Widget Recent Post No.

Κατέβασμα ορόφων στα μελίσσια: Ο σοβαρότερος χειρισμός στο τέλος του Καλοκαιριού!



Φτάνουμε στο τέλος του Καλοκαιριού και έρχεται ο καιρός να κατεβάσουμε τα πατώματα απο τα μελίσσια μας. Αυτή είναι η περίοδος όπου τα περισσότερα διόροφα μελίσσια, γίνονται "μονόπατα" δηλαδή κατεβαίνουν και γίνονται 8άρια - 10άρια περίπου, δηλαδή χωράνε μόνο στη γονοφωλιά. Τα τριόροφα γίνονται μικρότερα απο 20άρια συνήθως γύρω στα 15 πλαίσια συνήθως. Οι γόνοι που κρατούν τα μελίσσια είναι λίγοι, και βρίσκονται μόνο σε ένα όροφο. Συνεπώς ο μελισσοκόμος χρειάζεται να πάρει τους άδειους ορόφους και να ξεκινήσει να σφίγγει τα μελίσσια αφαιρώντας μόνο τους ορόφους που δεν έχουν γόνους τα μελίσσια. Δηλαδή αν υπάρχουν μόνο λίγες μέλισσες, χωρίς μέλι, χωρίς γύρη, χωρίς γόνο, το παίρνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Τινάζουμε πρώτα τις μέλισσες όμως. Ένας άδειος όροφος δεν χρησιμεύει για κανένα λόγο στο μελίσσι, ούτε μέλι πρόκειται να μπεί, ούτε να αναπτυχθεί, μόνο χώρο πιάνει, και προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει.


Απο την εμπειρία μου στα μελίσσια, έχω δει επαγγελματίες και πολύ έμπειρους μελισσοκόμους να αφήνουν τα άδεια πατώματα, χειμώνα - καλοκαίρι στα μελίσσια, και να μην έχουν πρόβλημα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια φορά που πήγα σε πολύ μεγάλο μελισσοκόμο, Δεκέμβριο μήνα, και τα περισσότερα μελίσσια του ήταν δίπατα. Δεν άντεξα και τον ρώτησα, γιατί όλα τα μελίσσια έχουν περιττούς ορόφους; Και μου απάντησε ότι εφόσον δεν βλέπει κανένα πρόβλημα, και ο χειμώνας έξω απο το Αγρίνιο είναι πολύ ήπιος, τα μελίσσια βγάζουν το ξεχειμώνιασμα μια χαρά. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όσο φαίνονται. Ο συγκεκριμένος μελισσοκόμος είχε αρκετές απώλειες το χειμώνα, τις οποίες θα μπορούσε με κάποιους χειρισμούς, να μειώσει, πολύ σημαντικά!

Πριν αρκετά χρόνια είχα ρωτήσει ένα επαγγελματία μελισσοκόμο στη Νότια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Μάνη, τι κάνει το χειμώνα και έχει πολύ μεγάλη επιτυχία στο ξεχειμώνιασμα. Όπως μου είπε φροντίζει να έχει σφιχτά όλα τα μελίσσια, να κατεβάζει τους ορόφους και να υπάρχει πάντα πάνω απο το σμήνος, με ιδιαίτερη προσοχή στις παραφυάδες. Μάλιστα όπως μου είχε πεί, μεγάλη πρέπει να δίνουμε στα μικρά μελίσσια, και ότι αν τα περιποιηθούμε σωστά, μπορεί ακόμα και 2 πλαίσια πλυθησμός να βγάλει το χειμώνα. Καλά ακούσατε συνάδελφοι. Με λίγη προσοχή μπορούμε να σώσουμε και τα μικρά μας μελίσσια. Ο συγκεκριμένος μελισσοκόμος είχε 2 πλαίσια παραφυάδες μέσα σε τριπλοκυψελίδια τα οποία του εκασφάλιζαν τεράστια επιτυχία, έτσι στριμωγμένα που είναι μέσα στη κυψέλη!

Το κατέβασμα των περιττών πατωμάτων, βολεύει πάρα πολύ το μελισσοκόμο στους χειρισμούς. Σκεφτείτε να πάτε στα μελίσσια, και να πρέπει στην επιθεώρηση κάθε μελισσιού να βρείτε αν το μελίσσι είναι πάνω η κάτω, και αν είναι πάνω καλώς, αν είναι κάτω πρέπει να αφαιρέσουμε το πάνω πάτωμα, και να καθυστερήσουμε πολύ περισσότερο χρόνο.

Το Καλοκαίρι ένα περιττό πάτωμα βάζει σε μια διαδικασία τις μέλισσες, να διατηρήσουν σωστή θερμοκρασία σε μεγαλύτερο χώρο. Όπως και να το κάνουμε χρειάζονται μέλισσες γι αυτή τη δουλειά Μικραίνοντας το χώρο, λιγοστεύουμε τα εργατικά χέρια! Σε γενικές γραμμές το Καλοκαίρι δεν έχουμε απώλεια απο πλυθησμό, η ανάπτυξη αν αφήσουμε τα περιττά πατώματα. Μέχρι το χειμώνα όμως θα πρέπει να έχουν αφαιρεθεί, και αυτό είναι απολύτως αναγκαίο αν θέλουμε να κρατήσουμε δυνατά και υγιή μελίσσια. Η απώλεια του πλυθησμού το χειμώνα είναι πολύ μεγαλύτερη αν αφήσουμε περιττά πατώματα.

Οπότε συνάδελφοι όπως καταλαβαίνετε στην επόμενη επιθεώρηση, όποιο πάτωμα δείτε να είναι "εγκαταλελειμένο" και να υπάρχουν το πολύ 2-3 χούφτες μέλισσες, αυτές είναι εκεί μόνο και μόνο για να φυλάξουν τις κηρήθρες, να τις κρατούν καθαρές, να μη λιώσουν κλπ και τα πατώματα πρέπει να αφαιρεθούν. Αφού ελεγξετε προσεκτικά, μην υπάρχει πλαίσιο με γόνο, και υπάρχουν ελάχιστες μέλισσες, καπνπίζετε καλά το κενό πάτωμα και στο τέλος χτυπάτε όπως είναι όλο το πάτωμα μπροστά απο την είσοδο του μελισσιού, να πέσουν όλες οι μέλισσες. Μετά το αποθηκεύετε στο σωρό που έχετε φτιάξει δίπλα στο μελισσοκομείο, για να τα πάρετε. Τα άδεια πατώματα πάνε κατευθείαν στην αποθήκη, και όσον αφορά τον κηροσκόρο πρέπει να παρθούν μέτρα για τα οποία θα μιλήσουμε σε κάποια άλλη ανάρτηση.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Για τους μικρούς και ερασιτέχνες μελισσοκόμους. Τα πλαίσια πρέπει να παραμείνουν μέσα στα μελίσσια μέχρι 10 δέκα Νοεμβρίου. Από εκεί και πέρα μπορούμε άφοβα, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, να τα βάλουμε μέσα στην αποθήκη. Αν τα βγάλουμε σήμερα από τα μελίσσια είναι πολύ πιθανό ότι θα τα καταστρέψει ο σκώρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!