ούτε το κόστος παραγωγής πληρώνεται».

Τα δεύτερης ποιότητας ανθόμελα

Αυτό που επισημαίνει ο κ. Κανετούνης, είναι ότι τα μέλια που έχουν καλύτερες τιμές είναι κυρίως του πεύκου και της βελανιδιάς εκτός από τα ανθόμελα. «Τα ανθόμελα πρώτης ποιότητας έχουν εξευτελιστική τιμή και δεν συμφέρει ούτε να παράγεις πλέον».

Διευκρινίζει ωστόσο ότι, «αυτό το οποίο ισχύει και σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, χώρες όπως η Ουκρανία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, παράγουν ανθόμελα δεύτερης ποιότητας και τα διαθέτουν στην ευρωπαϊκή αγορά σε εξευτελιστικές τιμές».

Ερωτώμενος για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό, ο ίδιος εξηγεί: «Δεν μιλάμε για νοθεία. Ανάλογα με την βοτανική προέλευση που έχει το μέλι, καθορίζεται και η ποιότητα. Για παράδειγμα, αν εμείς παράξουμε μέλια από τον κάμπο, όπως από ηλιόσπορους, αυτό είναι δεύτερης ποιότητας. Είναι βέβαια μέλι κανονικό, αλλά είναι δεύτερης ποιότητας. Μ’ αυτά τα μέλια ασχολούνται περισσότερο οι επαγγελματίες, επειδή βγάζουν μεγάλες ποσότητες. Αυτά δεν έχουν καλές τιμές, είναι πολύ χαμηλές και σχεδόν στο μισό της αξίας πωλούνται από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία πλέον».

Τα «Εντός Ε.Κ.» και «Εκτός Ε.Κ.»

Συνεχίζοντας ο κ. Κανετούνης εξηγεί στον «Πρωινό Τύπο», για το πώς γίνεται η διακίνηση του μελιού και αν μπορούν οι καταναλωτές να γνωρίζουν τι μέλι τρώνε.

«Ένα από τα προβλήματα, είναι ότι αυτά τα μέλια τα ανακατεύουν με κινέζικα και άλλα και μας τα ξαναφέρνουν και στην Ελλάδα. Υπάρχει μια Οδηγία που καθορίζει μείγματα μελιών, «Εντός Ε.Κ.» και «Εκτός Ε.Κ.» χωρίς να το καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει αυτό. Μ’ αυτό όμως δεν καθορίζεται ούτε το ποσοστό που εμπεριέχεται, ούτε από ποια χώρα προέρχεται η συγκομιδή του μελιού.

Όταν ήμουν πρόεδρος στη Μελισσοκομική Ελλάδος, είχαμε κάνει προσπάθειες και μας είχαν υποσχεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι στη χώρα μας θα αναγράφεται η χώρα συγκομιδής του μελιού, ασχέτως του ποσοστού που εμπεριέχει, αν και θα έπρεπε να αναγράφεται και η χώρα και το ποσοστό. Γιατί ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει τι τρώει. Αυτή τη στιγμή, όταν ο καταναλωτής αγοράζει μέλι από μεγάλα σούπερ μάρκετ και διαβάζει μείγμα «Εντός Ε.Κ.» ή «Εκτός Ε.Κ.», δεν γνωρίζει την χώρα προέλευσης. Κατ’ εμέ είναι η μεγαλύτερη παραπλάνηση που θα μπορούσε να γίνει στο μέλι.

Δεν εννοείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην ξέρει ο καταναλωτής τι τρώει. Ενώ η Ε.Ε. είναι τόσο ευαίσθητη σε άλλα προϊόντα, το μέλι το έχουν ελεύθερο. Και αυτό γιατί στις Βόρειες χώρες, τις βολεύει περισσότερο η διακίνηση και όχι η παραγωγή. Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με τις Βόρειες χώρες, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία κ.ά., οι οποίες είναι χώρες διακίνησης μελιού και δεν τις ενδιαφέρει να στηρίξουν την παραγωγή του ευρωπαϊκού μελιού και φτιάχνουν οδηγίες σύμφωνα με τα μέτρα τους».

500 μελισσοκόμοι στη Δράμα

Ερωτώμενος για το ποια είναι η κατάσταση στη Δράμα, ο κ. Κανετούνης επισημαίνει αρχικά ότι, «στη Δράμα, τα τελευταία 15 χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός και των κυψελών και των μελισσοκόμων. Έχουμε ξεπεράσει τους 500 μελισσοκόμους στο Νομό Δράμας. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν αξιόλογοι νέοι επαγγελματίες, όμως τελευταία βλέπουμε μια τάση να πουλάνε τα μελίσσια, διότι δεν μπορούν να διαθέσουν το προϊόν τους. Και πολλοί νέοι που ξεκινούν είναι απογοητευμένοι επειδή δεν μπορούν να πουλήσουν το μέλι τους. Αυτή την στιγμή, ένας παραγωγός που μπορεί να διαθέσει από μόνος του το μέλι που παράγει, αυτός μπορεί να κρατηθεί. Γιατί αν θα μιλήσουμε για τιμές χονδρικής δεν συμφέρει. Καλύτερα να αλλάξουμε επάγγελμα».

Στη διαπίστωση ότι κάθε χρόνο οι καταστάσεις με τη μελισσοκομία δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, ο κ. Κανετούνης απαντάει με το γνωστό ρητό «κάθε πέρσι και καλύτερα», και συστήνει προς τους καταναλωτές «να προσέχουν τους πλανόδιους. Είναι μια ομάδα που έρχεται στη Δράμα κάθε Πέμπτη από τον Παλαμά Καρδίτσας, δηλώνουν μελισσοκόμοι ενώ δεν είναι, και διακινούν μέλια τα οποία είτε είναι μείγματα ανακατεμένα με ισογλυκόζες και άλλα, είτε προέρχονται από τα φθηνά μέλια δεύτερης κατηγορίας και τα πουλάνε για κανονικά μέλια. Τις περισσότερες φορές που παίρνουμε μείγματα και αναλύουμε, δεν είναι 100% μέλια, ενώ εμπεριέχουν και άλλες ουσίες. Να τα αποφεύγουν οι καταναλωτές αυτά τα μέλια».

Πηγή proinos-typos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια