Widget Recent Post No.

Ξεχειμώνιασμα μελισσιών σε Βόρεια - Κεντρική - Νότια Ελλάδα: 4 εμπειρικές συμβουλές μελισσοκόμων...


Γράφει ο έμπειρος μελισσοκόμος Αντώνης στην Ορεινή Μέλισσα...
Περιοχή Βόρεια Ελλάδα
Έχοντας ξεχειμωνιάσει πολλών μεγεθών μελίσσια τόσα χρόνια, το ελάχιστο για Βόρεια Ελλάδα είναι 7 πλαίσια. Λόγω καιρού θερμοκρασίας κτλ. πιο μικρά δυσκολεύονται και δεν πάνε καλά την άνοιξη. το καλύτερο είναι σφιχτά δεκάρια μετά πάνε σφαίρα. εάν πάλι κάποιος έχει πιο μεγάλα μελίσσια 15-16 πλαίσια ο καλύτερος τρόπος πάλι για βόρεια Ελλάδα είναι σε διάταξη v δηλαδή στον όροφο τα δέκα πλαίσια και από κάτω κεντραρισμένα τα υπόλοιπα.αυτά τα λίγα από μένα και την δική μου εμπειρία.


Και μια εμπειρία μελισσοκόμου απο Κομμοτηνή... 
Περιοχή Βόρεια Ελλάδα
Εμένα πέρυσι ξεχειμώνιασε παραφυάδα ενός πλαισίου με καινούρια μάνα βάζοντας του λίγη γυρεοπιτα και ένα κιλο βανιλια ,και την ανοιξη πήρε φόρα και δε σταματούσε η ανάπτυξη του εφόσον μέσα Μαρτίου του έδωσα ενα πλαισιο γόνο μαζί με τις μέλισσες Ολα αυτά έγιναν στην Κομοτηνή

Γράφει άλλος ένας μελισσοκόμος στην Ορεινή Μέλισσα...
Περιοχή Κεντρική Ελλάδα
Τους τελευταίους 4-5 χειμώνες εδώ στη Κεντρική Ελλάδα κάνει πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα κάποιες χρονιές δεν ξεγόνιασαν μελισσια. Τα μελισσια όμως πρέπει να τα ετοιμάζουμε για τις δυσκολότερες συνθήκες. Για μένα 5αράκι και πανω δεν εχει πρόβλημα, μικρότερο κορώνα γραμματα παίζεται αλλα τα τελευταια χρόνια ανετα ξεχειμωνιαζαν και 3αρια μελισσια εδώ.

Άλλος μελισσοκόμος μας γράφει...
Περιοχή Νότια Ελλάδα
Ξέρετε εδώ στα Νότια, τα μελίσσια δεν νιώθουν χειμώνα. Στην Κρήτη για παράδειγμα που έχει πολύ ζέστη, τα μελίσσια δεν ξεγονιάζουν, και αυτό είναι πρόβλημα επειδή οι μελισσοκόμοι δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη θεραπεία για τη βαρρόα. Γενικά όλοι οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι προτιμούν να ξεχειμωνιάζουν όσο πιο Νότια γίνετε, γιατί ζούν ακόμα και μικρά μελίσσια 2-3 πλαίσια, και το κυριότερο δεν καταναλώνουν τροφές. Εγώ που έχω ξεχειμωνιάσει αρκετούς χειμώνες, βλέπω ότι με κηρόπανο τροφή και μόνωση τα μελίσσια πάνε μια χαρά, ακόμα και σε πολύ άσχημες περιπτώσεις των δύο πλαισίων.



Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Η μέλισσα δεν φοβάται τους χειμώνες. Η Βαρρόα τη γονάτισε και έχει πρόβλημα με τους χειμώνες. Ελπίζω ότι σύντομα θα την εξαφανίσουμε και θα απαλλαχτούμε απ' αυτή τη μεγάλη γάγκρενα. Πιστεύω ότι σύντομα θα κάνουμε το μνημόσυνό της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα …αν ντύσουμε τις κυψέλες με φιλμ (φούσκα) αλουμινίου δε βοηθάει ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!